Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kihirdették a meteorológiai szolgálat megszűnését – nem vártak a társadalmi egyeztetésre


Lantos Csaba energiaügyi miniszter (b) és Szanka Gábor Gyula, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke Budapesten, az OMSZ-nél tartott díjátadón 2023. szeptember 28-án
Lantos Csaba energiaügyi miniszter (b) és Szanka Gábor Gyula, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke Budapesten, az OMSZ-nél tartott díjátadón 2023. szeptember 28-án

Megjelent a Magyar Közlönyben a meteorológiai tevékenységgel összefüggő állami feladatok ellátásának átalakításához szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat.

2023. december 31-i hatállyal megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), feladatait az állam százszázalékos tulajdonában lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság veszi át azzal, hogy a jogutód feladatai kibővülnek.

A közlönyben megjelent határozat szerint a kormány célja a lépéssel

  • Magyarország energiafüggetlenségének megerősítése,
  • az állami meteorológiai feladatellátás hatékonyságának növelése és magas színvonalú piaci szolgáltatások nyújtása,
  • a környezeti értékek védelme, valamint a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése.


A kormány felhívja Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő útján gondoskodjon a társaság 170 millió forint pénzbeli hozzájárulással – húszmillió forint jegyzett tőke és 150 millió forint tőketartalék mellett – történő megalapításáról.

Az új cég felett Lantos Csaba energiaügyi miniszter gyakorolja a tulajdonosi jogokat, az állami tulajdont nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonként kell benne meghatározni 2024. május 31-ig, de a meteorológiai szolgálat ingatlanvagyona már január 1-jétől átkerül a céghez.

A 24.hu emlékeztet arra, hogy a határozat korábban megszületett, mint a rendelet, amelynek tervezete november 30-án jelent meg a kormány honlapján, és amelynek társadalmi egyeztetésére december 8-ig adtak időt.

Az OMSZ-t július 1-je óta Szanka Gábor vezeti, őt egy évvel azután nevezték ki, hogy az esőt valószínűsítő előrejelzés miatt elmaradt augusztus 20-án a tűzijáték, egy héttel később rendezték meg, emiatt az akkori miniszter, Palkovics László menesztette a szolgálat két vezetőjét, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Már Szanka Gábor kinevezésekor szó volt arról, hogy átalakíts előtt áll a meteorológiai szolgálat, de részleteket akkor még nem mondtak.

Egyszerűen: miért nincs száz százalékos előrejelzés?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:32 0:00
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG