Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mi a következő lépés? A nemzetközi közvéleményt megosztja, hogy mi legyen Oroszországgal

Valóban Kijevnek kellene engedményeket tennie a háború befejezése érdekében, vagy ez csak még jobban felbátorítaná Moszkvát? Megéri-e szigorúan szankcionálni Oroszországot? Csak néhány kérdés a sokból, amelyekre Ukrajna szövetségeseinek egyelőre nincs határozott válaszuk.

A kérdések próbára teszik a nemzetközi szövetséget, amely a háború kitörése után felsorakozott Ukrajna mellett. Most, három hónappal később viszont egyre több a feszültség azzal kapcsolatban, hogy hogyan tovább – nyilatkozták tisztviselők és diplomaták a Reutersnek.

Miközben a nyugati kormányok az infláció és az energiaköltségek emelkedésével küzdenek, Olaszország és Magyarország gyors tűzszünetre szólított fel, amely utat nyithatna a szankciók mérséklésének és a kikötői blokád megszüntetésének.

Ukrajna, Lengyelország és a balti államok arra figyelmeztetnek, hogy Oroszországban nem lehet megbízni, és a tűzszünet lehetővé tenné számára, hogy megszilárdítsa területi győzelmeit, átcsoportosítsa haderejét és újabb támadásokat indítson.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy Oroszország meggyengítését akarja, Joe Biden elnök pedig azt követelte, hogy háborús bűnök miatt vonják felelősségre Putyint. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Kijevet nem szabad erőszakkal rávenni egy rossz békeszerződés elfogadására, Ukrajnának győznie kell.

Németország és Franciaország vezetése kétértelműbb maradt, és inkább Putyin győzelmének megakadályozását, semmint Oroszország legyőzését preferálnák. A két ország ugyanakkor támogatta az új, keményebb szankciókat.


XS
SM
MD
LG