Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hamarosan találkozhat biciklis mentősökkel is


Hagyományos mentőautó elől térnek ki a gyalogosok a budapesti Kálvin téren 2020. november 12-én.
Hagyományos mentőautó elől térnek ki a gyalogosok a budapesti Kálvin téren 2020. november 12-én.

Néhány héten belül elkezdődik a kerékpáros mentősök tesztüzeme egyes sűrűbben lakott településeken. A tényleges program a jövő tavasszal indulhat a fővárosban. A tervek szerint magasabb bért kaphatnak azok a mentősök, akik hajlandóak lesznek biciklire szállni.

Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ-nél) számos mentőápolót kerékpáros mentőegységekbe szerveznének, írja a Népszava.

Az OMSZ megerősítette a lapnak, hogy heteken belül tervezik elindítani a tesztüzemet Budapest forgalmasabb részein. Ha jól működik, akkor pedig más városokra is kiterjesztik majd a programot. Az éles program a fővárosban tavasszal indulhat majd.

Arra nem válaszolt a szervezet, hogy a hagyományos mentőegységekhez képest milyen felszereltsége lesz az új biciklis mentőknek. Elvileg az OMSZ külföldi, főleg angolszász tapasztalatokat tanulmányozott a kérdésben, a biciklis beosztásra potenciálisan alkalmas mentősök válogatása pedig már júliusban elkezdődött. A kerékpáros mentősök több pénzt kaphatnak egyébként, ha vállalják a biciklizést.

Országszerte naponta akár háromezer feladat is befuthat a mentőkhöz, ezek harmada pedig az ország legsűrűbben lakott részéről, Budapestről és környékéről érkezik.

Ezt még átvezénylésekkel is nehezen győzik jelenleg a mentősök a térségben, előfordul, hogy a főváros környékén negyed óránál sokkal többet kell várni, tette hozzá a lap. Az új biciklis mentősök a várakozások szerint elsősorban a sűrűn lakott zónákat tudnák valamelyest tehermentesíteni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG