Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belehalt sebesülésébe a volt japán kormányfő, Abe Sinzót merénylő lőtte le


Egy kampányrendezvényen követték el a merényletet Narában, helyi idő szerint délelőtt, a támadás gyanúsítottját elfogták
Egy kampányrendezvényen követték el a merényletet Narában, helyi idő szerint délelőtt, a támadás gyanúsítottját elfogták

A 67 éves politikust egy kampányrendezvényen támadták meg Nara városában. Állapotáról órákig nem közöltek hivatalosan semmit, csak annyit, hogy kórházba vitték. A volt tokiói kormányzó azonban egy tweetben azt közölte, hogy Abe Sinzó szíve és a tüdeje is leállt, majd pár órával később hivatalosan is bejelentették a politikus halálhírét.

Abe Sinzóra kétszer lőttek rá, a második lövés hátba találta, amitől a földre esett. A támadással gyanúsított férfit, aki helyi sajtóértesülések szerint egy volt haditengerész, letartóztatták, írta összefoglalójában a ​BBC.

Abe Sinzó volt Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetője pénteken meghalt, miután a parlamenti választási kampány közben lelőtték – közölte az NHK közszolgálati média. Az 1930-as évek óta ez volt az első merénylet egykori vagy hivatalban lévő japán miniszterelnök ellen.

Fumio Kishida miniszterelnök még a halálhír bejelentése előtt elítélte, a demokrácia elleni támadásnak nevezte a merényletet, ahogyan a világ vezetői is megdöbbentőnek, lesújtónak nevezték a történteket.

A feltételezett merénylőt a helyszínen elfogták, szemtanúk szerint nem is próbált elmenekülni. Később arról szóltak a hírek, hogy a merényletet egy házi készítésű fegyverrel követték el, amit szintén lefoglaltak a helyszínen.

A volt japán miniszterelnök, Abe Sinzó a földön fekszik, miután rálőttek egy kampányeseményen Narában, 2022. július 8-án.
A volt japán miniszterelnök, Abe Sinzó a földön fekszik, miután rálőttek egy kampányeseményen Narában, 2022. július 8-án.

Az NHK helyi hírtelevízió beszámolója szerint Abe Sinzó magánál volt, amikor a kórházba vitték. Japánban nagyon szigorúak a fegyvertartási szabályok és rendkívül ritkák a fegyveres, főként a politikai indíttatású incidensek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG