Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A láthatatlan vétó: a magyar kormány az Európai Békekeret kifizetéseit is gátolja


(képünk illusztráció)
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:19 0:00

Az Európai Unió költségvetésén kívüli pénzeszköz haszonélvezője Ukrajna, a kifizetések blokkolásával azonban mégsem szomszédjának okoz kárt Magyarország. A vétó az európai közösség többi tagállamát sújtja, az indokok pedig több morális kérdést is felvetnek – derül ki podcastunkból.

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) Az Európai Békekeret egy olyan pénzügyi eszköz, amely az Európai Unió költségvetésétől független. A tagállamok közvetlenül intézik a befizetéseket, és az akár EU-n belüli, akár EU-n kívüli biztonságot fenntartó kiadásokat fedeznék belőle. A tagállamok saját költségvetésükből fizetik a támogatást a kedvezményezetteknek, majd az összeget az EU ebből a keretből megtéríti nekik.

(2) Egy ötszázmillió eurós alappal indították, majd a költségek függvényében bővítették. A magyar blokkolás miatt azonban a kifizetések leálltak, egymilliárd euró kompenzálását várják a tagállamok, Lengyelország például 370 millió eurót.

(3) Így Magyarország a blokkolással nem Ukrajna pozícióit gyengíti, hanem szövetségeseinek, a többi tagállamnak okoz veszteséget.

(4) A vétó feloldásáért először azt kérte a magyar kormány, hogy Ukrajna vegye le a terrorizmust támogató országokat soroló nem hivatalos listájáról az OTP-t, amely azért került fel, mert az agresszió megindítása után is folytatta pénzügyi tevékenységét Oroszországban, és ezt az EU szankciói sem zárták ki. Amikor Ukrajna nemcsak levette a magyar pénzintézetet a listáról, de magát a listát is megszüntette, a magyar kormány azért emelt vétót érő kifogást, mert Ukrajna tizennégy, a Richter által forgalmazott gyógyszer engedélyének visszavonására készül, a magyar fél szerint elfogadható indoklás nélkül.

(5) Ugyan nem látni a konfliktus mélyére, tehát ahogy az ukrán indokokat nem ismerni, úgy a tényszerű magyar magyarázatot sem, de tény, hogy a magyar kormány olyan belső piaci intézkedéseket kifogásol, amelyekkel már maga is többször élt saját országhatárain belül.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

XS
SM
MD
LG