Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Életveszélyes állapotban van a nyitrabányai merénylet után Robert Fico


A sebesült Robert Fico szlovák miniszterelnököt viszik a besztercebányai kórházba, miután többször rálőttek Nyitrabányán. Fotó: AFP
A sebesült Robert Fico szlovák miniszterelnököt viszik a besztercebányai kórházba, miután többször rálőttek Nyitrabányán. Fotó: AFP

A szlovák miniszterelnökre a Nyitrabányán (Handlová) tartott kormányülés után lőttek rá, a helyi kultúrház előtt. A szlovák belügyminisztérium merényletkísérletnek nevezte a támadást, elkövetésével egy 71 éves lévai férfit gyanúsítanak, akit a helyszínen elfogtak.

  • A kihelyezett kormányülésről távozó Fico az őt üdvözlő emberek közé ment, amikor a lövések eldördültek.
  • Egybehangzó hírügynökségi értesülések szerint Robert Ficót a hasán sebesítette meg az egyik lövés.
  • Mentőhelikopterrel vitték a besztercebányai kórházba, több órán át műtötték.
  • Letartóztattak egy gyanúsítottat. A feltételezett támadó a szlovák sajtó egybehangzó értesülései szerint egy 71 éves, lévai illetőségű férfi.
  • A szlovák belügyminisztérium merényletkísérletnek nevezte a támadást, hírzárlatot rendeltek el.

A szlovák kormányfő közösségi oldalán található bejegyzésből az derül ki, hogy azért vitték Robert Ficót helikopterrel Besztercebányára (Banská Bystrica), mert azonnali beavatkozásra volt szükség, és túl sokáig tartott volna az út Pozsonyig.

A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház előtt este 8 órakor tartott sajtótájékoztató idején a kormányfő még a műtőben volt, akkor már csaknem négy órája.

Robert Kaliňák (SMER) védelmi miniszter és kormányfőhelyettes úgy fogalmazott, hogy Fico állapota „nagyon komplikált”.

Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter politikailag motiváltnak nevezte a merénylőt, és azt mondta róla, hogy tettének megvalósítását az államfőválasztás után nem sokkal határozta el. Azt is bejelentette, hogy lépéseket tettek a politikusok és a sajtó képviselőinek védelme érdekében.

A pozsonyi Új Szó idézte Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi minisztert, aki úgy fogalmazott: „Egyenes adásban láttuk, pár méterre voltunk a történéstől.” Dolinková szerint a besztercebányai kórházban első osztályú egészségügyi személyzet gondoskodik a kormányfőről, akinek állapota kritikus.

Szemtanúkra hivatkozva a Napunk szlovák hírportál arról írt, hogy a kihelyezett kormányülésről távozó Fico az őt üdvözlő emberek közé ment, amikor a lövések eldördültek, majd a földre esett.

Helyszíni beszámolók szerint öt lövést lehetett hallani, mielőtt a miniszterelnök körül zűrzavar támadt. A helyszínen készült felvételen az is látható, amint Ficót a biztonságiak gyorsan egy autóba terelik, és elviszik.

Szintén ez a portál idézi a közjogi méltóságok védelméért felelős hivatal volt vezetőjét, Juraj Zábojníkot, aki szerint a nyitrabányai téren, a támadás helyszínén nem volt annyi ember, hogy ne lehetett volna biztosítani Robert Fico védelmét, a testőrök szerinte hibát követtek el.

A merénylet utáni pillanatok a Reuters fotóján, ahogy a testőrök autóba segítik a sérült Robert Ficót Nyitrabányán 2024. május 15-én
A merénylet utáni pillanatok a Reuters fotóján, ahogy a testőrök autóba segítik a sérült Robert Ficót Nyitrabányán 2024. május 15-én

A TA3 hírtelevízió felvételén jól azonosíthatóan öt lövést lehet hallani. Egy gyanúsítottat letartóztattak. A támadó a szlovák sajtó egybehangzó információi szerint egy 71 éves, lévai illetőségű férfi, aki engedéllyel tartott fegyvert, és tagja a Szlovák Írószövetségnek.

Az AFPTV által megszerzett videófelvételről készült képen látható, amint a biztonságiak elfogják a feltételezett támadót Nyitrabányán 2024. május 15-én
Az AFPTV által megszerzett videófelvételről készült képen látható, amint a biztonságiak elfogják a feltételezett támadót Nyitrabányán 2024. május 15-én

Fico áprilisban beszélt arról, hogy attól tart: az idei tavaszi elnökválasztás utáni „lincshangulat” miatt meggyilkolnak egy kormánypolitikust – írja a Napunk. „Az utcán undorító módon szidják a koalíciós politikusokat; csak arra várok, mikor torkollik ez a Denník N, az SME és az Aktuality által intenzíven fűtött frusztráció egy magas beosztású koalíciós politikus meggyilkolásába” – mondta a kormányfő.

A sebesült Robert Ficót viszik a mentők a besztercebányai kórházba. Fotó: Reuters
A sebesült Robert Ficót viszik a mentők a besztercebányai kórházba. Fotó: Reuters

Az államfői posztról június 15-én leköszönő Zuzana Čaputová elnököt megdöbbentette a támadás. Sajtóközleményében sok erőt kívánt Robert Ficónak, hogy felépüljön.

Ľuboš Blaha, a kormánypárti SMER képviselője bejelentette, hogy a szlovák parlament ülését megszakították a merénylet hírére. Az Új Szó beszámolója szerint május 21-re, keddre napolták el az ülést, fokozzák a biztonsági intézkedéseket.

A legnagyobb szlovákiai ellenzéki pártok, a Progresszív Szlovákia és a Szabadság és Szolidaritás lemondták a közszolgálati műsorszolgáltatás tervezett átalakítása elleni tiltakozást, amelyet azért tartottak volna, mert szerintük azzal a kormány teljes ellenőrzése alá kerül a közszolgálati rádió és televízió.

Határozottan elítéljük az erőszakot és a Robert Fico miniszterelnök elleni támadást – mondta a Progresszív Szlovákia vezetője, Michal Šimečka, aki felszólította a politikusokat, hogy tartózkodjanak minden olyan megnyilvánulástól, amely hozzájárulhat a feszültség növeléséhez.

Európa vezetői, az amerikai és az orosz elnök is elítélte a politikai erőszakot

Orbán Viktor megdöbbentőnek nevezte Facebook-bejegyzésében a Fico elleni támadást. „Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk mielőbbi felépüléséért” – írta.

„Sokkoltak a szlovák hírek. Ilyenkor nincs politika, csak emberség és együttérzés. A legfontosabb most az, hogy Robert Fico életben maradjon és felépüljön”írta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője. Donáth Anna, a Momentum elnöke pedig azt: „Sokkolt a Robert Fico elleni merénylet. Egy politikai gyilkossági kísérletet láttunk Európa közepén. Mielőbbi jobbulást a szlovák miniszterelnöknek!”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elítélte az „aljas támadást. (…) Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük társadalmunkban, aláássák a demokráciát, a legértékesebb közjónkat” – fogalmazott az X-en közzétett bejegyzésében.

Lettország és Észtország vezetői is elítélték a merényletet, Donald Tusk lengyel miniszterelnök pedig ezt írta az X-en: „Döbbenetes hír Szlovákiából. Robert, a gondolataim veled vannak ebben a nagyon nehéz pillanatban.”

Joe Biden amerikai elnök a The Guardian beszámolója szerint azt mondta, hogy feleségével együtt imádkoznak Fico gyors gyógyulásáért. Hozzátette: az amerikai nagykövetség kapcsolatban áll a szlovák kormánnyal, és készek segíteni.

Vlagyimir Putyin aljas bűntettnek nevezte a Fico elleni merényletet Zuzana Čaputová szlovák elnöknek küldött üzenetében. – Robert Ficót bátor és erős akaratú embernek ismerem. Nagyon remélem, hogy ezek a tulajdonságok segítenek neki átvészelni ezt a nehéz helyzetet – áll az orosz elnök üzenetében.

A jogász végzettségű, 59 éves, egykor baloldali Robert Fico és pártja, a baloldali SMER oroszbarát és Amerika-ellenes üzenetekkel, az ukrajnai katonai segélyek beszüntetésének ígéretével is kampányolva nyerte meg a tavaly szeptemberi szlovákiai parlamenti választásokat.

A politikus bírálói szerint félő, hogy Szlovákia Fico kormányzása alatt felhagy az ország Nyugat-barát irányvonalával, és a magyar populista Orbán-kormányét követi. Ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt, januárban több tízezren tüntettek Pozsonyban és Szlovákia-szerte, tiltakozva az új kormányfő politikája ellen.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG