Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mélyen áron alul orosz kézbe került a Jangyeksz, a helyi techszektor korábbi bajnoka


Céglogó a Jangyeksz moszkvai székházán
Céglogó a Jangyeksz moszkvai székházán

A legnagyobb orosz keresőmotort működtető, eddig egy hollandiai társaság kezében lévő Jangyekszet nagyjából a piaci ár feléért vásárolta fel egy, többek között a Lukoilhoz köthető befektetési alap.

A hétfőn bejelentett megállapodás értelmében a hollandiai székhelyű anyavállalat 5,2 milliárd dollárért átadta a Jangyeksz oroszországi tevékenységét egy konzorciumnak, amely a cég orosz vezetősége mellett a Lukoilhoz köthető befektetési alapot és három másik üzletembert foglal magában.

Az orosz entitás ezzel átveszi a vállalat bevételtermelésének legnagyobb részét, így egyebek mellett a keresőmotort, az online piacteret, a hirdetéseket, a taxi- és ételrendelő oldalakat, a térképet.

A holland társaság megtarthat számos szabadalmat és több, Oroszországon kívüli tevékenységet, például az önvezető autók és a felhőalapú szolgáltatások területén.

A Jangyeksz piaci értékét korábban tízmilliárd dollár körülre becsülték, viszont a hatályos orosz törvények alapján ötvenszázalékos kedvezmény vonatkozik a piacról való távozás mellett döntő, „barátságtalan országokból” származó cégek vételárára.

Így is ez volt a legnagyobb összegű kivásárlás az ukrajnai háború kezdete óta.

Ehhez kapcsolódóan: Eladta riválisának a honlapját és híraggregátorát az „orosz Google”

A gyakran orosz Google-nak nevezett vállalat eladása egy korszak végét jelenti a szektorban.

„A Jangyeksz-csoport és csapatunk 2022 februárja óta kivételes kihívásokkal néz szembe. Úgy gondoljuk, hogy megtaláltuk a lehető legjobb megoldást a részvényeseink, a csapataink és felhasználóink számára a mai rendkívül körülmények között” – írta közleményében John Boynton, az igazgatótanács elnöke.

Ehhez kapcsolódóan: Támadásba lendül a hazaárulás vádjával börtönbe került orosz kiberbiztonsági vezető

Az illetékes ezzel Oroszország ukrajnai invázióra utalt, amelyet követően nemzetközi vállalatok tucatjai döntöttek oroszországi tevékenységük felszámolásáról.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője üdvözölte az üzletet. „A Jangyeksz gazdaságunk egyik nemzeti bajnoka a high tech ágazatban, egyike a legnagyobb vállalatoknak. Fontos számunkra, hogy a cég továbbra is működjön az országban” – mondta.

XS
SM
MD
LG