Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mi történik az oroszok ukrajnai népszavazása után?


Egy nő adja le szavazatát az Oroszországhoz csatolásról szóló referendumon az úgynevezett Donyecki Népköztársaságban 2022. szeptember 27-én
Egy nő adja le szavazatát az Oroszországhoz csatolásról szóló referendumon az úgynevezett Donyecki Népköztársaságban 2022. szeptember 27-én

Utolsó napjához érkezett kedden a Kreml által kinevezett hatóságok által Ukrajna négy megszállt régiójában tartott népszavazás.

A voksolást, amelynek eredményeként Oroszország elcsatolhatja ezeket a területeket, Kijev és nyugati szövetségesei az orosz hadjárat eszkalációjának tartják és álnépszavazásnak nevezik.

Az orosz állami média szerint most a következő fog történni, ha a Krím félsziget 2014-es annektálását vesszük alapul.

Gyors eredmények

Mint ahogy a Krím annektálását soha nem ismerte el a nemzetközi közösség, Kijev és szövetségesei megfogadták, hogy most sem fogadják el az eredményeket.

A Kreml mindazonáltal egy látszólag legitim szavazási folyamat betartásával kívánja tisztességes voksolás látszatát kelteni.

Így aztán lesz egy szavazatszámlálási időszak, mely után a Kreml által felállított „választási bizottságok” mind a négy régióban kihirdetik az „előzetes eredményeket”.

Ezeket kedd estére vagy a hét későbbi részére várják.

Az orosz parlament szerepe

Ha a régiók megszavazzák, hogy Oroszország bekebelezze őket – ami már előre eldöntetett –, az orosz parlament, az Állami Duma jóváhagyja azt a megállapodást, amely a négy régiót formálisan Oroszország területének részévé teszi.

A hétvégén a TASZSZ és a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség parlamenti forrásokra hivatkozva közölte, hogy kedd este javaslatot tehetnek az annektálásról szóló törvénytervezetre, amelyet szerdán a Duma is jóváhagyhat.

Vjacseszlav Volodin házelnök múlt héten kijelentette, hogy támogatni fogja a régiók – keleten Luhanszk és Donyeck, délen pedig Zaporizzsja és Herszon – beillesztését Oroszországba.

A törvényjavaslatot ezután a parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács hagyja jóvá.

Ezt a formalitást szerdán vagy csütörtökön fejezhetik be az orosz hírügynökségek szerint.

Putyin nyilvánítja ki

Orosz hírügynökségek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan pénteken hivatalosan bejelenti, hogy az ukrán régiók Oroszország részévé váltak.

Ez történhet a parlament egyik vagy mindkét házának tagjaihoz intézett beszéd formájában a Kremlben.

A TASZSZ azt jelentette, hogy a szenátoroknak három Covid–19-tesztet kellett elvégezniük egy pénteki „fontos esemény” előkészítése érdekében – ez előfeltétel mindenkinek, aki a Kremlben találkozik az elnökkel.

De fennáll annak a lehetősége is, hogy Putyin még péntek előtt bejelentést tesz.

2014-ben mindössze két nappal azután írta alá a Krím annektálásról szóló szerződést, hogy a Kreml megtartotta a népszavazást.

Az aláírásra egy különleges ünnepségen a Kremlben került sor, még mielőtt a szerződéstervezetet benyújtották volna a parlamentnek.

Készült az AFP összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG