Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Miért nem indult meg még mindig a tavaszi ukrán offenzíva?


Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka egy lövészárokban Kijevtől északra 2022. március 29-én
Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka egy lövészárokban Kijevtől északra 2022. március 29-én

A nyugati szövetségesek már hónapok óta sürgősséggel szállítják az újabb fegyvereket és lőszereket több milliárd dollár értékben, hogy időben rendelkezésre álljanak a tavaszra várt ellentámadáshoz.

Pár hét múlva itt a nyár, és a megszállás alatt lévő területek felszabadítását célzó ukrán hadműveletek még nem kezdődtek meg, a leghevesebb harcok továbbra is a donyecki Bahmutnál dúlnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző héten kijelentette, hogy az offenzíva azért késlekedik, mert még nem érkezett be minden szükséges eszköz, így túl nagy emberveszteséget kockáztatnának. Szakértők szerint emellett a kiképzés állása és az időjárás is fontos szerepet játszik a csúszásban.

Nincsenek kételyek azt illetően, hogy meg fog indulni az ellentámadás, elemzők szerint az ukrán haderő előkészületei és az egyéb körülmények ráadásul arra mutatnak, hogy hamarosan.

Időjárás

A késlekedés egyik legfőbb oka, hogy a hűvös és csapadékos tavasz miatt a vártnál tovább tartott a föld kiszáradása, márpedig a nagy sár gyakorlatilag lehetetlenné teszi a csapatok és fegyverek mozgatását.

Ehhez kapcsolódóan: Miért lehet Ukrajna közelgő offenzívája a háború legfontosabb összecsapása?

Kiképzés

Csak az utóbbi pár hónapban ukrán katonák tízezreit képezték ki a nyugati országokban. Egy zászlóalj kiképzése épp most ér véget az Egyesült Államokban, ezzel már több mint 10.700-ra nőtt az amerikai tréningezésen átmenő fegyveresek száma. Az érintetteket nem pusztán harctéri és orvosi kiképzésben részesítik, hanem megtanítják őket különböző páncélosok, például a Stryker és Bradley harcjárművek használatára, egyeseket pedig a Patriot légvédelmi rendszer működtetésére.

Az amerikai hadsereg tájékoztatása szerint emellett mintegy 11 ezer ukrán katona kiképzése zajlik több mint harminc másik partnerországban.

Hamarosan újabb fázis indulhat azzal, hogy Washington elkezd katonákat kiképezni az Abrams tankok kezelésére a németországi Grafenwöhr gyakorlótéren.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter mindazonáltal még áprilisban leszögezte, hogy nem fogják megvárni a tankkiképzés lezárultát az offenzíva megindításával.

Ehhez kapcsolódóan: Emelkedik az ukrajnai háború ára, fokozódik a vita Nyugaton, hogy mi legyen a befagyasztott orosz pénzekkel

Fegyverszállítmányok

Csak az utóbbi öt hónapban az Egyesült Államok nagyjából 14 milliárd dollár értékű katonai támogatást jelentett be, amelynek nagy részét a már meglévő készletekből adják át a gyorsabb szállítás érdekében. Emellett számos más NATO-szövetséges is korszerű harckocsik, páncélosok és különböző légvédelmi rendszerek küldéséről döntött.

A felajánlott eszközök egy jelentős része azonban még nem érkezett meg – mutatott rá Ben Barry volt brit hírszerző, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének szakértője.

Erre jó példa, hogy összesen nagyjából háromszáz tank leszállítását jelentették be, de eddig nagyjából száz érkezett csak meg. A mintegy hétszáz különböző harcjármű, például a brit Marauderek és az amerikai Bradley-k közül körülbelül háromszáz van már Ukrajnában.

Az ukrán fegyveres erőknek nagyobb mennyiségű lőszerre is szükségük lesz a támadás tervezett intenzitásának fenntartásához. Ezen a téren a hadsereg logisztikai vezetőjének is komoly beleszólása van az offenzíva megindításának időpontjába.

Csak egy lőszertípusból, a 155 milliméteres tüzérségi lövedékből mintegy napi hat-nyolcezret használnak el egy ukrán parlamenti képviselő áprilisi nyilatkozata szerint.

Az ellenoffenzíva jelei

Ukrajna mellett Oroszország is készül a várható ellenoffenzívára. Mára mintegy kétszázezer megszálló katona áshatta be magát a nagyjából ezer kilométer hosszú frontvonalon, hasonló taktikát alkalmazva, mint az első világháborúban.

Ezen egységek nem olyan képzett katonákból állnak, mint az invázió megindításakor a frontra vezényelt fegyveresek voltak, akiknek egy jelentős része azóta elesett a harcokban, de védik őket a lövészárkok, az aknamezők és a sárkányfognak nevezett tankcsapdák.

Az ukrán haderő nagy hatótávolságú fegyverekkel megkezdte különböző orosz célpontok támadását. Ez azt is jelezheti, hogy e területekre akarnak majd benyomulni, de figyelemelterelés is lehet.

Amikor Ukrajna megpróbálja majd áttörni a védelmi vonalakat valahol vagy akár egyszerre több ponton is, az lehet a jele az offenzíva megindításának.

„Ha az ukrán csapatok megindulnak az orosz ellenőrzés alatt álló területek felé, és megpróbálják az első orosz védelmi vonalakat áttörni, az holtbiztos jelzés lesz, azt hiszem” – mondta Barry.

Naponta félezer lövedék zúdul az ukránokra Bahmutnál
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:39 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG