Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mi a legfrissebb fejlemény és mi várható Netanjáhú korrupciós perében?


Az izraeli miniszterelnök a bírósági tárgyalóterem ajtajában 2021. április 5-én
Az izraeli miniszterelnök a bírósági tárgyalóterem ajtajában 2021. április 5-én

Egy hónapos szünet után folytatódik Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök korrupciós ügyének tárgyalása, így újra a veterán vezető jogi bajai kerültek reflektorfénybe az ország igazságszolgáltatási rendszerének átalakítása ellen indult tiltakozási hullám után.

Netanjáhút csalással, hivatali hatalommal való visszaéléssel és kenőpénz elfogadásával vádolják három különböző botrányban, amelyekbe befolyásos médiamágnások és gazdag munkatársak is belekeveredtek. Ő maga tagadja a jogsértést.

Bírálói szerint Netanjáhú arra törekszik, hogy meggyengítse a bíróságokat és megváltoztassa az igazságszolgáltatási rendszert, és így menekülőutat nyisson magának tárgyalása előtt. Szerinte ezek az állítások valótlanok.

A korrupciós vádak álltak annak az elhúzódó politikai válságnak a középpontjában is, amely miatt az izraeliek kevesebb, mint négy év alatt ötször járultak az urnákhoz – mindegyik voksolás lényegében népszavazás volt Netanjáhú alkalmasságáról a kormányzásra. Netanjáhú, aki 2021-ben elveszítette a hatalmat, és ellenfelei koalíciójának volt kénytelen átadni, tavaly év végén jogi problémái ellenére visszatért a miniszterelnöki székbe. Az izraeli törvények értelmében a kormányfőnek nem kötelessége lemondani, miközben tárgyalás folyik ellene.

Íme egy pillantás a most folyó perre.

Hogy áll a helyzet?

A 2020 májusában kezdődött perben a vád több mint negyven tanút vonultatott fel, köztük Netanjáhú néhány korábbi közeli bizalmasát, akik a miniszterelnök ellen fordultak. A tanúk beszámolói nemcsak fényt derítettek a három esetre, de szenzációs részleteket is feltártak Netanjáhú jelleméről és arról, hogyan élt családja az adófizetők pénzén és a gazdag támogatók bőkezűségéből. Az egyik volt tanácsadója és a vád egyik fő tanúja szerint Netanjáhú kontrollmániás volt azt illetően, hogy milyen képet sugároz róla a média. Egy másik tanú szerint drága ajándékokkal halmozták el Netanjáhút és feleségét, köztük pink pezsgővel és szivarokkal.

A pert megakasztották azok az izraeli sajtóértesülések, amelyek szerint a rendőrség kifinomult telefonfeltörő kémprogramot használt egy döntő fontosságú állami tanúval szemben. A per most a zsidó húsvét, a pészah után folytatódik, egy vezető rendőrségi nyomozó tesz tanúvallomást. A védelem feltehetően keresztkérdésekkel próbál majd fogást találni azon, ahogy a rendőrség a nyomozást végezte.

Ehhez kapcsolódóan: Magyar holokauszttúlélő az izraeli tüntetők között

Miért húzódik el ennyire a tárgyalás?

Netanjáhú három összetett ügyben áll a bíróság előtt – az úgynevezett 1000-es, 2000-es és 4000-es ügyben –, amelyekben az ügyészek állítása szerint szabályozási szívességekért cserében kedvező sajtóvisszhangot várt el a média hatalmasságaitól, és pazar ajándékok fejében előmozdította egy milliárdos hollywoodi producer személyes érdekeit.

Mielőtt az ügyészek a háromhetenként esedékes tárgyaláson a bírák elé terjesztik az ügyet, több nevet ki kell húzniuk abból a több mint háromszázas névsorból, amelyet a vád felépítésekor állítottak össze a tanúkról. A listán szereplő tanúk közül legalább három meghalt, miközben a per elhúzódott, de más nevek is kikerülhetnek a lajsrtomból.

Amellett, hogy az izraeli bíróságok híresen lomhák, egyes jogi elemzők szerint a védelem szándékosan próbálta elhúzni a tárgyalást, többször is halasztást kért, elnyújtotta a keresztvizsgálatokat, és egyéb taktikákat vetett be. Egy, a védőcsapathoz közel álló személy tagadta ezt, és az ügyészséget hibáztatta, amiért olyan sok tanút hívott be. Az illető névtelenül beszélt, mert nem volt felhatalmazása arra, hogy a tárgyalás részleteiről tájékoztassa a médiát.

Mi jön most?

A következő hetekben az ügyészség több figyelemre méltó tanút fog behívni, köztük Jaír Lapidot, az ellenzék jelenlegi vezérét, Gilad Erdant, Izrael ENSZ-nagykövetét, valamint Netanjáhú volt kabinetfőnökét, a vádalkut kötő Ari Harow-ot. Ezek a vallomások az eddigieknél is kínosabban érinthetik Netanjáhút.

Amint az ügyészség véglegesíti listáját, ami várhatóan a következő egy évben fog megtörténni, a védelem megkezdi saját tanúi behívását, beleértve esetleg magát Netanjáhút is. Bár nincs hivatalos dátum, a szakértők körülbelül két éven belül várják az ítéletet.

Netanjáhú azt állítja, hogy az ellene indított ügyek darabjaikra esnek, de elemzők szerint ennek semmi jele, és nem lehet tudni, hogyan dönt végül a három bíróból álló testület. Ha elítélik Netanjáhút, Izrael leghosszabb ideig szolgáló miniszterelnökét, távozni kényszerül a posztról, amit több mint 15 évig töltött be.

Ehhez kapcsolódóan: ​Szokatlan diplomácia pengeváltás Joe Biden és Benjámín Netanjáhú között

Mi a lehetséges kimenetel?

A bíróság elítélheti Netanjáhút a vádak egy részében vagy mindegyikében, amit a büntetés kiszabása követ. Az ítélettől függően Netanjáhú és az állam fellebbezhet az ítélet ellen. Ezzel az ország legfelsőbb bírósága elé kerülne az ügy, ami tovább halasztaná a döntést Netanjáhú sorsáról.

Mielőtt a jelenlegi bíróság döntést hozna, fennáll annak a lehetősége, hogy a felek vádalku megkötésére törekszenek. Ez az opció már korábban és a közelmúltban is felmerült a sajtó szerint. Ez valószínűleg politikai száműzetésbe küldené Netanjáhút.

Az igazságszolgáltatás átalakításáról szóló vitatott terv Netanjáhú jövőjét is súlyosan befolyásolja – mondja Amir Fuksz, az Israel Democracy Institute nevű vezető jeruzsálemi agytröszt kutatója.

A tervet a közvélemény heves nyomására egyelőre felfüggesztették, de ha mégis továbbmegy, akkor Netanjáhú menesztheti a jelenlegi főügyészt, és a helyére állíthat egy olyat, aki kész ejteni az ellene felhozott vádakat. Netanjáhú befolyásolhatja a dolgot azoknak a bíráknak a kinevezésével is, akik a jövőbeli fellebbezéseket tárgyalják. Ily módon elkerülhetné, hogy elítéljék, vagy egyenesen törölhetné az ellene folyó eljárást.

Készült az AP összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG