Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Merkel pártja is visszatérhet a kormányba


Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje a párt társelnökével, Saskia Eskennel szeptember 26-án
Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje a párt társelnökével, Saskia Eskennel szeptember 26-án

A német Zöldek és a Szabad Demokraták pénteken második tárgyalási fordulóra gyűltek össze, hogy lefektessék a koalíciós kormány alakításának feltételeit. A pártok azt sem zárják ki, hogy a legtöbb szavazatot szerző szociáldemokraták helyett a CDU/CSU-val közösen alakítsanak kormányt.

A politikai spektrum ellentétes végén álló és számos kérdésben ellentétes álláspontot képviselő Zöldek és Szabad Demokraták (FDP) közösen dönthetik el, milyen kormány alakul Németországban. A múlt vasárnapi választáson a Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot, de a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget csak akkor tudja elérni, ha koalíciót köt más parlamenti pártokkal.

Történelmi CDU-vereség

„A folyamat ma jó hangulatban kezdődött, de még nem ért véget” – mondta újságíróknak Christian Lindner, az FDP vezetője, hozzátéve, hogy a kisebb királycsináló pártok azt vizsgálják, hol tudnak hidat építeni politikai kérdésekben. A Zöldek társelnökei, Annalena Baerbock és Robert Habeck azt mondták: „Olyan beszélgetési kultúrát építettünk ki, amely lehetővé teszi a tényszerű vitát.”

A választáson Angela Merkel kancellár eddig kormányzó konzervatív tömbje, a kereszténydemokrata–keresztényszociális koalíció (CDU/CSU) rekordalacsony eredményt ért el. A 2005 óta hatalmon lévő Merkel, aki ezúttal nem indult újra a kancellári székért, azt tervezi, addig marad, amíg nem alakul meg az új kormány. Ennek ellenére nem kizárt, hogy Merkel pártja újra bekerülhet a kormányba, a jobbközép Szabad Demokratákkal és a baloldali Zöldekkel koalícióban. Ezt a két kisebb párt sem zárja ki: Habeck elmondása szerint az SPD-vel és a konzervatívokkal találkoznak majd egyenként, „és majd meglátjuk, milyen dinamika bontakozik ki a következő napokban vagy talán hetekben”.

Jamaica- vagy jelzőlámpa-koalíció?

A mostani tárgyalásokról egyelőre nem jelentek meg hírek, de az eddigi nyilatkozatok alapján tudható, hogy Zöldek az FDP-vel és az SPD-vel való hármas összefogást támogatják, míg az FDP azt szeretné, ha a két kisebb párt Merkel konzervatívjaival koalícióban egyesítené erőit – az úgynevezett Jamaica-koalícióban, mivel színeik megegyeznek a szigetország zászlajával.

„Van esély a Jamaica-koalícióra” – mondta újságíróknak Markus Blume, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkára. Ugyanakkor a Forschungsgruppe Wahlen közvélemény-kutató cég a ZDF műsorszolgáltató számára készített felmérése szerint a német választók 59 százaléka azt szeretné, ha az SPD, a Zöldek és az FDP alakítanának kormányt (a pártok vörös, sárga és zöld színeiről ezt a forgatókönyvet a sajtóban jelzőlámpa-koalíciónak nevezik). 76 százalékuk pedig azt mondta, a szociáldemokraták jelöltjét, Olaf Scholzot látná szívesen következő kancellárként. A Spiegel magazinnak adott interjújában, a tárgyalások után Scholz azt mondta, vállalná a kancellárságot a hármas koalícióban.

XS
SM
MD
LG