Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Miért kerültek rivaldafénybe Ramzan Kadirov tinédzser fiai?


Adam Kadirov a Vlagyimir Putyin orosz elnök hetvenedik születésnapja alkalmából rendezett felvonuláson Groznijban 2022 októberében
Adam Kadirov a Vlagyimir Putyin orosz elnök hetvenedik születésnapja alkalmából rendezett felvonuláson Groznijban 2022 októberében

A Kremlhez hű csecsen főnök, Ramzan Kadirov három tizenéves fia gyakran szerepel a nyilvánosság előtt, néhány testvérüket pedig elhalmozták elismeréssel. Mi áll felemelkedésük mögött?

Első pillantásra úgy néz ki vagány, fickós ruháiban és hátrafordított baseballsapkával, mint bármelyik középiskolás fiú.

Adam Kadirov azonban nem tipikus tinédzser, legalábbis a hátterét tekintve: ő az egyik gyermeke Ramzan Kadirovnak, Csecsenföld hírhedt, a Kreml által kinevezett de facto vezetőjének – és mostanában ő az, aki a legtöbbet szerepel a címlapokon.

A figyelem nagyrészt annak köszönhető, hogy az állami média Csecsenföldön és – kisebb mértékben – Moszkvában is követi a 15 éves fiút és a neki tulajdonított tetteket.

Bátor fiatalemberként mutatják be, aki harcolt Oroszország Ukrajna elleni háborújában, és elfogott egy ukrán katonát, kitüntetést kapott a terrorizmus elleni küzdelemért, és legyőzte az orosz különleges erőket egy taktikai lövészbajnokságon.

A csecsen főváros, Groznij fő állami csatornája rendszeresen tudósít Adamról és két idősebb testvéréről, a 17 éves Ahmatról és a 16 éves Zelimkanról, azaz Eliről, akik elkísérik apjukat a hivatalos eseményekre és találkozókra, vagy vele utaznak a régióban.

Egészségről szóló pletykák, felmerült az öröklés kérdése

A Kadirov egészségi állapotáról szóló régi pletykák minden eddiginél gyorsabban terjedtek az elmúlt napokban. Azt firtatták, hogy mi történhet, ha a régiót több mint 15 éve uraló erős ember meghal vagy munkaképtelenné válik. A bizonytalanság tovább szaporította a kérdéseket azzal kapcsolatban, miért kapnak olyan nagy nyilvánosságot a gyerekei, és mik lehetnek ennek a politikai következményei.

A Kadirov gyermekeinek kiosztott díjak, kitüntetések és elismerések valójában figyelmeztetések Kadirov és szövetségesei részéről mindazoknak, akiknek politikai ambíciói vannak – mondta Ruszlan Kutajev csecsen politikai elemző.

Ez egy jelzés Kadirov köréből, hogy „ne játsszanak”, mert „senkinek sem áll szándékában önöket hatalomra juttatni” – mondta a Szabad Európának.

Hogy mennyire kelt erős visszhangot a jelzés, nem világos: elemzők szerint Kadirov halála olyan hatalmi harcot indíthat el, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök kormánya nagyon is igyekszik majd kordában tartani, bár a Kreml ilyen irányú tervei nem ismertek.

Putyin 2007-ben nevezte ki a most 46 éves Kadirovot Csecsenföld elnökévé. Bírálói szerint a Kreml szemet hunyt az emberi jogok és az orosz alkotmány megsértése felett, amelyet Kadirov és az irányítása alatt állók követnek el, mivel a korábban lázadó parancsnokra támaszkodik, hogy megfékezze a szeparatista érzelmeket és az erőszakot Csecsenföldön.

Csecsenföld eddig már két pusztító posztszovjet háborút és egy iszlamista lázadás élt át, amely átterjedt az Észak-Kaukázus más, többnyire muszlim régióira.

Csecsenföld Kreml által kinevezett vezetője, Ramzan Kadirov (középen) unokaöccsével, Kamzattal és fiaival, Ahmattal, Zelimkannal és Adammal (balról jobbra)
Csecsenföld Kreml által kinevezett vezetője, Ramzan Kadirov (középen) unokaöccsével, Kamzattal és fiaival, Ahmattal, Zelimkannal és Adammal (balról jobbra)

Több gyerek apja, de három kedvence van

Nem teljesen világos, hány gyermeke van Kadirovnak. Egyes jelentések és életrajzok szerint tíz, más források szerint tizennégy – Kadirov szerint ez a szám a jó. Júliusban, amikor az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Kadirov, felesége és két legidősebb lánya ellen, idézték, hogy tizenkét másik gyermeke is van.

Kadirov három lánya kormányzati tisztséget tölt be: A 24 éves Ajszat Csecsenföld kulturális minisztere, a 23 éves Hadizhat a regionális egészségügyi rendszert felügyeli, a húszéves Hutmat pedig Kadirov titkárságának helyettes vezetője.

Három fia, Ahmat, Zelimkan és Adam azonban több figyelmet kap, mint legtöbb testvérük.

Márciusban, egy nappal esküvője előtt, Ahmat négyszemközt találkozott Putyinnal Moszkvában, ami felerősítette azokat a találgatásokat, hogy Kadirov és a Kreml az utódlásra készül.

Kadirov visszautasította az egészségével kapcsolatos spekulációkat, ahogy szeptemberben is ezzel próbálkozott. Ahmat és Putyin megbeszélését nem hivatalos beszélgetésnek minősítette az észak-kaukázusi ifjúságpolitikáról.

Ahmatot a nagyapjáról, egy korábbi lázadó harcosról nevezték el, aki a Kreml által támogatott vezetője lett a köztársaságnak, de 2004-ben meggyilkolták. Az eset megnyitotta az utat fia, Ramzan Kadirov felemelkedése előtt – aki addig az orosz oktatási minisztérium által létrehozott csecsen ifjúsági szervezetek mozgalmát vezette.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Ahmat Kadirov márciusban a Kremlben
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Ahmat Kadirov márciusban a Kremlben

Zelimkan szintén a címlapokra került. 2022 decemberében „profi debütálásként” harangozták be, hogy könnyűsúlyú ökölvívó lett apja Absolute Championship Ahmat – Mixed Martial Arts (ACA – MMA) nevű szervezetében. A profilján azonban eddig csak egy összecsapás szerepel.

Az ifjabb Kadirov összevert egy gyanúsítottat

Az Adamra irányuló figyelem egy része nem kifejezetten volt hízelgő, legalábbis a csecsen és orosz kormányzati körökön kívül.

Az erőszakos megnyilvánulásokról szóló jelentések, amelyek emlékeztetnek arra a brutalitásra, amellyel az emberi jogi aktivisták és a nyugati kormányok vádolják apját és környezetét, befolyásolják a róla kialakult nyilvános képet.

Augusztus 16-án Tatyana Moszkalkova orosz ombudsman Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy egy Csecsenföldön bebörtönzött fiatal férfi, Nyikita Zsuravel, akit állítólag a Korán egy példányának elégetése miatt dugtak rács mögé, arról panaszkodott, hogy Adam Kadirov meglátogatta a cellájában, és összeverte.

Miután meglátogatta Zsuravelt a börtönben, Manszur Szoltajev csecsen ombudsman elmondta: a fogoly azt állította, hogy egy Ramzan és Adam Kadirovval való találkozó során Adam megrugdalta a karját és a lábát, miután az idősebb Kadirov elhagyta a cellát. (Az incidensről egy videó is megjelent.)

Moszkalkova kérésére Szoltajev – alaptalanul állítva, hogy a csecsenföldi hatóságok „a legmagasabb szinten” tiszteletben tartják az emberi jogokat – közölte, hogy kivizsgálja az Adam viselkedésére vonatkozó panaszt, de ennek eredménye nem ismert.

Közben Kadirov unokatestvére és szövetségese, Adam Delimhanov, az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma biztonsági és korrupcióellenes bizottságának vezető tagja méltatta a tinédzser magatartását. Azt írta Telegramon, hogy „még így is nagyon emberségesen cselekedett”, mivel Zsuravel még életben van.

A Korán-égetés vádja mellett az orosz nyomozók azt állították: azért fizették az ukrán származású Zsuravelt, hogy orosz katonai helyszíneket fényképezzen az ukrán titkosszolgálatok számára. Érdekes elem a történetben, hogy Zsuravel a távoli Volgográdban égette el a Koránt, de egy több tízezres tömegtüntetés után átszállították Csecsenföldre, mert „a csecsen nép volt tettének elszenvedője”.

Adam Kadirov egy bemutató boxmérkőzésen, Gronznijban, 2020. szeptemberében.
Adam Kadirov egy bemutató bokszmérkőzésen Groznijban 2020 szeptemberében

Kadirov azt állítja, hogy mintegy 26.000 katonát küldött harcolni Ukrajnába azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában teljes körű inváziót indított az ország ellen. A megnyilvánulások, amelyek azt hivatottak jelezni, hogy gyermekei osztoznak a kampány iránti lelkesedésében, részei annak, amit a kritikusok show-nak neveznek.

Ukrajnai „hőstettek”

2022 októberében, amikor 14 éves volt, Adam állítólag Ahmat és Zelimkan társaságában ellátogatott az ukrajnai Donyecki területen lévő frontvonalhoz. Egy közösségi médiában közzétett videón látható, ahogy a három fiú egy kis lövészárokban ül, és automata puskával és gránátvetővel lövöldöz. A távolból lövések hallatszanak, de őket nem érik el.

Az erről az útról készült két videó képeinek összehasonlítása azt sugallja, hogy a fiúk valójában néhány kilométerre voltak a frontvonaltól.

Kadirov azonban később Telegramon azt állította, hogy mindegyik fia egy-egy elfogott ukrán katonával tért haza a frontról.

Az állítólagos hadifoglyokról készült videófelvételeken a három fiú egyforma napszemüveget visel és egyforma automata puskát fog; Adam és Ahmat olyan ruhában látható, amelyen az apjukra utaló K13 és a Dustum felirat szerepel.

Egy hónappal később Adam átesett egy hagyományos, felnőtté válási szertartáson.

Telegramon apja azt mondta, hogy a mérföldkőhöz az is hozzátartozik, hogy hibátlanul követnie kell a kionah – csecsen nyelven méltó ember, hős – magatartási kódexét.

Az átmenetről való megemlékezés során Adam egy tőrt és egy hagyományos magas gyapjúsapkát, úgynevezett papahát kapott ajándékba. Apja azt állította, hogy a fiatalembernek „a vallás, a becsület és a haza védelmében kell felemelnie a tőrt”.

Kutajev elemző szerint azonban a kionah a szerénységre, a nemzet iránti hűségre, az adott szó tiszteletben tartására és az igazságosságra törekvésre vonatkozik.

„Adam abszolút nem érdemelte meg ezt a címet attól, hogy papahát viselt és egy drága övre kötött egy tőrt” – mondta Kutajev, aki a Kaukázusi Népek Gyűlésének, egy független, regionális szakértőkből álló csoportnak az elnöke.

Viszont azóta, hogy tavaly februárban lefotózták Adamot, amint Dubajban törvénysértő módon autót vezetett, és a felnőtté válási ceremónia óta egyre több felnőtt szerepet kap – legalábbis hivatalosan.

A 15 éves Adam Kadirov a volán mögött, Dubajban
A 15 éves Adam Kadirov a volán mögött Dubajban

Márciusban a csecsen belügyminisztérium „a terrorizmus elleni küzdelemben való tevékenységükért” érdemrendet adományozott Adamnak és Ahmatnak. A kitüntetések konkrét indokára nem volt magyarázat.

Még abban a hónapban Adam az apját elkísérve megjelent egy felvételen a keleti Gudermesz város közelében, ahol a csecsen különleges erők megöltek két állítólagos fegyverest, akikről azt mondták, hogy a rendfenntartó erők elleni támadást terveztek. Az orosz törvényekkel ellentétben, amelyek nem engedélyezik, hogy 21 év alattiak fegyvert viseljenek a katonai szolgálaton kívül, a golyóálló mellénybe öltözött fiatalembert egy amerikai gyártmányú automata karabéllyal mutatták.

A szerepjáték augusztus végén folytatódott, amikor Adam csatlakozott az apja által irányított biztonsági erőkhöz, hogy megmérkőzzön a csecsenföldi Gudermeszben az Oroszország egész területéről érkező különleges erők csapatai ellen lövészetben, az akadálypályán, a közelharcban, valamint páncélozott és más járművek vezetésében.

Bár a csapat nem került a helyezettek közé, Adam kitüntetést kapott „vezetői kvalitásaiért”.

Adam és testvérei már korábban is ellentmondásos helyzetekbe keveredtek, mert kiskorúként vettek részt apjuk Fight Club Ahmat nevű harcművészeti rendezvényén, vagy mert Adamot egyik bokszmérkőzésén győztesnek nyilvánították egy nem létező kiütés után.

A kitüntetések pedig csak jönnek és jönnek.

2013-ban csecsen vallástudósok a hatéves Adam Kadirovot „Oroszország legfiatalabb háfizjának” nevezték. Ezt a kifejezést olyanokra használják, akik kívülről megtanulták a Koránt – ami évekbe telhet a felnőtteknek is.

Írta Elizabeth Owen, Andrej Besedin, a Szabad Európa Caucasus.Realities című műsora más munkatársainak jelentései alapján.
XS
SM
MD
LG