Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mészáros Lőrinc cége lízingeli a jachtot, amelyen a leggazdagabb magyar nyaral


Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc
Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc

Máltai cégadatok szerint az Euroleasing Zrt. a tulajdonosa a Rose d’Or jachtnak, amelynek fedélzetén lefotózták Mészáros Lőrincet és Várkonyi Andreát. Az Euroleasing Mészáros Lőrinc bankjának, a Magyar Bankholdingnak a cége.

Immár tényként közli a SuperYachtFan szakmai portál, hogy az Euroleasing Zrt. a tulajdonosa a Rose d’Or jachtnak, amelynek fedélzetén a 444 lefotózta Mészáros Lőrincet és Várkonyi Andreát.

Hétfőn, amikor a fényképek megjelentek, a SuperYachtFan azt írta: a hajó egy magyar lízingcégen keresztül az orosz milliárdos, Konsztantyin Sztrukov birtokában van.

Ma reggelre a portál meg is nevezte az Euroleasinget mint a Rose d’Or tulajdonosát, hozzátéve: úgy tudják, a jacht tulajdonosa Sztrukov, de a magyar média szerint Mészáros Lőrinc az.

A Szabad Európa máltai újságírók (a meggyilkolt máltai újságírónő családja által létrehozott alapítvány, a The Daphne Caruana Galizia Foundation) segítségével most megtudta: a Rose d’Or (ideiglenes) regisztrációs adatai is igazolják ezt, 2023. július 5. óta az Euroleasing szerepel tulajdonosként a máltai hajóregiszterben.

A Rose d'Or máltai regisztrációs irata
A Rose d'Or máltai regisztrációs irata

Az Euroleasing Zrt. a Mészároshoz köthető Magyar Bankholding lízingcége. Abból, hogy a hajó esetleg tényleg az Euroleasing tulajdonában van, még nem derül ki, ki rendelkezik a jacht felett, a lízing ugyanis egy speciális tartós bérlet. Leegyszerűsítve: a lízinget az különbözteti meg a hiteltől, hogy a futamidő alatt a lízingelt tárgy a lízingbe adó tulajdonában marad, a lízingbe vevő csak használja.

A lízing keretében a lízingbe adó vásárol meg egy vagyontárgyat a lízingbe vevő kérésére. A határozott időre kötött szerződés ideje alatt a lízingtárgy használati joga átszáll a lízingbe vevőre, a tulajdonos azonban a lízingbe adó marad. A szerződés ideje alatt a tárgyat használó lízingbe vevő valamekkora lízingdíjat fizet. A szerződés lejártakor jellemzően a lízingtárgy az addig azt használó lízingbe vevő tulajdonába kerül.

Hétfőn a Rose d’Or tulajdonosa hátterét firtató kérdésekre a Mészáros Lőrinc egyes érdekeltségeit (Opus, Talentis Agro, Talentis Group) tömörítő Mészáros Csoport a következőket válaszolta: „Érdemi tájékoztatást nem tudunk adni, tekintve, hogy Mészáros Lőrinc magánemberként vette igénybe a szolgáltatást.”

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG