Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Merkel nyerte el az ENSZ menekültügyi ügynökségének díját a szíriaiak fogadtatása miatt


Egy migráns készít szelfit Németország akkori kancellárjával egy menekülttábor mellett, Berlin Spandau negyedében 2015. szeptember 10-én
Egy migráns készít szelfit Németország akkori kancellárjával egy menekülttábor mellett, Berlin Spandau negyedében 2015. szeptember 10-én

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége kedden közölte, hogy Angela Merkel volt német kancellárnak ítéli oda legmagasabb kitüntetését a több mint egymillió – többségében Szíriából érkező – menekült németországi fogadására tett erőfeszítéseiért, annak ellenére hogy otthon és külföldön is bírálták.

Matthew Saltmarsh, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője jelentette be, hogy Merkelt választották az idei Nansen-díjra, amelyet a genfi székhelyű ENSZ-ügynökség évente ad át.

„Merkel akkori szövetségi kancellár vezetése alatt Németország több mint 1,2 millió menekültet és menedékkérőt fogadott be 2015-ben és 2016-ban, ami, mint emlékezhetnek rá, a szíriai konfliktus csúcspontja volt, és a világ más részein is dúlt gyilkos erőszak – mondta Saltmarsh újságíróknak. – Dr. Merkel segített rávilágítani a menekültek globális helyzetére.”

Merkel döntése, hogy ennyi migránst enged be, fellendítette a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért pártot, és egy hangos kisebbség tiltakozását eredményezte. Néhány kormány azt is felrótta neki, hogy túlságosan barátságos volt a menekültekkel, amikor az Európai Unió egyes partnerországai lezárták a határokat a menekültek és menedékkérők előtt.

A díj 150.000 dollárral jár. Merkel várhatóan jövő hétfőn utazik Genfbe, hogy átvegye a kitüntetést – mondta Saltmarsh. Négy regionális nyertest is hirdettek.

Az UNHCR Nansen Refugee Awarddal olyan személyeket, csoportokat vagy szervezeteket tüntetnek ki, akik vagy amelyek „a kötelességtudatukon túlmenően” védik a menekülteket és más, lakóhelyüket elhagyni kényszerülő és hontalan személyeket – írja az ügynökség.

1954-es alapítása óta több mint hatvanan kapták meg a Fridtjof Nansen norvég tudós, felfedező és diplomata tiszteletére alapított díjat. Ő volt az ENSZ elődje, a Népszövetség első menekültügyi biztosa.

Tavaly a jemeni Jeel Albena Humanitárius Fejlesztési Egyesületet díjazták a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő jemeniek támogatásáért.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG