Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Minden részlet a két ügyről, amelyen Ursula von der Leyen újrázása múlhat


Nem mindenki tapsolt neki: Ursula von der Leyent választotta csúcsjelöltjének az Európai Néppárt bukaresti ülésén, 2024. március 7-én.
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:11:26 0:00

Ismét ringbe száll az Európai Bizottság elnöki posztjáért Ursula von der Leyen, de esélyeit ronthatja két ügy, amelyek nemrég láttak napvilágot. Az egyik a Covid-járvány idején történt vakcinabeszerzést, a másik egy tanácsadói kinevezést érint. Podcastunkból részletesen megismerheti a vádakat.

Két ügyben is a gyanú árnyéka vetül Ursula von der Leyenre, az Európai Bizottság leköszönő, de a pozícióért újra ringbe szálló elnökére. Az egyik az Európai Unió vakcinabeszerzése még a Covid-járvány idejéből, a másik pedig egy újonnan létrehozott poszt, amelyre honfitársa és párttársa, egy befolyásos német EP-képviselő, Markus Pieper került. A vádak az európai parlamenti választások kampányának nyitányában kerültek elő, de egybehangzó elemzői értékelés szerint akár magukban is elegendők lennének Ursula von der Leyen jövőjének kikezdéséhez.

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) Mindenki fellélegzett a koronavírus-járvány közepén, amikor kiderült, hogy van védőoltás a fertőzés ellen (vagy legalábbis a betegség lefolyásának enyhítésére), és az Európai Unió elismerésre méltó gyorsasággal meg is egyezett az egyik gyártóval, a Pfizerrel. Ursula von der Leyen többször megfogalmazott szándéka az volt, hogy az EU minden polgára egyenlő esélyt kapjon a védőoltásra, ne befolyásolja, hogy mekkora gazdasági-politikai erőfölénye van annak az országnak, ahol él.

(2) A gond az volt, hogy az ezt megelőző egyeztetés a bizottsági elnök és a gyógyszergyár vezetője között telefonbeszélgetésekben és SMS-ekben zajlott. Ezeknek a kiadását először megtagadta, majd azt állította, hogy törölte az üzeneteket.

(3) Új fejlemény, hogy a belga hatóságok átadták az ügyet az Európai Ügyészségnek, ez pedig arra utalhat, hogy nem jutottak megnyugtató eredményre a vizsgálatban.

(4) A másik ügy egy tanácsadó kiválasztása: az EU-ban működő kis- és középvállalkozások segítésére dolgozna ki javaslatokat egy munkacsoport, amelynek vezetője a bizottsági elnök honfitársa és párttársa, egy befolyásos német EP-képviselő, Markus Pieper lenne. Kinevezése még nem történt meg, de négy uniós biztos is bírálja a személyét, köztük a francia Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos, aki egyébként korábban már beszélt bizottsági elnöki ambícióiról.

(5) Mindkét ügy könnyen kezelhető lenne (a vakcinabeszerzés a dokumentáció kiadásával, a személyi kérdés pedig a munkacsoport tervének törlésével), de kérdés, hogy mekkora hullámot vetnek az Európai Parlament még hátralévő, rövid munkaidejében, és beárnyékolják-e Von der Leyen eddigi teljesítményét a bizottsági elnöki poszton.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

XS
SM
MD
LG