Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Minden jegy elkelt – Sokan menekülnek Oroszországból


Utasszállítók a moszkvai seremetyjevói repülőtéren
Utasszállítók a moszkvai seremetyjevói repülőtéren

A részleges mozgósítás bejelentésének hatására gyorsan fogynak az Oroszországból külföldre induló járatokra szóló repülőjegyek, amelyek ára az egekbe szökött a megugrott kereslet hatására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggel jelentette be a tájékoztatás szerint mintegy háromszázezer tartalékost érintő mozgósítást, miután csaknem hetedik hónapja tart az ukrajnai háború, és az utóbbi hetekben az ukrán hadsereg jelentős területeket foglalt vissza.

Szergej Sojgu védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az intézkedés csak a tartalékosokat érinti, vagyis azokat, akik már szolgáltak a fegyveres erőknél, katonai szakmai képzettséggel és harci tapasztalattal rendelkeznek. Mint mondta, semmiképp nem lesz szó például egyetemisták behívásáról, és a sorkatonai szolgálatot teljesítőket sem vezénylik műveleti övezetbe.

Határzár?

A Kreml nem közölte, hogy lezárják-e a határokat az érintett személyek előtt, és türelemre intette az embereket a pontos szabályok tisztázásáig. Egyesek azonban attól tartanak, hogy a hadra fogható korú férfiak nem hagyhatják majd el az országot.

A Google Trends friss adatai szerint megugrott a keresések száma az ország legnépszerűbb repülőjegy-árusító weboldalának számító Aviasales iránt.

A Moszkvából Isztambulba és Jerevánba induló közvetlen járatok nagy része betelt a hétre, miután sem Törökországban, sem Örményországban nincs szükségük vízumra az orosz állampolgároknak.

Egyirányú törökországi jegyet mostanra jellemzően hetvenezer rubel (470 ezer forint) körül lehet venni, egy héttel ezelőtt ennek mindössze harmada volt az ár.

Egyebek mellett már a tbiliszi járatok is elérhetetlenek, a legolcsóbb repülőjegy Dubajba pedig több mint háromszázezer rubelbe (mintegy kétmillió forintba) kerül, ez mintegy ötszöröse az átlagos orosz havi bérnek.

Az orosz idegenforgalmi hivatal vezetője azt mondta, hogy eddig nem vezettek be korlátozásokat a külföldi utazásokra vonatkozóan. Az Aeroflot nemzeti légitársaság is arról számolt be, hogy nincsenek limitálva a jegyvásárlások.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG