Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Miért nem szereted Putyint?”: súlyos árat fizetnek az orosz diákok


Diákok tüntetnek Vologdában (Oroszország), 2021. január 23.
Diákok tüntetnek Vologdában (Oroszország), 2021. január 23.

Amikor Oroszország-szerte tiltakozási hullám indult az év elején az ellenzéki Navalnij bebörtönzése ellen, a hatalomnak feltűnt, milyen fiatalok az utcára vonulók. Az azóta eltelt hetekben keményen léptek fel több diákkal szemben: kicsapás vagy komoly bűncselekmények vádja fenyegeti őket, esetleg egyszerre mindkettő.

A 15 éves Szavelij Narizsnij egy vologdai gimnáziumba járt, egészen eddig. Január 23-án ugyanis feltartóztatták a rendőrök az észak-nyugat oroszországi város központjában, azt követően, hogy részt vett egy engedély nélkül megtartott tömegtüntetésen. A megmozduláson a demonstrálók a bebörtönzött és komoly bűncselekményekkel megvádolt Alekszej Navalnij ellenzéki vezető mellett álltak ki. Akkor a 15 éves fiút nem vették őrizetbe, de lefoglalták a mobiltelefonját. Három nappal később a rendőrök megjelentek a lakásuknál, és elvitték.

Szavelij Narizsnij: a graffitis

Narizsnij elismerte, hogy ő firkált fel egy szöveget a helyiek által csak „Fehér háznak” nevezett vologdai régió kormányzati épületének falára. Ebben a hosszú ideje hatalmon lévő tekintélyelvű vezetőt, Vlagyimir Putyin államfőt tolvajnak nevezte. Rövid idővel később az ügyészség már „csoportosan elkövetett, politikai, ideológiai, rasszista alapú, nacionalista, vallási gyűlöletből, vagy ellenségeskedésből kiinduló tettnek” minősítette a cselekményt. Ha bűnösnek találják, akár 3 év börtönbüntetés is várhat rá. Narizsnij azt is látta, hogy verték meg a barátját, Makszot, hogy rugdosták a fejét, arcát a földön fekvő fiúnak, akivel együtt hajtották végre akciójukat a „Fehér háznál”. Merthogy több feliratot is festettek a falakra, az előbb idézettnél sértőbbet is. Amikor a 15 éves diák a barátja védelmére kelt, az épület őrei megfenyegették, hogy mindjárt neki is baja lesz, ha nem tágít.

Diákok tüntetnek Vologdában (Oroszország), 2021. január 23.
Diákok tüntetnek Vologdában (Oroszország), 2021. január 23.

Miután a bűnvádi irat elkészült, Narizsnijt behívták az iskolavezetéshez. Ott nyomást gyakoroltak rá, hogy önként maradjon ki az iskolából. „Azt mondták, hogy nincs szükségük bűnözőkre, és jobb lesz, ha saját akaratomból hagyom el az iskolát” ‒ számolt be Narizsnij a történtekről a Szabad Európának.

A fiú most egy esti iskolába jár, miközben a bírósági tárgyalásra vár.

A Navalnij melletti és a putyini hatalom elleni, idén januári és februári oroszországi tüntetéshullám idején az orosz hatóságok és az állami irányítás alatt álló sajtó rendszeresen azzal vádolták az ellenzéket, hogy kiskorúakat használnak fel „törvénytelen akciókra”.

Teljesen elfogadhatatlan, hogy a kiskorúakat lökik előre. Elvégre ezt csinálják a terroristák is” ‒ fakadt ki Putyin egy alkalommal.

Dmitrij Kiszeljov, az orosz állami televízió megmondó embere
Dmitrij Kiszeljov, az orosz állami televízió megmondó embere

Dmitrij Kiszeljov, az orosz állami televízió fő műsorvezetője élő adásban intézett kirohanást az orosz ellenzék ellen, azzal vádolva annak tagjait, hogy valósággal „politikai pedofilokként vonják be a gyerekeket a politikába”.

Az ellenzék hívei sem maradtak el a gyors válasszal. Egy olyan videót készítettek, amelyen Kiszeljov szóáradata közben olyan gyerekek fotóit vetítették, akik a hatalmon lévő Egységes Oroszország párt rendezvényein vettek részt.

A tüntetések óta eltelt hetekben a helyi hatóságok szerte az országban keményen léptek fel a fiatalokkal ‒ és nem csak a kiskorúakkal szemben ‒, akik közül egyeseket kicsapás fenyeget, másokat komoly bűncselekménnyel vádolnak, vagy mindkettővel számolniuk kell, mint Narizsnij esetében.

Ilja Jelsin videói

Ugyancsak a vologdai tüntetést követő szigorú hatósági fellépés érte utol a 17 éves Ilja Jelsint. A Szpasszkaja Középiskola saját bevallása szerint rossz tanulója ideje nagy részét mókás YouTube-csatornájának a kezelésével töltötte, amelyen saját maga készítette videófilmeket tesz közzé, például arról, hogy Morgenstern orosz rapper egyetlen klipjét tíz órán keresztül nézte, vagy éppen arról, hogy mínusz 20 fokban egy szál pólóban és farmerben lófrált és tornázott a házuk melletti játszótéren.

„Elkeseredés”

Csakhogy januárban, amikor Navalnij visszatérni készült Németországból Oroszországba, ahol hetekig kezelték egy előző év augusztusában elszenvedett idegméreg-támadás következményeként, Jelsin elkezdett politikai tartalmakat feltölteni a YouTube-csatornájára. Például iskolatársait kérdezte arról, hogy kit kedvelnek: Navalnijt, vagy Putyint?

Mint ismeretes, Alekszej Navalnij szerint az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei mérgezték őt meg Putyin parancsára. Moszkva pedig azzal fenyegette meg a vezető orosz ellenzékit, hogy ha visszatér Oroszországba, akkor letartóztatják.

Jelsin január 23-án élőben közvetítette a YouTube-on a Navalnij melletti vologdai tüntetést. Ezt így magyarázta a Szabad Európának: „Elkeserített az, ami akkor Oroszországban történt. Valójában még mindig rosszul mennek a dolgok. Tüntetések kezdődtek, és én elkezdtem mélyebbre nyúlni a dolgokba. Hogy mik Oroszország problémái, Putyin, az ő palotája…”

Annak ellenére, hogy a tanáraik előre figyelmeztették a diákokat a tüntetés előtt, mennyire veszélyes azon részt venni, a megmozdulás alatt semmi sem történt Jelsinnel. A következő napon azonban két nyomozó jelent meg a házuknál és figyelmeztették, hogy bűnügyi nyomozást folytatnak ellene. Nem sokkal azután beidézték a regionális ügyészségre.

„Nem érti, hogy az egész életét veszélyezteti azzal, hogy belefolyik ebbe?” ‒ kérdezte tőle az ügyész a Jelsin által titokban készített hangfelvétel szerint, amelyet aztán kiposztolt a közösségi oldalán. „Magát egyszerűen kihasználhatják. Még csak fel sem fogja majd, hogy kihasználják” ‒ mondta az ügyész, mire Jelsin így vágott vissza: „..és maga még nem gondolt arra, hogy magát is kihasználják?” ‒ hallatszik a felvételen.

Navalnij hívei január 31-re újabb nagy tüntetést szerveztek. Röviddel azelőtt Jelsin posztolt egy videót, amelyben közölte: „...ha menni akartok, menjetek, de százszor is gondoljátok át, mielőtt úgy határoztok, hogy nem mentek”. Jelsin ügyvédje, Szergej Tyihonov elmondta, hogy a fiú iskolájának igazgatója hívta fel a rendőrséget és jelentette fel Jelsint a videó miatt. Az igazi bajok hamarosan elkezdődtek.

Ljudmila Guszeva, a Szpasszkaja Középiskola igazgatónője elhárította a megkeresést, hogy nyilatkozzon az ügyben. Jevgenyij Domozsirov, vologdai politikus, a Navalnij vezette „Haladás’ párt Központi Tanácsának tagja, kiposztolta a Guszeva telefonos feljelentéséről készült, január 29-i rendőri jelentést.

Az ellenzéki politikus képmutatással vádolja Guszevát, aki, miközben figyelmeztette a diákokat, hogy tartózkodjanak a politikai aktivitástól, gyakorlatilag befogadta a kormányzó Egységes Oroszország pártot az iskolájába. „Elég megnézni az iskola honlapját és látjuk, hogy folyamatosan megosztják rajta a csalók és tolvajok pártjától való posztokat, valamint az iskolai eseményekről készült fotókat” ‒ írta az Egységes Oroszország pártra a Navalnij által kitalált jellemzést használva Domozsirov egy blogbejegyzésben, amely számtalan, a Szpasszkaja iskola közösségi oldalán lévő linkre utal.

„Csak rosszabb lesz”

Jelsint a január 31-i demonstráción elfogták a rendőrök. Úgy kezelték, mintha ő szervezte volna a tüntetést, mivel Guszeva őt jelölte meg, amikor feljelentette náluk a videója miatt. Végül 20 ezer rubeles (nagyjából 80 ezer forintnak megfelelő) pénzbüntetéssel sújtották emiatt, és még 10 ezer rubeles (kb. 40 ezer forint) bírságot róttak ki rá amiatt, hogy másodszor is részt vett egy engedély nélkül megtartott tüntetésen. Ráadásként a szüleit is megbüntették 100 rubelre (400 forintra) „a szülői kötelezettségek elmulasztásáért”.

Néhány nap múlva Narizsnijhez hasonlóan Jelsint is behívatták az iskola vezetőségéhez, és nyomást gyakoroltak rá, hogy önként iratkozzon ki. „Iljusa, természetesen nem akarunk rád erőltetni semmit, de jobb lenne, ha kimaradnál. Ismered magad, ez csak rosszabb lesz” – számolt be Jelsin arról, hogy mit mondtak neki.

Amióta kimaradt az iskolából, több ideje van a YouTube-csatornájára. Egyebek közt arról is posztolt egy videófelvételt, hogyan űzték el az iskolájából.

„Már nem vagyok diák, nem tanulok sehol, szóval csavargó lettem” – beszélt magáról láthatóan letörve a 17 éves fiú.

Vera Inozemceva: a politológus hallgató

Két diáktársával együtt a 22 éves Vera Inozemcevát is eltávolították a dél-oroszországi Asztraháni Állami Egyetemről amiatt, hogy január 23-án részt vettek a városban a Navalnij mellett tartott tiltakozó megmozduláson. Ahogy a volt politológia szakos hallgató elmondta, a tüntetés után titkosrendőrök erőszakkal magukkal vitték és magyarázat nélkül fogva tartották, elvették a mobiltelefonját, és arról rá nézve terhelő tartalmú üzeneteket küldtek az internetes közösségi oldalára.

Elmondta, hogy mi történt vele azon az estén a rendőrségen: „Irodáról irodára hurcoltak, végül bevittek egy helyiségbe, ahova belépett az úgynevezett E-központ tisztje.”

Az E-központ (teljes neve: Extrémizmus [szélsőséges eszmék, magatartás] Elleni Fellépés Főigazgatósága) az Oroszországi Föderáció Belügyminisztériuma alatt működő főosztály, amelyet széles körben bírálnak amiatt, hogy túl keményen lép fel a más véleményen lévő békés politikai ellenzékkel szemben.

Próbáltam kideríteni, hogy milyen jogi alapja van ennek a beszélgetésnek, és hol van a telefonom, de a tiszt nem válaszolt a kérdéseimre, és csak azt kérdezte, miért nem szeretem Putyint?” – emlékezett Inozemceva. Három maszkos férfi vitte haza egy rendszám nélküli autóval. Ekkor az egyikük azt kérdezte tőle, hogy „na, most már jól fogsz viselkedni? Mire én azt válaszoltam, hogy panaszt fogok tenni az ügyészségen.” Amint azonban a maszkos férfi elengedte, két egyenruhás rendőr lépett oda hozzá, és felszólították, hogy menjen velük.

Vera Inozemceva
Vera Inozemceva

„Nem akarom abbahagyni”

„Már azt hittem, hogy megőrültem, vagy egy rémálom kellős közepén vagyok” – mesélte tovább Inozemceva. Végül 10 ezer rubeles büntetéssel sújtották a demonstráción való részvétele miatt. Január 24-én panaszt tett az ügyészségnél az eljárás miatt, de a Nyomozó Hivatal (az orosz központi nyomozóhatóság) visszautasította, hogy eljárást indítson. „Megfellebbeztük azt az elutasítást” ‒ mondta.

Márciusban a helyi bíróság visszautasította azt a fellebbezését, amelyet az Asztraháni Állami Egyetemnek az egyetemi tanulmányokból őt kizáró döntése ellen nyújtott be. „Most újabb fellebbezést készítünk elő. Készen állok arra is, hogy a Legfelsőbb Bíróságig is elmenjek, vagy tovább, az Európai Emberi Jogi Bírósághoz” – nyilatkozta a Szabad Európának a fiatal lány, akinek már csak fél éve volt a diplomaszerzésig.

„Szeretném azonban itt, Oroszországban megnyerni az ügyet az egyetemmel szemben, és nem az Európai Emberi Jogi Bíróságon. Szeretném elérni, hogy megbüntessék azokat az embereket, akik elraboltak” ‒ tette hozzá. „Nem akarom abbahagyni” – összegezte a történteket, majd elgondolkozva folytatta. „Mit is hagyjak abba? Még csak aktivistának sem nevezhetnek annak alapján, amit én csinálok. Csupán azt csinálom, amit kell. Ha lemondok minderről, akkor én is egy leszek a közömbös emberek közül. Számomra viszont egyáltalán nem közömbös Oroszország, amely nem szeret engem.”

Robert Coalson írása a Szabad Európa orosz szerkesztőségének vologdai és asztraháni beszámolója alapján
XS
SM
MD
LG