Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mi köze a szankcionált orosz milliárdosnak az Ukrajnában bevetett orosz harci járművek biztosításához?


Mihail Fridman orosz milliárdos üzletember (archív fotó)
Mihail Fridman orosz milliárdos üzletember (archív fotó)

Mihail Fridman orosz üzletember ukrajnai befektetéseinek lehetséges elkobzásával néz szembe, miután a Schemes vizsgálata kiderítette, hogy a tulajdonában lévő cég biztosította az orosz Nemzeti Gárda járműveit, amelyek közül többet is Ukrajnában vetettek be.

Amit Mihail Fridmanról állítanak: a társtulajdonában lévő biztosítótársaság olyan, az Orosz Nemzeti Gárdához tartozó járműveket biztosított, amelyeket később Ukrajnába vezényeltek – erre jutott a Szabad Európa ukrán szolgálatának oknyomozó egysége, a Schemes. Mindez ahhoz vezethet, hogy Kijev megpróbálja lefoglalni Fridman ukrajnai vagyonát.

Az orosz kormányzati közbeszerzési honlapon található dokumentumok azt mutatják, hogy az AlfaSztrahovanyije nevű cég legalább 63,4 millió rubelt (258 millió forintot) keresett 2022-ben, az invázió első évében az Orosz Nemzeti Gárda járműveinek biztosításából. A közösségi média és az orosz kormány honlapjai alapján a Schemes megállapította, hogy e biztosított járművek közül több is részt vett az ukrajnai invázióban – bár a biztosítás nem volt érvényben, amikor a járművek Oroszországon kívül tartózkodtak.

A társaság szolgáltatása kiterjed a Vlagyimir Putyin elnök testőrsége által használt járművekre is.

A Fridman portfóliójába tartozó egyik cég, a Hollandiában bejegyzett X5 Group közös vállalatot működtet a Voentorggal, egy szankcionált szállítóval, amely az orosz védelmi minisztérium tulajdonában van, és az orosz csapatokat látja el élelmiszerrel és ruházattal.

Mind Ukrajnában, mind az Európai Unióban szankciókat vonhatnak maguk után azok a cselekmények, amelyekről úgy vélik, hogy aláássák Ukrajna szuverenitását, területi integritását és függetlenségét.

A Schemes május 1-jén tette közzé megállapításait. Május 3-án az AlfaSztrahovanyije anyavállalata, az ABH Holdings, a Luxemburgban bejegyzett holdingvállalat reagált a Schemes-jelentésre, és bejelentette, hogy tervezi a kivonulását az orosz biztosítási és banki üzletágból. A cég, amelyben Fridman nagyjából 33 százalékos részesedéssel rendelkezik, tagadta, hogy az AlfaSztrahovanyije megsértette volna az uniós szankciókat, és hangsúlyozta, hogy az ABH Holdings szankcionált részvényesei nem vesznek részt a vállalat irányításában.

Az AlfaSztrahovanyije a jelek szerint nem titkolta a Nemzeti Gárda járműveinek biztosításában betöltött szerepét. Egy 2022 augusztusában az interneten közzétett, a cég logójával ellátott sajtóközleményben jelentették be, hogy a vállalat 340 jármű biztosítását vállalta az orosz Nemzeti Gárda távol-keleti ága számára.

Körülbelül négy hónappal korábban, 2022 áprilisában az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága arról számolt be, hogy ennek az egységnek az iratait találták az Orosz Nemzeti Gárda „különleges alakulatainak” konvojában, amelyet állítólag Kijev mellett „semmisítettek meg”.

Denisz Maljuszka ukrán igazságügyi miniszter (archív fotó)
Denisz Maljuszka ukrán igazságügyi miniszter (archív fotó)

Az ukrán igazságügyi miniszter, Denisz Maljuszka azt mondta a Schemesnek: amennyiben a bűnüldözés megerősíti a Schemes megállapításait, Kijev pert indíthat Fridman ukrajnai vagyonának elkobzására.

Az ukrán törvények értelmében az az orosz állampolgár, akit szankciókkal sújtanak az Ukrajna orosz megszállásához fűződő kapcsolatai miatt, kártérítés nélkül elveszítheti Ukrajnában lévő összes vagyonát. Kijev 2022 októberében szankcionálta Fridmant.

Az AlfaSztrahovanyije egyik fiókján kívül Fridmannak a jelentések szerint részesedése van a Sense Bankban, Ukrajna egyik legnagyobb lakossági bankjában, az orosz Alfa-Bank testvérbankjában, az International Distribution Systems ásványvízgyártó vállalatban és a Kyivstar távközlési vállalatban.

Az 59 éves, Londonban élő Fridman a Bloomberg milliárdoslistáján a világ kétszáz leggazdagabb embere között szerepel, teljes vagyona mintegy 11,5 milliárd dollárt tesz ki. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság is szankciókkal sújtotta, mert állítólag anyagilag támogatta Ukrajna lerohanását.

Fridman levélkampányt szervezve és az Európai Unió elleni perek révén vitatta mind a brit, mind az uniós szankciókat. Bár az Egyesült Királyság Nemzeti Bűnüldözési Hivatala csökkentette az üzletember ellen felhozott büntetőjogi vádakat, a pénzmosás vádjával kapcsolatos nyomozás folytatódik – jelentette áprilisban a Financial Times.

A Schemesnek küldött kommentárjában Fridman – aki 2022 márciusában „hatalmas tragédiának" nevezte az ukrajnai háborút, amelyet „meg kell állítani” – nem tagadta, hogy ő ellenőrzi az AlfaSztrahovanyijét (az uniós szankciók tiltják, hogy eladja részvényeit), és megjegyezte, hogy 2022 februárjában lemondott minden olyan vállalat vezetéséről, amelyben részvényei vannak.

„Jelenleg nincs jogom semmilyen módon részt venni e cégek munkájában – nyilatkozta Fridman április 26-án a Schemesnek egy Telegram-beszélgetésben. – Kérdéseit közvetlenül a vállalatok vezetőségéhez kell intéznie.”

Biztosítás az Orosz Nemzeti Gárdának

Az AlfaSztrahovanyije harmincadik évfordulója alkalmából a YouTube-on közzétett 2022-es promóciós videó kijelenti, hogy a vállalat a mobiltelefonoktól kezdve a „tengeri hajókig, űreszközökig és nukleáris kockázatokig” mindenre kínál biztosítást.

A videó nem említi az Orosz Nemzeti Gárda és az elnöki biztonsági járművek biztosítását. A Schemes azonban VPN segítségével bizonyítékot talált az említett tranzakciókról a Goszzakupki nevű orosz állami közbeszerzési oldalon.

A hivatalos dokumentumok sorozata igazolja, hogy egy kormányzati ügyfél szolgáltatásokat kapott a vele leszerződött szolgáltatótól. Az úgynevezett nyújtott szolgáltatások aktusa azt mutatja, hogy az Orosz Nemzeti Gárda 2018 óta az AlfaSztrahovanyije egyik legnagyobb kormányzati ügyfele több mint 280 millió rubel (1,14 milliárd forint) értékű járműbiztosítási szerződéssel.

Május 3-i sajtóközleményében az ABH Holdings igazgatósági tagja, Andrew Baxter közölte, hogy a Schemes által említett összes szerződést 2022 februárja előtt kötötték. A nyújtott szolgáltatások aktusa azonban nem szerződés, hanem a szerződés feltételei szerint nyújtott szolgáltatások naplója.

A Vlagyimir Putyin elnök által 2016-ban létrehozott Orosz Nemzeti Gárda, közismertebb nevén a Roszgvardija vezetője, a Putyin közeli szövetségesének tartott Viktor Zolotov szerint „közvetlenül részt vett” Oroszország ukrajnai harci műveleteiben, többek között tüzérségi eszközökkel pusztított célpontokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) a Nemzeti Gárda főnökével, Viktor Zolotovval (archív fotó)
Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) a Nemzeti Gárda főnökével, Viktor Zolotovval (archív fotó)

A kormányközeli NTV csatorna 2023. áprilisi filmje szerint a Roszgvardija legfontosabb ukrajnai feladata „a különleges jelentőségű létesítmények biztonságának” védelme – ide tartozik az oroszok által ellenőrzött zaporizzsjai atomerőmű is.

Az AlfaSztrahovanyije kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása az Orosz Nemzeti Gárda számára – az OSAGO rövidítéssel ismert biztosítási típus – négyszázezer rubelig (1,6 millió forintig) nyújt fedezetet a járművek javítására, és ötszázezer rubelig (kétmillió forintig) a Roszgvardija járműveivel történt balesetek áldozatainak Oroszországban.

A május 3-i sajtóközleményben Baxter az ABH Holding nevében hangsúlyozta, hogy „ezek a szerződések NEM érvényesek azon a területen, ahol ellenségeskedések zajlanak” – amely állítást a Schemes külön is ellenőrizte.

Úgy tűnik azonban, hogy ez a korlátozás nem vonatkozik Oroszországban az Ukrajnába tartó járművekre.

Egy 2022. december 22-i dokumentum részletezi az AlfaSztrahovanyije által a 2022-es évben az Orosz Nemzeti Gárda regionális egységei számára nyújtott biztosítási szolgáltatásokat, amelyek mindegyike harcolt Ukrajnában. Ez egy 2021. december 27-i szerződésen alapul, amelyet Fridman vezetői tisztségeiről történő lemondása előtt írtak alá.

A YouTube orosz alternatíváján, a RuTube-on 2022. április végén közzétett videón az látható, amint az Orosz Nemzeti Gárda Brjanszki területi felelős parancsnoka, Ivan Vancsugov ezredes gratulál az Ukrajnából nemrég visszatért csapatoknak az „úgynevezett különleges katonai művelet területén tett üzleti útjuk” befejezéséhez.

A nyújtott szolgáltatások aktusa szerint a brjanszki Roszgvardija egyik egysége 2022-ben nagyjából 1,17 millió rubel (4,8 millió forint) értékben kapott szolgáltatásokat az AlfaSztrahovanyijétől.

A VK orosz közösségimédia-platformon 2022. április 16-án közzétett videón, amelyet az Ukrajnával szintén határos Voronyezsi területi Lenin Végakarata nevű helyi orgánum tett közzé, egy orosz zászlót viselő KAMAZ teherautókból álló oszlop látható, amely Ukrajnából tér vissza.

A Schemes a videón látható két jármű rendszámát a Moszkvától délnyugatra fekvő Kalugai és a Voronyezsi területen működő Orosz Nemzeti Gárda egységeihez vezették vissza.

A 0766KA15-ös rendszám a 6681-es Orosz Nemzeti Gárda egységéhez tartozik, amely a Goszzakupki jelentése szerint 2022-ben több mint 1,08 millió rubelt (4,4 millió forintot) fizetett az AlfaSztrahovanyijének.

A Schemes által az orosz Nemzeti Gárda járműveiről felfedezett biztosítási nyilvántartás
A Schemes által az orosz Nemzeti Gárda járműveiről felfedezett biztosítási nyilvántartás

A 0369ОМ15-ös rendszám az Orosz Nemzeti Gárda Voronyezsi területi kirendeltségéhez tartozik, amely 2022-ben az AlfaSztrahovanyijétől vásárolt szolgáltatásokat, valamivel kevesebb mint 947.270 rubel (3,86 millió forint) értékben.

A Schemes által az orosz Nemzeti Gárda járműveiről felfedezett biztosítási nyilvántartás
A Schemes által az orosz Nemzeti Gárda járműveiről felfedezett biztosítási nyilvántartás

A RuTube-on 2022. július elején közzétett videón látható, amint a Moszkvától délre fekvő Tula városából az Orosz Nemzeti Gárda katonái a lakosok éljenzése mellett térnek haza Ukrajnából.

A Schemes a konvoj egyik járművét az Orosz Nemzeti Gárda Tula területi szervezete tulajdonaként azonosította.

Az orosz kormányzati közbeszerzési oldal jelezte, hogy 2022. december 12-én az AlfaSztrahovanyije több mint 850.000 rubel (3,5 millió forint) értékben nyújtott szolgáltatásokat a Tula területi kirendeltségnek.

Az AlfaSztrahovanyije biztosította az 5598-as katonai egységet is, amely az Orosz Nemzeti Gárda része, és Kazanyban, Tatárföld fővárosában állomásozik.

2022. március elején az ukrán katonai hírszerzés közölte, hogy az 5598-as egységet az Orosz Nemzeti Gárda különleges alakulataként azonosította, amely büntetőműveleteket hajtott végre civilek ellen Ukrajna megszállt területein.

Putyint védve

Az AlfaSztrahovanyije járműbiztosítási szolgáltatásai az orosz kormány számára azonban az Orosz Nemzeti Gárdán túl Putyin biztonságára is kiterjednek.

Egy 2023. február 7-i Goszzakupki-dokumentum szerint a cég a 26116-os katonai egység négy járművét – egy mikrobuszt, egy teherautót, egy hóekét és egy dzsipet – 7161,41 rubelért (harmincezer forintért) biztosítja. A szerződés 2023 végén jár le.

Az orosz jogi személyek nyilvántartása szerint a 26116-os katonai egység az Orosz Föderáció elnöke különleges programjainak főigazgatóságához tartozik, amely a Putyin bunkereinek is nevezett titkos vészhelyzeti létesítményeket felügyeli.

Z ingek, élelem és még sok más az orosz katonaságnak

Az úgynevezett Alfa család egy másik cége, a londoni tőzsdén jegyzett X5 Group más területen – a kiskereskedelemben – működik együtt az orosz hadsereggel.

Az X5 Group – a Pjatjorocska hipermarketlánc és az orosz védelmi minisztérium Vojentorg közös vállalkozása, amely az orosz katonák felszerelését és élelmezését, valamint Z emblémás pólók gyártását végzi – a 2022-es harcok kezdete óta tovább bővült. 2022 augusztusában nyílt meg az 57. Vojentorg–Pjatjorocska áruház a Volga folyó menti Engels városában, ahol a légierő egyik bázisa található, és ahonnan rendszeresen indulnak Ukrajna elleni orosz nehézbombázógép-támadások.

Az Európai Unió és Svájc 2022 júniusában szankciókkal sújtotta a Vojentorgot „az Ukrajna szuverenitását és függetlenségét aláásó akciók anyagi és pénzügyi támogatása miatt”.

A Hollandiában bejegyzett X5 Group nem válaszolt a Schemes megkeresésére, hogy kommentálja a kiskereskedelmi partnerséget.

Szöveg: Elizabeth Owen, a Schemes munkatársa Heorhij Sabajev tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG