Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az uniós helyreállítási hitellel sem lehet megkerülni a jogállamisági feltételeket


Az uniós helyreállítási hitellel sem lehet megkerülni a jogállamisági feltételeket
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:09:41 0:00

Döntés még nincs, csak lebegteti a kormány az EU helyreállítási alapjának (RRF) részeként szolgáló hitel esetleges felvételét. Augusztus végén kell kimondani a végső szót, de az biztosnak látszik, hogy a kölcsönnel sem lehet megkerülni a kifizetésekért a magyar kormánynak szabott 27 feltételt.

A beszélgetésben elhangzik, hogy 2023. aug. 31-ig lehet lebegtetni a hitelfelvételt, akkor kell végleges döntést hozni. Úgy tudjuk, a kormány a lehívható 9 milliárd eurós keretből 6,6 milliárd eurót venne fel, és mivel a kölcsön céljai közé bekerült az orosz energetikai leválás támogatása (ez a RePowerEU program), Magyarország hasznos lehetőséget kapna a források átrendezésére, a beruházásokhoz szükséges finanszírozást nem a vissza nem térítendő támogatások terhére kellene vállalnia, abból csak 700 millió eurót kellene erre szánnia. A tagállamok többsége sem élt még a hitelfelvétel lehetőségével, az augusztusi pénzpiaci helyzet lesz majd a döntő, de akik már belevágtak, a mostaninál kedvezőbb feltételekkel jutottak pénzhez az akkor kedvezőbb inflációs előrejelzéseknek köszönhetően.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

XS
SM
MD
LG