Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erasmus-ügy: a magyar diákok esélyeit javítja, hogy nincs még uniós válasz


Erasmus-ügy: a magyar diákok esélyeit javítja, hogy nincs még uniós válasz
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:13:41 0:00

A Brüsszelben tárgyaló magyar miniszter szerint nem a kormányon múlik, ha elúszik a megállapodás az Erasmus- és Horizont-ösztöndíjakról, mivel az Európai Bizottság késlekedik; holott pont azért nincs hivatalos reakció, hogy egyáltalán megmaradjon az időben történő megállapodás lehetősége.

Gondolatok a podcastból: tavaly decemberben zároltak európai uniós pénzeket, részben a kohéziós forrásokból (összesen 6,3 milliárd euró értékben), részben a helyreállítási alapból (ez 5,8 milliárd euró befagyasztását jelentette), és bár a helyreállítási terveket jóváhagyták, a pénzek megszerzéséért indult tárgyalássorozat megakadni látszik.

Három területen indult el a folyamat:

1. A közalapítványi modellben működő egyetemek és intézmények vezetőségében kialakult összeférhetetlenségek felszámolása: itt gyorsan lehetne megoldás, de nincs haladás. A magyarországi egyetemek egyharmada működik ebben a modellben, ez a diákok kétharmadát jelenti. A magyar kormány már küldött egy normaszöveget, amire az Európai Bizottság megüzente, hogy milyen változtatásokat kér, de azért nem hivatalos, írásos formában, mert az olyan szintre dobná vissza az eljárást, ami nagy időveszteséget jelentene. Július közepén szoktak szerződni, azért szeptember 1-je a határidő, mert elvileg még akkor is lenne lehetőség az ösztöndíjak kiírására. Mivel jelenleg sincs magyar jogszabálytervezet, amelyet vizsgálhatnának, és ha lenne, akkor is egy hónap lenne a tanácsi vizsgálat ideje, ezért szinte lehetetlen ezt a folyamatot időben lezárni.

2. Az igazságszolgáltatási reformok kérdése: az Országgyűlés megszavazott négy reformot a „függetlenség megerősítésére”, de bizonyos végrehajtási intézkedések még hiányoznak. Ezzel együtt van esély arra, hogy július végére olyan állapotba kerül a dosszié, hogy Magyarország kezdeményezze hivatalosan a helyzet újraértékelését, de a bizottságnak három hónapja van erre, majd újabb két hónap, mire a kifizetésekre sor kerülhet. Így itt is veszélyben van, hogy idén érkezik-e pénz Brüsszelből.

3. A jogállamisági feltételességi eljárás: ennek lezárása a kohéziós források felszabadítása miatt kulcskérdés. Itt történt a legkisebb haladás, de csak részben teljesítették a feltételeket. Ez pedig olyan, mintha semmit nem tettek volna – mondja tudósítónk, aki úgy érzi, mostanra mindkét fél eljutott oda, hogy elfogyott a bizalom. Az EU részéről van egy kétség, hogy a magyar kormány meg akar-e állapodni, és a magyar kormányban is ugyanez a bizonytalanság érezhető a brüsszeli partnerrel szemben.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

XS
SM
MD
LG