Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Melyik oltásfajta mikor ellenjavallott?


Oltás egy székesfehérvári háziorvos a rendelőjében 2021. március 17-én.
Oltás egy székesfehérvári háziorvos a rendelőjében 2021. március 17-én.

Számos különböző félelem és hiedelem kering arról, hogy kinek melyik oltás nem javasolt. Falus András immunológust kérdeztük a felmerült kételyek kapcsán.

Sok olvasónk érdeklődött arról, hogy az itthoni oltások különböző allergiák, érzékenységek vagy krónikus problémák kapcsán beadhatók-e. Itt elsősorban azt érdemes megjegyezni, hogy ezt legjobban az ember háziorvosa tudja, vele kell megbeszélni.

Semmiképp ne váljon "Google-orvossá"!
Tájékozódni egészségügyi témákban is fontos, a neten talált információkból diagnózist felállítani magunkra vagy másokra viszont kifejezetten veszélyes. Az emberi test nagyon bonyolult, a felmérhetetlen mennyiségű elérhető információdarabkából nem fogja tudni eldönteni a páciens, hogy melyik vonatkozhat rá és mennyiben.

A Szabad Európa Falus András Széchenyi-díjas immunológust kérdezte meg a felmerült kételyekről.

Mennyire gyakori az allergiás reakció az oltásokra?

Nagyon ritka, egymillióból egy embernek lehetnek komoly allergiás veszélyei. Az oltópontokon ráadásul ott van rögtön az oltótálcán az epinefrin és a kortikoszteroid, azonnal tudnak reagálni rá. Az allergia egy gyors dolog, ott mindjárt létrejön a reakció, azonnal lehet orvosolni is.

A "hagyományosnak" mondható allergiákra, mint a pollen-, étel-, por-, macska -és hasonló allergiákra oda kell itt figyelni?

Ebben az esetben semmi jelentőségük nincs.

A pajzsmirigy-gondokkal vagy más autoimmun-betegségekben szenvedők mely oltásokat kaphatják?

Ezekre a betegségekre általában igaz, hogy akinek remisszióban, tehát nyugodt állapotban van a betegsége, nincs aktuális aktiválódása betegségének, annak bármelyik nálunk elérhető vakcinát be lehet adni.

Emellett általában az mRNS-vakcináknál jóval kevésbé valószínű, hogy bármi gondot okozhatnak, mint mondjuk az inaktivált vírusokkal működő oltások. De még egyszer mondom, nem heveny betegségben szenvedő embernél semmi lényeges mellékhatást nem fog okozni utóbbi sem.

Ami autoimmun-betegségeket okoz, az maga a vírus. Ez a koronavírus egy sereg autoimmun-betegséget és hajlamot feldob, de a vakcina nem. 1:100-hoz az esélye annak, hogy itt a vakcina olyan erős hatást okozzon, mint maga a fertőzés.

A skizofréniához lehet-e bármi köze bármelyik oltásnak?

Nem. Ez még konteónak is gyenge.

Mi a helyzet azzal, aki gyógyszert szed magas vérnyomásra?

Akinek gyógyszerrel rendben van tartva a magas vérnyomása, az ugyanúgy bármelyik oltást megkaphatja.

Beolthatják a különféle szívbajokkal élőket is?

A szívproblémákkal nincs semmi összefüggés. Viszont akinek szív-érrendszeri betegsége van, annak az immunrendszere sem túlságosan jó. Nagyon óvatosan, nagyon átgondolva, jó ütemben és dózisban az infarktuson átesettek is megkaphatják az oltást. Ha gyógyszerrel egyensúlyban tartják a szívproblémát, akkor pláne.

Várandós nőknél is elkezdték az oltásokat. Az ő esetükben van külön megkötés?

Az első trimeszterben nem nagyon szokták beoltani őket, de utána végig. Szoptatós anyukáknál kifejezetten előnyös, hogy az antitest átmegy az anyatejbe és védi a babát.

Mi van azokkal, akik véralvadási problémával, alacsony trombocitaszámmal küzdenek?

A vírus maga is trombocitopéniát (trombocita-csökkenést) okoz. Ez nagyon veszélyes lehet. Felvetődött az AstraZeneca terméke kapcsán, hogy esetleg az oltás is okozhat ilyet, de kiderült, hogy nem igaz. Ezután a trombózisveszély lehetősége merült fel szintén ennél az oltásnál, de ez sem bizonyult alátámasztottnak.

A daganatos betegségekben szenvedők beolthatók?

A kemoterápia csökkenti az immunválaszt. Ha éppen nagy dózisú kemoterápia alatt van valaki, akkor nem fogják beoltani, mert le van gyengülve az immunrendszere. Ha a rák olyan, ami a csontvelőt (például a leukémia) vagy nyirokcsomókat (mint a limfóma) érinti, akkor különösen ellenjavallott. Pont azért, mert betegnek nincs nagyon immunrendszere, nem fog tudni a vakcinára úgy reagálni, mint mások.

A betegek állapota azonban a leggyakrabban hullámzó. Ilyenkor azt csinálják, hogy amikor jó állapotban van épp a beteg – például a kemoterápia eredményeképp –, akkor gyorsan beoltják.

Mi történik azzal, aki megfertőződött, de még nem tud róla, tünetei sincsenek és úgy megy oltásra?

Általában semmi. Ettől csak erősebb lehet az immunreakció, olyan mintha nem két oltást kapna, hanem hármat. A Sinopharm termékével próbálkoztak is három oltással azoknál, akiknél nem hozott elég erős immunreakciót az első kettő. A vírus maga is megfelelhet egyfajta nulladik vakcinának, amíg nincs nagy hatása.

Életkoronként eltérhet, hogy melyik vakcina ellenjavallott?

Elképzelhető, hogy nem lehet bármivel oltani egy öregebb embert, akinek már nem olyan élénk az immunválasza. Itt is az mRNS-oltások lehetnek a kedvezőbbek számukra, és például az orosz oltásról sem lehet semmi rosszat mondani.

Ki az, akinek biztosan nem adható semmilyen oltás?

Aki például lázas beteg, azt nem szabad vakcinálni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG