Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mérföldkövet jelentő per: 32 európai országgal szállt szembe hat fiatal klímaaktivista


A 18 éves Sofia Oliveira és 15 éves öccse, André is ott van a hat felperes között
A 18 éves Sofia Oliveira és 15 éves öccse, André is ott van a hat felperes között

A hat portugál fiatal szerint a kormányok Európa-szerte keveset tesznek annak érdekében, hogy megvédjék az embereket a klímaváltozás káros hatásaitól.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán szerdán indult az eddigi legnagyobb per, amelyben aktivisták viszik bíróság elé a kormányokat, hogy lépéseket kényszerítsenek ki a klímavédelem érdekében.

A fiatal felnőtteket és gyermekeket képviselő ügyvédek azt állítják, hogy a beperelt 32 európai kormány nem kezelte megfelelően a globális felmelegedést, és ezzel több alapvető jogukat is megsértette.

„Bizonyítékokat terjesztettünk elő annak alátámasztására, hogy az államoknak hatalmukban áll az eddiginél sokkal többet tenni a kibocsátás csökkentése érdekében, ám úgy döntenek, hogy nem teszik meg” – mondta Gerry Liston ügyvéd az Associated Pressnek az egész napos meghallgatás elején.

Jóllehet nemzeti és regionális szinten is voltak sikeres klímaügyek – fiatal környezetvédők nemrégiben nyertek meg egy hasonló pert Montanában –, az aktivisták jogi csapata azt mondja: mivel a nemzeti joghatóságok nem mentek elég messzire jogaik védelmében, a csoport úgy érezte, hogy a strasbourgi székhelyű bíróság elé kell vinni az ügyet.

Ehhez kapcsolódóan: G20-csúcs: a megosztottság az ukrajnai háború miatt veszélyezteti az előrelépést más ügyekben

Korszakalkotó változást hozna

Azzal érvelnek, hogy sérülnek az élethez, a magánélethez és a családi élethez, valamint a diszkriminációmentességhez fűződő jogaik, és remélik, hogy egy kedvező döntés rákényszeríti a 27 EU-tagországot, valamint az Egyesült Királyságot, Svájcot, Norvégiát, Oroszországot és Törökországot, hogy felgyorsítsa a klímaváltozással kapcsolatos erőfeszítéseit, így például a megújuló infrastruktúra kiépítését és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését.

A bíróság döntései jogilag kötelező erejűek a tagországokra nézve. Ha nem hatják végre őket, a bíróság tetemes pénzbüntetést róhat ki a hatóságokra.

„Az ítélet úgy működne, mint egy kötelező érvényű szerződés, amelyet a bíróság kényszerítene rá az alperesekre, és megkövetelné tőlük, hogy gyorsítsák fel erőfeszítéseiket a klímaváltozás mérséklésére – mondta Liston. – Jogi értelemben ez korszakalkotó változás lenne.”

Liston szerint a csoport javára hozott ítélet iránymutatást nyújtana a nemzeti bíróságoknak, ezzel segítené a jövőbeli, nemzeti szinten lefolytatott klímaváltozási pereket is.

A kormányok sokkal többet tehetnének

De a felpereseknek – akik 11 és 24 év közöttiek, és nem tartanak igényt anyagi kártérítésre – meg kell győzniük a bírákat: kellőképpen érintettek ahhoz, hogy áldozatnak tekintsék őket. A csoportnak azt is be kell bizonyítania a bíróság előtt: a kormányoknak törvényi kötelességük gondoskodni arról, hogy az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokon tartsák a globális felmelegedést, összhangban a 2015-ös párizsi klímaegyezmény céljaival.

„Bizonyítékokat terjesztettünk a bíróság elé azzal kapcsolatban, hogy valamennyi érintett állam klímapolitikája 3 Celsius-fokos felmelegedéshez igazodik a kérelmezők élettartama során, sőt egyes államok esetében ennél is rosszabb a helyzet – mondta Liston. – Egyetlen állam sem terjesztett elő bizonyítékot ezen álláspont ellen.”

Ehhez kapcsolódóan: „Magyarországon már olyan dolgok történnek, amibe bele kell szólni, mert ártanak a magyar jövőnek” – Lipták Béla, ismert amerikai emigráns

A tudomány az aktivisták oldalán áll.

A tudósok szerint a világ letért arról az ösvényről, amely 1,5 Celsius-fokra korlátozza a felmelegedést, a globális átlaghőmérséklet az előrejelzések szerint 2100-ra 2–4 fokkal emelkedik, ha a jelenlegi felmelegedési és kibocsátáscsökkentési tervek valósulnak meg.

A világ felmelegedésével a klímatudósok egyre gyakoribb és szélsőségesebb időjárási eseményeket jósolnak, a hevesebb áradásoktól és esőzésektől kezdve a hosszan tartó aszályokig, hőhullámokig és az egyre intenzívebb viharokig.

Az aktivisták azt mondják, hogy a klímaváltozás hatással van mindennapi életükre és tanulmányaikra, valamint árt testi és lelki jólétüknek.

Jövőt akarnak maguknak

2017-ben gyilkos erdőtűzhullám nyomán indítottak bírósági eljárást Portugália középső részén, ahol négyen élnek közülük.

„Egyik nap 43 fok van, a következőn pedig jégeső. Ez veszélyes, mert nem tudjuk megjósolni, mi fog történni” – mondja a 15 éves André Oliveira, hozzátéve, hogy a hőhullám, amely májusban sújtotta Portugáliát, akadályozta iskolai munkáját.

„Vizsgáim voltak, próbáltam rájuk felkészülni, de nehezemre esett koncentrálni – mondta André. Ez nem csak a fizikai hatások miatt van így – teszi hozzá. – A klímaválság hatással van a mentális egészségünkre is, mert aggódunk, hogy milyen lesz miatta a jövőnk. Hogy ne félnénk?”

André nővére, Sofia arról beszél, hogy az öccse asztmától szenved, nem tudott kimenni a szabadba anélkül, hogy fulladjon, amikor a hőmérséklet idén télen szokatlanul meleg volt, elérte a 30 fokot.

A kormányoknak szerte a világon hatalmukban áll ennek a megállítása, de Európa kormányai úgy döntenek, hogy nem teszik meg – mondta a 23 éves Catarina Dos Santos Mota, a csoport másik tagja. – Amióta elkezdtük az akciónkat, érezzük, hogy a klímaválság hatása egyre súlyosabb. 2023-ban a július minden eddiginél melegebb volt. Borzasztó belegondolni, hogy ez csak a kezdet.”

Ehhez kapcsolódóan: Már hivatalos: a mostani július volt minden idők legmelegebb hónapja

Két újabb kereset

Ez az első olyan klímaügy, amely a bíróság elé került. Azóta van két másik is – az egyiket egy idősebb nőket tömörítő szövetség kezdeményezte Svájc ellen, a másikat pedig egy francia törvényhozó Franciaország ellen.

Az idősek egyesületének tagjai Strasbourgba utaztak a portugál fiatalok támogatására. A tárgyalás előtt a bíróság épülete előtt álltak, néhány tucat más támogató mellett.

„Azt kívánom, hogy legyen jövőjük, mert nagyon fiatalok. Amikor látták, hogy minden lángol körülöttük, szembesültek az összes katasztrófával, rájöttek, hogy nem lesz jövőjük – mondta Anne Mahrer, a csoport társelnöke. – Valószínűleg nem leszünk itt, hogy lássuk, de ha mi nyerünk, mindenki nyer.”

Döntés még hónapokig nem várható. Egyelőre nem tudni, hogy a bíróság mindhárom klímaügyben egyszerre hoz-e ítéletet.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG