Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Miközben dúlnak a harcok a fronton, ezrek csatlakoztak az ukrán rohamegységekhez


A Rohamgárda toborzóplakátja Kijev központjában: „Csinálj a dühödből fegyvert!”
A Rohamgárda toborzóplakátja Kijev központjában: „Csinálj a dühödből fegyvert!”

A nagyszabású ellentámadásra készülve több ezer ukrán jelentkezett önkéntesnek a belügyminisztérium rohamdandárjaiba. A piackutatással és reklámkampánnyal toborzott önkéntesek a hadsereg újjáépítésére irányuló erőfeszítések részét képezik, miközben a fronton továbbra is intenzív harcok folynak.

Március 10-én civilek és katonák ezrei vonultak együtt Kijev központi utcáin, és a „Dicsőség Ukrajnának” és a „Dicsőség a hősöknek” jelszavak skandálásával tisztelegtek Dmitro Kocjubajlo, a valaha volt legfiatalabb parancsnok előtt, aki megkapta az Ukrajna Hőse kitüntetést. A Da Vinci hívójelen ismert férfi három nappal korábban a donbászi Bahmut közelében, az orosz erők ellen harcolva esett el.

A képek, amelyeken a magas rangú vezetők, köztük Valerij Zaluzsnij, a fegyveres erők főparancsnoka, Kijlo Budanov, a katonai hírszerzés vezetője és Olekszij Reznyikov védelmi miniszter térdelve rója le kegyeletét a 27 éves katona előtt, gyorsan és mélyen beleivódtak a köztudatba. Ahogyan Kocjubajlo élettársának, Alina Mihajlovának a könnyei is, aki mentős a Da Vinci Farkasok egységben, civilben pedig a kijevi városi tanács tagja.

Kocjubajlo 18 évesen aktívan részt vett az Euromajdan tüntetéseken, amelyek 2014-ben kiszorították a hatalomból a Moszkva-barát Viktor Janukovics elnököt. Fegyvert ragadott, amikor nem sokkal később kitört a háború az Oroszország által támogatott szakadárok és Ukrajna között a Donbászban – és folytatta a harcot Moszkva 2022. februári nagyszabású invázióját követően is.

Valerij Zaluzsnij altábornagy, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka lerója tiszteletét Dmitro Kocjubajlo búcsúztatásán a kijevi Függetlenség téren március 10-én
Valerij Zaluzsnij altábornagy, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka lerója tiszteletét Dmitro Kocjubajlo búcsúztatásán a kijevi Függetlenség téren március 10-én

Halála és meggyászolása mérföldkő volt az orosz invázióval szembeni ukrán ellenállásban, és világossá tette a rideg valóságot: a legelkötelezettebb katonák közül néhányan meghalnak, ezért égető szükség van arra, hogy mások lépjenek a helyükre.

Miközben keleten folytatódik az orosz offenzíva, amely egyre nagyobb veszteségeket okoz a hadseregnek, sok ukrán reméli, hogy a magas rangú tisztviselők szerint hamarosan induló ellentámadás döntő lesz az orosz erők visszaverésében – és végül az országból való kiszorításában.

Néhányan csatlakoznak a Rohamgárdához, a belügyminisztériumban alakuló támadó dandárok hálózatához, miközben Ukrajna készül az oroszok által megszállt területek visszafoglalására keleten és délen.

A minisztérium nagyszabású toborzási kampányt indított. Kijev utcáin, terein és más helyeken jól felszerelt, fitt és elszánt katonák néznek a járókelőkre olyan plakátokról, amelyeken az olvasható, hogy „Ideje visszaszerezni, ami a tiéd” és „Csatlakozz!”

Ihor Klimenko belügyminiszter szerint több mint 28.000 ember jelentkezett önkéntesnek az alakulatba.

Kiemelt fontosságú projekt

Az Rohamgárda ötletét több mint hat hónappal ezelőtt vitatták meg először a belügyminisztériumban és Volodimir Zelenszkij elnök hivatalában – mondta a Szabad Európának Katerina Pavlicsenko belügyminiszter-helyettes. A projekt célja – „a minisztérium számára kiemelt prioritás”, hogy olyan rohamdandárokat hozzanak létre, amelyek egyesítik a tapasztalt katonák tapasztalatát az új önkéntesek elszántságával.

A belügyminisztérium egységei, különösen a Nemzeti Gárda a 2022. februári invázió óta – és egyes esetekben a donbászi háború 2014-es kitörése óta – a védelmi minisztérium alá tartozó reguláris fegyveres erők mellett harcolnak.

A Burevij dandár csapatai támadó műveleteket próbálnak el a Kijev környéki gyakorlatok során
A Burevij dandár csapatai támadó műveleteket próbálnak el a Kijev környéki gyakorlatok során

„A Harkivi és Herszoni terület visszafoglalásának tapasztalatai megmutatták, hogy csapatainkra az ellenségeskedések minden szakaszában és utána is szükség van” – mondta Pavlicsenko, utalva az ellentámadásokra, amelyek során az ukrán erők tavaly nagy területeket foglaltak vissza keleten és délen. Elmondta, hogy a dandárok új tagjainak jelentős része a belügyminisztériumi szervek alkalmazottja, aki részt akar venni a harcokban.

A Rohamgárda a Nemzeti Gárdán belül hat dandárból áll, köztük a korábban Azov ezredként emlegetett Azov dandárból, valamint a rendőrség és a határőrség egy-egy dandárjából. Bárki jelentkezhet egy adott dandárba online vagy személyesen egy irodában.

A feltűnő és nagy nyilvánosságot kapó toborzási kampányt követően (amelyet piackutatás előzött meg, és amelyet egy kreatív ügynökség dolgozott ki az elnöki hivatal közreműködésével) nagy az érdeklődés, a Rohamgárda már beverbuválta szinte az összes önkéntest, akire szüksége van – mondta Pavlicsenko.

Elmondása szerint a hadtest több tízezer katonából fog állni, az első katonák április elején állnak majd készen a harcra.

Tart a kiképzés

Ebben a hónapban egy Kijev melletti gyakorlótéren a Burevij dandár (ukránul Vihar, bár egyesek szerint az orosz katonák megsemmisítésére utaló rövidítés) újoncai átfogó, NATO-szabványokon alapuló kiképzési programon estek át, először egyéni, majd csoport- és végül egységszinten – mondta a Szabad Európának Kosztyantyin Vakarjamijev, a dandár egyik zászlóaljának parancsnoka.

A most új katonákkal feltöltött egység részt vett az invázió kezdetén Kijev és Csernyihiv térségében vívott döntő harcokban, amikor az orosz erőket a főváros előtt feltartóztatták és a határon túlra szorították vissza, valamint később a donbászi Szivjerodonyeck és Liszicsanszk sikertelen védelmében. Tagjai közül néhányan jelenleg Bahmut védelmében tevékenykednek.

Kosztantyin Vakarjamijev
Kosztantyin Vakarjamijev

Az újoncok a lövészet, a harctéri orvosi ellátás és a különböző típusú felszerelések kezelésének elsajátítása után éles harchoz közeli körülmények között gyakorolják a támadó műveleteket. A dandár parancsnokai és tagjai közül néhányan részt vettek vagy jelenleg is részt vesznek lengyelországi, németországi vagy nagy-britanniai kiképzési programokon.

A Burevij dandár tüzérséggel, páncélozott személyszállító járművekkel és néhány harckocsival rendelkezik. A 2014 óta harcoló Vakarjamijev azonban azt mondta, hogy bár az új állomány hamarosan „készen áll a munkára”, az egységnek „több nehéz felszerelésre, lövedékre és légi támogatásra” lesz szüksége a nagyobb támadások végrehajtásához.

Az ilyen kihívások ellenére két férfi, aki egy hónapja csatlakozott – Dmitro Hordica 41 éves ikonfestő és Denisz Irzsicsenszkij 21 éves orvostanhallgató – azt mondta, hisz abban, hogy az ukrán ellentámadás sikeres lesz.

„Elegem volt abból, hogy kívülálló voltam” – mondta Hordica a kiképzés szünetében. Elmondta, hogy azért csatlakozott a Rohamgárdához, mert szerinte oda „a tartalékosok legjobbjai jönnek”.

Dmitro Hordica
Dmitro Hordica

Hordica, aki művészi pályafutása során több száz vallásos művet alkotott különböző stílusokban, még egy hónapja is nulla katonai tapasztalattal rendelkezett: sorköteles korában a látásával kapcsolatos problémák miatt felmentették a szolgálat alól. Most ezeket a korlátozásokat feloldották, mondta, és mivel „művészete elérte a logikus végkifejletet”, úgy döntött, hogy beáll – „ahogy egy igazi férfinak ilyenkor kell”.

Azt mondta, örül, hogy a parancsnokai időt adnak neki a kiképzésre, mielőtt harcba indulna, mivel „ez nem mindig van így”. Sok barátja már harcol, és néhányan meghaltak – mondta.

Irzsickij azt mondta, azért vonult be, mert „nem akar tétlen életet élni, amikor az oroszok ártatlan embereket gyilkolnak”, és azt akarja, hogy a háború végeztével elmondhassa, hogy „részt vett a győzelemben”.

Néhány hónapig elsősegélynyújtó kiképző volt egy másik egységben, de elfogadta az ajánlatot, hogy a Burevij dandárba kerüljön, mert úgy véli, hogy így „részt vehet egy igazi harcban”. Nem egészen egy héttel később már azt várta, hogy Nagy-Britanniába küldik kiképzésre, ami után reméli, hogy a keleti frontra küldik.

Denisz Irzsickij
Denisz Irzsickij

Irzsickij a Marabu hívójelet választotta – egy gyermekkori rajzfilmben szereplő gólyára utalva, aki egy víziló kezét fogta, mert félt az injekcióktól.

„Ha csak egy embert is megmentek, az már győzelem lesz” – mondta.

A hadsereg újjáépítése

A Rohamgárda toborzási kampánya azt ígéri, hogy tagjai részt vesznek majd az oroszok által megszállt területek felszabadításában, de az nem világos, hogy a dandárok milyen szerepet fognak játszani az ellentámadásban.

Mihajlo Zsuronhov katonai szakértő a Szabad Európának elmondta, hogy a formáció valószínűleg támogató szerepet fog játszani, míg a reguláris fegyveres erők fogják végrehajtani az ellentámadás fő manővereit. Mint mondta, mintegy ötvenezer ukrán katonát készítenek fel rá a hátországban és külföldön.

Zsuronhov szerint Oroszország keleti offenzívája – ahol az orosz csapatok már több mint hét hónapja sikertelenül próbálják elfoglalni Bahmutot – megmutatta, hogy „Moszkva a második világháború korabeli háborús logikát akarja erőltetni, ahol az győz, akinek több katonája van.

A Rohamgárda elsősorban médiakampány, mert a legtöbb dandárt „nem újonnan hozzák létre, hanem egyszerűen átnevezik” – mondta.

Emellett új önkéntesekkel és a belügyminisztérium új erőforrásaival erősítik őket – ez egy szükséges folyamat, mivel a már harcoló alakulatok sorai 13 hónappal az invázió után kiürültek.

A Burevij dandár katonái gyakorlatoznak a Kijevi területen
A Burevij dandár katonái gyakorlatoznak a Kijevi területen

„De végső soron számban nem tudunk versenyezni Oroszországgal, és technológiai előny nélkül a mi rohamcsapataink a Bahmut körüli Wagner-katonák helyzetében találják magukat” – mondta, utalva a hírhedt orosz zsoldoscsoport harcosaira, akik hatalmas veszteségeket szenvedtek.

Mikola Bjeljeszkov, az ukrán Nemzeti Stratégiai Tanulmányok Intézetének elemzője a Szabad Európának elmondta, hogy a Rohamgárda létrehozása beleillik abba a történelmi mintába, amelyet számos korábbi háborúban láthattunk, amikor a hadsereget egyévnyi harc után újjá kell építeni. Hozzátette, hogy létrehozása jó jel Ukrajna nemzetközi támogatói számára, hogy „a társadalom egy része még mindig kész harcba szállni”.

Jelenleg Ukrajna kénytelen folyamatos nyomás alá helyezni a katonáit, hogy tartsa az állásait, és a belügyminisztérium toborzási kampánya kompenzálhatja a veszteségek egy részét, de az ellentámadás sikere azon múlik, hogy az ukrán hadsereg képes lesz-e mélyen behatolni az orosz erők vonalai mögé – mondta.

Bjeljeszkov szerint Ukrajna harctéri előrenyomulása a következő hónapokban inkább az orosz célpontokra gyakorolt tartós nyomás formájában fog megvalósulni, hasonlóan a tavaly őszi, Herszon térségében történt offenzívához, nem pedig egy villámszerű ellentámadás formájában, mint korábban, amikor a Harkivi terület megszállt részeit szabadították fel.

Szöveg: Alekszander Palikot.
XS
SM
MD
LG