Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mi a Férfi Állam, a betiltott orosz patriarchális mozgalom? 


Vlagyiszlav Pozdnyakov, a betiltott Férfi Állam alapítója; tartózkodási helye ismeretlen
Vlagyiszlav Pozdnyakov, a betiltott Férfi Állam alapítója; tartózkodási helye ismeretlen

Egy orosz bíróság október 19-én betiltotta a Férfi Állam nevű mozgalmat, amely régóta zaklatja a feminista aktivistákat és a családon belüli erőszakkal kapcsolatos törvényjavaslatok ellen tiltakozik. De mit lehet tudni az aktivisták laza hálózatáról, amely sokáig büntetlenül működött?

Amikor a Moszkvától több mint négyszáz kilométerre keletre fekvő Nyizsnyij Novgorodban egy bíróság október 18-án szélsőségesnek nyilvánított és betiltott egy radikális hímsoviniszta mozgalmat. A hálózat hírhedt vezetője, Vlagyiszlav Pozdnyakov nem volt jelen és nem védekezett.

Hol van most Pozdnyakov?” – kérdezte Anna Belova bírónő a bíróságon az aktivista ügyvédjétől a Meduza hírportál beszámolója szerint.

„Nem tudom megmondani, bírónő” – válaszolta az ügyvéd, Dzsambolat Garabajev.

„Az ok?” – érdeklődött Belova.

„Én magam sem tudom, hol van” – jött a válasz.

Ami nyilvánosan ismert, az az, hogy Pozdnyakov, egy harmincéves fitneszedző 2018 végén elmenekült Oroszországból, miután felfüggesztett büntetést kapott „nők elleni gyűlöletkeltés” vádjával.

Ez volt az általa alapított és vezetett Férfi Állam mozgalom problémáinak első jele. A mozgalmat, amely éveken át viszonylag büntetlenül működött, a héten végül betiltották a hatóságok.

A virtuális térben működött a gyűlöletgyár

A Férfi Állam nem fizikai szervezet székhellyel és önkéntesbázissal, hanem lényegében közösségimédia-profilok laza hálózata, amelyek többsége az orosz Facebook megfelelőjén, a VK-n és a Telegram üzenetküldő alkalmazáson található.

Ezek a virtuális fórumok egy olyan ideológia híveit gyűjtik össze, amelyet a követők „nemzeti patriarchátusnak” neveznek. Ennek a világnézetnek az a célja, hogy visszaállítsa az állítólag elnyomott és a nők által a vezető szerepkörökben háttérbe szorított férfiak státuszát.

Pozdnyakov néhány fiókját már blokkolták. Ebben a posztban azzal henceg, hogy „egy hét múlva megveszem a Szaratovi vagy Voronyezsi körzetet. Még nem döntöttem el”
Pozdnyakov néhány fiókját már blokkolták. Ebben a posztban azzal henceg, hogy „egy hét múlva megveszem a Szaratovi vagy Voronyezsi körzetet. Még nem döntöttem el”

A mozgalom akkor került először a figyelem középpontjába, amikor kampányolni kezdett az ellen, hogy Oroszországban is bevezessenek egy családon belüli erőszakról – a konzervatív beállítottságú országot akut módon sújtó problémáról – szóló törvényt. A jogszabály parlamenti keresztülvitelén dolgozó feminista aktivisták arról számoltak be, hogy halálos fenyegetéseket kaptak a csoporttól, amely a jogi kezdeményezések elleni gyűléseken is részt vett.

Kedvelt taktika: címek és személyes adatok kiposztolása

Egy februári incidens során egy feminista aktivista, aki részt vett a női politikai foglyokat támogató tüntetéseken, és kérte, hogy csak Kszéniaként említsük, azt mondta a Szabad Európának, hogy Pozdnyakov közzétette a személyes adatait a közösségi médiában, és figyelmeztette, hogy ne vegyen részt további gyűléseken.

„A követői mindenféle sértésekkel kezdtek el bombázni, néhányan még azt is mondták, hogy jó lenne, ha meghalnék” – mondta Kszénia.

Más aktivisták szintén arról számoltak be, hogy a Férfi Állam közzétette bizalmas adataikat. Ezek után halálos fenyegetéseket kaptak az interneten.

Az egyik február 14-i gyűlés után Pozdnyakov azt írta Telegram-csatornáján, hogy „a feministák és az LMBT-aktivisták bioszemetek” és „pszichológiailag beteg emberek, akiknek nincs helyük a normális emberek között”.

A Férfi Állam arról is elhíresült, hogy provokatív posztokat tett közzé a háztartáson belüli erőszakról. Az egyik képen például ez a felirat olvasható: „Boldog Háztartáson belüli erőszak napját!”
A Férfi Állam arról is elhíresült, hogy provokatív posztokat tett közzé a háztartáson belüli erőszakról. Az egyik képen például ez a felirat olvasható: „Boldog Háztartáson belüli erőszak napját!”

A Férfi Állam azzal is hírhedtté vált, hogy fekete férfiakkal élő nőket és a vegyes etnikumú gyermekek anyját vette célba. Emellett állítólagosan pornográf videókban szereplő nőket leplezett le és szégyenített meg nyilvánosan. Egyes esetekben az aktivisták megzsarolták az áldozatokat, hogy fizessenek, cserébe azért, hogy ne informálják a férjüket.

A Férfi Állam végül akkor került a hatóságok figyelmébe, amikor az év elején támadásokat indított olyan orosz cégek ellen, amelyek progresszív hirdetéseket tettek közzé.

Augusztusban a Vkuszvill bioélelmiszer-lánc eltávolított egy LMBT párt ábrázoló hirdetést, miután a Férfi Állam aktivistái fenyegető bejegyzéseket tettek közzé a közösségi médiában, azt állítva, hogy a melegházasság nyilvánvaló támogatásával a cég átlépett egy határt.

A leszbikus család ezt követően elmenekült Oroszországból, arra hivatkozva, hogy a homofób támadások miatt félti a biztonságát.

Volt egy vállalat, amely nem hátrált meg

Akkoriban a Vkuszvillt széles körben kritizálták, amiért úgy döntött, hogy enged az online trollok nyomásának. Néhány vásárló bejelentette, hogy bojkottálni fogja az üzleteit Oroszország-szerte.

Nőket fenyegettek meg, mert tüntetéseken vettek részt. A kép a Szolidaritás lánca nevű demonstráción készült
Nőket fenyegettek meg, mert tüntetéseken vettek részt. A kép a Szolidaritás lánca nevű demonstráción készült

Egy másik cég, amelyet a Férfi Állam célba vett, úgy döntött, inkább visszavág. A cég szerint ez vezetett ahhoz, hogy végül betiltották a hálózatot.

A Vjatszkij Kvaszt, egy kirovi székhellyel rendelkező italgyártó céget azután támadta meg a Férfi Állam, hogy közzétett egy Instagram-hirdetést, amelyen egy fekete modell látható, kezében egy üveg kvasszal. (A kvasz egy sörre emlékeztető, rozskenyérből készült alkoholmentes ital. Érdekes módon a cég egyszerre sugalmaz hagyományőrző és progresszív imázst: az általa használt tipográfia az ősi szláv betűtípusokat idézi, URL-címe pedig – az új lehetőséget kihasználva – cirill betűs. Emellett viszont a videójában különböző bőrszínű fiatalok élvezik a hagyományos orosz italt.)

A cég, ahelyett hogy visszavonta volna a hirdetéseket, ellenállt, és továbbra is hasonló reklámokat posztolt. Majd szeptemberben elindított egy különleges projektet Rasszizmus online formátumban címmel, amelyben különböző országok lakosait mutatták be, akik a Moszkvától ezer kilométerre keletre fekvő, félmillió lakosú Kirovba költöztek.

A sokszínű cég bojkottjára hívott fel az aktivista

Szeptember 23-án Pozdnyakov Telegram-csatornáján elítélte a projektet.

„Ne igyátok a Vjatszkij Kvaszt. Az Ocsakovszkij és a Russzkij Dar jobb – írta, a hagyományos orosz erjesztett ital más márkáit említve. – Igyatok úgy, mint az igazi orosz férfiak.”

A kommentszekcióban a Férfi Állam támogatói – a Live Journalban közzétett képernyőfotók szerint – elkezdték közzétenni a cég vezetőségének személyes adatait, és megtorlással fenyegették őket.

Október 5-én a vállalat a támadásokra egy erőteljes hangvételű Instagram-poszttal reagált, amelyben felszólította a hatóságokat, hogy nyilvánítsák szélsőséges szervezetté a Férfi Államot.

„Úgy gondoljuk, hogy az oroszok legjobb tulajdonsága az, hogy nemtől, kortól és bőrszíntől függetlenül minden embert szívesen látnak – írták. – Pontosan ez hagyományaink erőssége.”

A Nyizsnyij Novgorod-i ügyészek még aznap a regionális bírósághoz fordultak, kérve a csoport betiltását.

A Telegram és a YouTube elkezdte blokkolni a Férfi Államhoz köthető különböző fiókokat, egyértelmű jelzést küldve aktivistáinak.

Az október 18-i ítélet győzelem a feminista és LMBT-aktivisták számára, akik régóta kampányoltak a Férfi Állam betiltásáért. A döntés kihirdetése után a Vjatszkij Kvasz magának tulajdonította a sikert, és kihirdette a patriarchátus feletti győzelmet.

Egy érzelmes Instagram-posztban a vállalat nemcsak a Nyizsnyij Novgorod-i ügyészségnek mondott köszönetet, hanem „mindenkinek, akit személyesen érintettek a lejáratókampányok és a zaklatás”.

„Nektek köszönhetően, a támogatásotoktól felbuzdulva megtaláltuk magunkban az erőt, hogy követeljük a hatóságoktól a Férfi Állam-probléma megoldását” – írta a cég.

Szvetlana Szidorkina, az Agora jogvédő csoport ügyvédje a Szabad Európa orosz szolgálatának elmondta, hogy a Férfi Állam elleni jogi kampánynak sokkal korábban meg kellett volna indulnia.

„Számos pert indíthatnának a csatornáikon közzétett információk alapján” – mondta.

Visszatekintve a csoport három éve tartó rasszista és homofób támadásaira azt állította, hogy a Férfi Állam azért tudott ennyi mindent megúszni, mert ráérzett a mai Oroszország konzervatív korszellemére.

„Az elménket még mindig az a gondolat uralja, hogy a férfi felsőbbrendűbb, mint a nő – mondta. – És úgy kezeljük ezt, mintha normális lenne.”

Karina Merkurjeva, a Szabad Európa orosz szolgálata munkatársának írása.
XS
SM
MD
LG