Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Messze túl sok” palesztin áldozatról beszélt az amerikai külügyminiszter


Antony Blinken a tel-avivi repülőtéren 2023. november 7-én
Antony Blinken a tel-avivi repülőtéren 2023. november 7-én

„Messze túl sok” palesztin halt meg és szenved a Hamász elleni gázai háborúban – közölte pénteken Antony Blinken, felszólítva Izraelt a polgári lakosságot érő károk minimalizálására és a humanitárius segítségnyújtás maximalizálására.

Az amerikai külügyminiszter újdelhi látogatásán pozitív, azonban közel sem elégséges lépésnek nevezte a súlyos gázai körülmények javítása érdekében hozott izraeli intézkedéseket, így a második biztonságos folyosó létrehozását és a szünetek elrendelését a harcokban.

„Sokkal többet kell tenni a civilek védelme és annak biztosítása céljából, hogy a humanitárius segítség eljusson hozzájuk” – mondta.

„Messze túl sok palesztint öltek meg, messze túl sokan szenvedtek az utóbbi hetekben. Mi azt akarjuk, hogy mindent, amit lehet, kövessenek el az őket érő károk megelőzése és a nekik juttatott támogatások maximalizálása érdekében” – tette hozzá.

A végéhez közeledik Antony Blinken kilencnapos közel-keleti és ázsiai diplomáciai körútja. Ez a második hasonló turnéja az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek nyilvánított Hamász mintegy 1400 emberéletet követelő merényletsorozata és az annak nyomán kirobbant háború kezdete óta.

A körút fókusza jórészt az Izrael–Hamász-háborún volt, miközben egyre nő a nemzetközi felháborodás a gázai pusztítással kapcsolatban, és egyre többen követelnek azonnali tűzszünetet. Ezt sem Izrael, sem az Egyesült Államok nem támogatja, mondván, a fegyvernyugvás lehetőséget adna a Hamásznak erői újraszervezésére és újabb terrortámadásokra.

Az amerikai külügyminiszter arról számolt be, hogy Washington javaslatokkal állt elő a polgári lakosság hatékonyabb védelmét illetően, de nem bocsátkozott részletekbe.

Izrael szerint a Hamász pajzsként használja a gázai kórházakat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

Amerikai tisztségviselők szerint Izraelnek hosszabb humanitárius szüneteket kellene bevezetnie túl a két biztonságos folyosón, illetve fokozatosan növelnie kellene a Gázába tartó segélyszállítmányokat.

Az Egyesült Államok elkötelezett a Hamász által elhurcolt túszok kiszabadítása mellett, ahogy a külföldi állampolgárok kijuttatása és az erőszak térségbeli kiterjedésének megelőzése mellett is, és megkezdte a konfliktust követő helyzetre vonatkozó tervezést – tudatta Blinken.

Az amerikai diplomácia vezetője az utóbbi napokban Izraelben, Jordániában, Törökországban, Irakban, Cipruson, Japánban, Dél-Koreában és Indiában járt.

Ez idő alatt tiltakozásképpen Jordánia és Törökország is hazahívta izraeli nagykövetét, és nyilvánvalóvá tette, hogy várják vissza a zsidó állam helyi külképviseletének vezetőjét, amíg nem zárul le a konfliktus.

Blinken épp Indiába tartott, amikor Izrael bejelentette, hogy naponta négyórás szünetet fognak tartani a harcokban, illetve megnyitnak egy második biztonságos folyosót is a Gáza északi részéből menekülni kívánó palesztinok számára.

Az amerikai külügyminiszter kiemelte: „nagyra értékelik” a tényt, hogy Izrael végre beleegyezett a harci szünetekbe. „Mint már a kezdetektől mondom, ez egy folyamat, nem mindig hirtelen váltásról van szó. De történtek előrelépések, csak több ilyenre lenne szükség” – fogalmazott.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG