Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vannak még házi feladatok: a "zöld lámpa" csak az első lépés az igazságügyi reformban


Vannak még házi feladatok: a "zöld lámpa" csak az első lépés az igazságügyi reformban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:01 0:00

Közösségi médiás posztban adta hírül az igazságügy-miniszter, hogy létrejött a technikai megállapodás az Európai Bizottsággal az igazságügyi reformról. A szükséges törvényeket pár napon belül el is fogadta a Parlament, de még messze a visszatartott források lehívása - mondja tudósítónk a podcastban.

A beszélgetés fontosabb gondolatai: a feltételként szabott 27 mérföldkőből négy vonatkozik a magyar igazságszolgáltatás reformjáról. Ha ezt a négyet teljesíti a magyar kormány, akkor elkezdheti a kohéziós forrásokból visszatartott 21,5 milliárd euró több mint felének (13 milliárd euró) a lehívását. Valószínűleg ezeknek a pontoknak a teljesítése tűnt a legegyszerűbbnek, ezért lett ez a kormány prioritása. A Parlament már elfogadta a szükséges törvénymódosításokat, de a feltételek valódi teljesítését alaposan megvizsgálja a brüsszeli testület. Az egyéb feltételek kérdésében a jogállamisági eljárással összefüggő ügyek megoldása halad a leglassabban, és a brüsszeli döntéshozók azt sem értik, miért veszélyezteti a magyar kormány a tétlenségével az Erasmus és Horizont programok téli időszakának elérést a magyar diákok és kutatók számára.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

XS
SM
MD
LG