Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem fenyegetést, hanem lehetőséget jelenthet az EU migrációs paktuma


Menekültek az olaszországi Lampedusa szigetén Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő látogatása előtt, 2023. szeptember 17-én
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:09:26 0:00

A kormányoldali kritikákkal szemben sem kötelező nem lesz befogadni a menekülteket, sem fejpénzt nem kell fizetni az elmulasztásáért az EU új migrációs paktuma értelmében. Van harmadik opció is, amelyből még profitálhat is a szolidaritást így vállaló tagállam – derül ki podcastunkból.

Öt gondolat a beszélgetésből:
(1) A szolidaritás elve alapján minden tagállamnak ki kell vennie a részét az Európai Unióba érkező menekültek kezeléséből és ellátásából.

(2) Az Európai Parlament által elfogadott törvénycsomag három lehetőséget kínál erre: a menekültek átvételével, az átvétel megtagadása miatti költségek arányos megfizetésével vagy olyan szolgáltatások, hozzájárulások felajánlásával, amelyek enyhítik a befogadó országok terheit. Tehát van olyan opció, amely sem kötelező befogadással, sem fejpénz fizetésével nem jár.

(3) Az EU azt célozza meg, hogy a paktum élesítésével harmincezer menekült ellátására legyen kapacitása. A feladatokat (befogadandó menekültek száma, a költségtérítés nagysága vagy a felajánlandó egyéb hozzájárulások mértéke) a tagállamok kapacitása és kitettsége arányában határozza meg.

(4) A menekültpolitika átalakítására elkülönítettek kétmilliárd eurót az aktuális hétéves költségvetési ciklus felülvizsgálatakor, így új forrásokat is tudnak nyitni az együttműködő tagállamok előtt a paktummal összefüggésben jelentkező kiadásaik, fejlesztéseik fedezésére.

(5) Az elfogadott törvénycsomag különböző elemei más-más időpontban lépnek életbe, a teljes rendszer 2026-ra alakul ki.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

XS
SM
MD
LG