Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Menekítik a gyerekeket az SOS Gyermekfalvakból Ukrajnában


Vlagyimir Putyin orosz elnök képmására lőnek célba ukrán katonák a frontvonalon, Luhanszk régióban 2022. február 1-jén
Vlagyimir Putyin orosz elnök képmására lőnek célba ukrán katonák a frontvonalon, Luhanszk régióban 2022. február 1-jén

A szervezet magyarországi alapítványának közleménye szerint 177 gyermek és a nevelőszüleik érintettek, de ennél jóval több gyermek él a bombázott területeken állami gondoskodásban.Az SOS Gyermekfalvak megkezdte az ukrajnai intézményeikben lévő gyermekek evakuálását a megtámadott településekről. Nemzetközi szervezet lévén mindenki próbál segíteni, Lengyelország szállással, a magyar SOS pedig egyelőre pénzbeli támogatással, ezért az alapítvány adománygyűjtést indított.

Ukrajnában körülbelül 98 ezer gyermek él különböző típusú állami, bentlakásos intézményben, és mintegy 64 ezer nevelőszülőknél. Az SOS előrejelzései szerint egy totális katonai támadás legkevesebb 16 ezret veszélyeztetne közülük.

A szervezet magyarországi alapítványának közleménye szerint Sztanicja Luhanszka városát és a kijevi régióban található Brovari városát is súlyos támadás érte csütörtökön. Óvóhelyre menekítették az itt-tartózkodó SOS-es családokat és a segítő munkatársakat.

A lengyel SOS Gyermekfalvak segítségével megkezdődött a családok kimenekítése az országból: negyven gyermek vasárnap hagyta el Ukrajnát, további huszonegyet hétfőn helyeznek biztonságba.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kelet-ukrajnai Luhanszk régióban fekvő Popaszna város, ahol az SOS-es családok szintén jelen vannak, ostrom alatt áll. A lakosok biztonságban vannak és sértetlenek, de a városba nem lehet bejuttatni semmilyen adományt. Az ostromot megelőzően tizenöt családnak sikerült elhagynia a várost.

Az SOS munkatársai Kijev egyes területein szinte folyamatosan bombabunkerekben tartózkodnak, huszonegy SOS-es gyermek is a fővárosban rekedt.

Az SOS 2003 óta van jelen a háborús helyzetbe került országban Kijev és Luhanszk régióban, 177, szülők nélkül élő gyermekről gondoskodik nevelőszülői családokban. További mintegy kétezer hátrányos helyzetű gyermeknek és családjának nyújtanak különböző támogató szolgáltatásokat.


Az SOS Gyermekfalvak közvetlen támogatást és felügyeletet biztosít a nevelőszülői családoknak, hogy a veszélyeztetett gyermekek és nevelőszülők az ország biztonságosabb régióiba települhessenek át. Kiss Gergely, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nemzetközi szervezet lévén mindenki próbál segíteni, Lengyelország szállással, a magyar SOS pedig egyelőre pénzbeli támogatással, ezért adománygyűjtést indítottak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG