Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatszázmillió forinttal maradt adós Mészáros Lőrinc volt vejének érdekeltsége, amely a Haladás focicsapatot működtette


A Haladás klub 15 milliárd forintból készült, 2017-ben átadott stadionja
A Haladás klub 15 milliárd forintból készült, 2017-ben átadott stadionja

Megszűnt a Szombathelyi Haladás; a focicsapatot működtető kft. közel hatszázmillió forinttal maradt adós. A cég többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc lányának volt férje, Homlok Zsolt. Egyelőre nem tudni, kifizeti-e valaki a tartozást, és hogy kit lehet felelősségre vonni az ügyben.

„Hol marad a helyzet előidézőjének a felelősségre vonása? Kezdődhet a teljes vagyoni elszámoltatás! A bűnösök persze most is megússzák, mint ahogyan eddig is” – ilyen és hasonló kommentek kísérték a Nyugat.hu cikkeit (például itt, itt és itt) a szombathelyi futballcsapatot működtető cég bedőléséről.

Június 9-én derült ki, hogy hosszú agónia után megszűnik a Szombathelyi Haladás Futball Kft., az a cég, amelyik működtette a korábban NB I-es, majd NB II-es focicsapatot, a Szombathelyi Haladást.

Eközben a háttérben elkezdte edzéseit a Haladás VSE megyei I-es csapatára építő és az önkormányzat támogatásában bízó új Haladás. A szombathelyi szurkolókat viszont jelenleg láthatóan jobban érdekli, hogy felelősségre lehet-e vonni valakit a történtekért, el lehet-e számoltatni a csődbe ment kft. vezetőit, tulajdonosait.

A Haladás szurkolói által összehívott megbeszélés a szombathelyi városházán 2024. május 25-én
A Haladás szurkolói által összehívott megbeszélés a szombathelyi városházán 2024. május 25-én

Homlok Zsolt a többségi tulajdonos

A Nyugat.hu-n többször írtunk már a Haladás nehéz helyzetéről és arról, hogy kialakult egy hatszázmillió forintos adósság. Ennek része, hogy a tulajdonos cég hónapok óta nem fizetett a játékosoknak és a többi alkalmazottnak.

A Szombathelyi Haladás Kft. többségi, közel nyolcvanszázalékos tulajdonosa a Haladás Marketing Kft.-n keresztül Homlok Zsolt üzletember, aki korábban Mészáros Lőrinc lányának, Ágnesnek volt a férje. A válás után a vállalkozó kiesett a pikszisből, érdekeltségei több, korábban elnyert közbeszerzést is elveszítettek. Ekkor kezdődtek a Szombathelyi Haladás gondjai, hiszen oda már nem jutott pénz.

Homlok Zsolt vállalkozó, a Haladást mostanáig működtető cég többségi tulajdonosa, Mészáros Lőrinc egyik lánya, Ágnes volt férje
Homlok Zsolt vállalkozó, a Haladást mostanáig működtető cég többségi tulajdonosa, Mészáros Lőrinc egyik lánya, Ágnes volt férje

A Szombathelyi Haladás Kft.-ben tízszázalékos arányban tulajdonos a szombathelyi önkormányzat, így a döntésekbe érdemben nem szólhattak bele, de éves szinten – idén is – 40–51 millió forinttal támogatták a csapatot.

A Szombathelyi Haladás Kft. harmadik tulajdonosa – szintén tíz százalék körüli arányban – az Illés Labdarúgó Akadémiát működtető Illés Sport Alapítvány. Arról, hogy ők mennyivel támogatták a csapatot, soha senki nem beszélt.

„A rossz gazdálkodás nem büntetőjogi kategória”

A szurkolók szerint valakit felelősségre kellene vonni, el kellene számoltatni azért, mert hagyták bedőlni és megszűnni a Haladás kft.-t. Megkerestünk egy, a helyzetet ismerő jogászt, aki Polt Péter legfőbb ügyészt idézte: „A rossz gazdálkodás nem büntetőjogi kategória.”

A jogász felhívta a figyelmet arra, hogy egy döntő többségében magánkézben lévő gazdasági társaság megszűnéséről van szó. Hozzátette: ha a cég könyvelése rendben van, és ezt a felszámoló is így látja, akkor nem lesz büntetőjogi következménye az ügynek.

A szakember emlékeztetett rá: nem lehet büntetni, ha valaki rosszul vezeti a saját vállalkozását, így a kft. megszűnéséért nem lehet felelősségre vonni Homlok Zsoltot, a többi, kisebbségi tulajdonost pedig végképp nem. Hozzátette: ha állami felszámolót kap a kft., akkor akár nehéz percei is lehetnek Homlok Zsoltnak. A jogász szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy lesznek következmények, de ha lennének, az ügyészség szerinte vádemelés nélkül szüntetné meg az eljárást.

Azért ott marad a Rohonci úton a 15,3 milliárdból épült Haladás Sportkomplexum. Azt nem tudni, hogy a megyei I-es meccseket itt játssza-e majd az új Haladás.

Homlok „egy forintot se tett a Haliba”«

A Szabad Európa megkereste Homlok Zsoltot és a Haladás Marketing Kft. korábbi kisebbségi tulajdonosát, Séllei Árpádot. Homloktól nem érkezett válasz a megkeresésünkre, Séllei így fogalmazott a 105 éves klub sorsáról:

„A tizennyolc éve általam alapított céget adtam át 2022-ben, mert akkor Homlok benn volt a Mészáros családban, úgy gondoltam, a Haladás jövője így hosszú távra biztosítva lesz. Hát nem így lett, kirakták a családból, a NER-ből, és innentől egy forintot se tett be a Haliba.”

Szilágyi József írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG