Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Migránsok a határkerítést áttörve próbáltak bejutni Lengyelországba


Lengyel katonák a belarusz határon 2021. november 8-án
Lengyel katonák a belarusz határon 2021. november 8-án

Migránsok a határkerítést áttörve próbáltak bejutni Lengyelországba szerdára virradóra Belarusz felől, miközben Varsó elrendelte a térségben szolgálatot teljesítő katonák létszámának növelését.

Az éjszakai fagyok ellenére több százan sátraznak jelenleg is a szögesdrót kerítéssel megerősített határ mentén, amelyet lengyel katonák őriznek, akik már többször is feltartóztatták a benyomulni próbáló bevándorlókat.

„Nem volt nyugodt éjszakánk. Számos kísérlet történt a határ áttörésére” – mondta Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter.

Helyi sajtójelentések szerint kedd délután mintegy kétszáz ember próbált meg erőszakkal bejutni Lengyelországba, éjszaka pedig nagyjából további hatvan.

Błaszczak arról számolt be, hogy a határon átjutók mindegyikét őrizetbe vették, a térségben szolgálatot teljesítő katonák létszámát pedig tizenkétezerről tizenötezerre növelték.

Az utóbbi hónapokban Litvánia után már Lettországba és Lengyelországba is rekordszámú migráns érkezett Belarusz felől, nagy többségük iraki állampolgár. Több európai uniós vezető azzal vádolta meg Minszket, hogy egyfajta hibrid hadviselésként szándékosan migránsokat csábít az országba a Közel-Keletről és Afrikából, azután a szomszédos államok határához szállítja őket megtorlásképp, az instabilitás fokozása céljából, válaszul az EU-s szankciókra és egyes tagállami intézkedésekre.

Emiatt nemrég Lengyelország szögesdrót kerítést épített a határ mentén, és a kormány közölte, hogy ezt egy két és fél méter magas fal felhúzása fogja követni. Az erről szóló döntést a törvényhozás nemrég jóvá is hagyta. Az építkezés a tervek szerint 407 millió dollárba (nagyjából 127 milliárd forintba) fog kerülni. Legalább hét haláleset történt már a két ország közötti határ erdős-mocsaras térségében.

Újabb EU-szankciók jöhetnek

Diplomáciai források szerint az Európai Unió a válságra tekintettel hamarosan újabb szankciókat rendelhet el harminc belarusz jogi és magánszemély, köztük a külügyminiszter ellen. A közösség korábban hangsúlyozta, hogy Aljakszandr Lukasenka, a volt szovjet tagköztársaság vezetője „gengszterekre jellemző” taktikákat vet be.

Heiko Maas német külügyminiszter azt írta Twitteren, hogy „Lukasenka gátlástalanul túszként használja fel a menedéket kereső embereket cinikus hatalmi játszmáiban, az EU-t azonban nem lehet zsarolni.”

Varga Judit igazságügyi miniszter eközben Lengyelország támogatására, a határzár építésének finanszírozására szólította fel az Európai Uniót, mivel szerinte az a leghatékonyabb eszköz a schengeni határok védelmére.

„Déjà vu érzésünk lehet, hiszen 2015-ben épp olyan agresszívan, a határzár megrongálásával próbáltak migránsok tömegei átjutni Magyarországra, ahogyan most Lengyelországba. Mi akkor megálljt parancsoltunk az illegális bevándorlásnak, noha mindenki bírált ezért bennünket és senki sem sietett a segítségünkre” – írta a tárcavezető, miközben Minszk szerepét egyetlen szóval sem említette.

Az Oroszország támogatását élvező Belarusz tagadja, hogy mesterségesen generált volna menekültválságot, amiért elsősorban Európát és az Egyesült Államokat hibáztatja.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG