Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Mindent elvettek tőlem” – Egy iráni anya igazságszolgáltatást követel megölt fiának


Farzaneh Barzekar fiával, Erfan Rezajjal
Farzaneh Barzekar fiával, Erfan Rezajjal

Közel nyolc hónappal ezelőtt a 21 éves Erfan Rezajt megölték az iráni rendszerellenes tüntetések elleni brutális fellépés során. A fenyegetések és a nyomás ellenére édesanyja kampányt indított a közösségi médiában, hogy igazságot követeljen a hatóságoktól. A Szabad Európának adott interjúban Farzaneh Barzekar elmondta: kevés a reménye arra, hogy valódi igazságszolgáltatásra kerül sor.

Erfan Rezaj utcai tüntetéseken vett részt Irán északi részén, Amol városában, amikor lelőtték.

Nyolc hónappal később a 21 éves férfi családja a hatóságok fenyegetései és megfélemlítése ellenére még mindig igazságszolgáltatást követel.

Rezaj ama legalább ötszáz tüntető között van, akiket jogvédő csoportok szerint megöltek a szeptemberben kirobbant, hónapok óta tartó kormányellenes tüntetések brutális letörése során. A tüntetések évtizedek óta a legnagyobb fenyegetést jelentették az iráni klerikális rezsimre.

A hatóságok közölték Rezaj családjával, hogy a Mudzsahedin-e Kalk Szervezet, egy száműzött ellenzéki csoport lehetett érintett a meggyilkolásában, de nem szolgáltattak bizonyítékot. Szemtanúk azonban azt mondták, hogy a kormány biztonsági emberei az utcán lőtték le és ölték meg a fiatalembert.

„Igazságot akarok Erfannak – mondta édesanyja, Farzaneh Barzekar a Szabad Európának telefonon. – Nagyon nehéz körülmények között neveltem fel a gyermekemet. Szenvedtem, hogy sikeres lehessen. Mindent elvettek tőlem.”

A kétgyermekes anya életvidám és erős fiatalemberként jellemezte fiát, aki „még ötven évig élhetett volna”.

„De elvették tőlem” – tette hozzá a 42 éves asszony, aki éveken át gondoskodott volt férjéről, az iráni–iraki háború veteránjáról, aki vegyifegyver-támadás áldozata volt, és súlyos poszttraumás stresszbetegségben szenvedett.

Barzekar visszaemlékszik Rezaj megölésének napjára. Az utcák lövöldözéstől voltak hangosak, és könnygáz lepte be a levegőt. Amikor felhívta a fiát, azt mondta, hogy sétálni megy.

Órákkal később azonban a család azonosította a holttestét egy amoli kórház előtt parkoló mentőautóban. Amikor Barzekar ezt megtudta, elájult.

Órákkal a halála előtt lefilmezték, amint Rezaj letépte a legfelsőbb vezető, Ali Hámenei ajatollah egyik plakátját a helyi kormányzó irodája előtt, ahol több száz tüntető gyűlt össze.

„Valaki megölte a gyermekemet”

Barzekar pert indított az iráni igazságszolgáltatásnál, követelve, hogy a hatóságok találják és büntessék meg azokat, akik a fia halála mögött állnak, de kevés reménye van arra, hogy valódi igazságszolgáltatásra kerül sor.

„Ez olyan, mintha a gyilkosnál tennék feljelentést a gyilkos ellen” – mondta.

Barzekar szerint a rendőrség közölte vele, hogy a tüntetők tönkretették a Rezaj halálának helyszínén elhelyezett térfigyelő kamerákat, így nehezen tudják azonosítani az elkövetőt. A hatóságok azt is megtagadták, hogy a család betekintést nyerjen a halottkém jelentésébe – mondta.

„Elmondtam nekik, hogy jogom van tudni, hogyan ölték meg a gyermekemet” – mondta.

Barzekar kampányt folytatott a közösségi médiában, hogy felelősségre vonja az elkövetőket. Nyilvánosan elítélte az állam erőszakos fellépését és a hivatalos szervek elszámoltathatóságának hiányát.

„Egyetlen zsarnoki kormány sem tart örökké – írta egy februári Instagram-bejegyzésében. – Egy nap maguk is a történelem szemétdombjára kerülnek.”

Instagramon közzétett bejegyzései, amelyeket közel ötvenezer ember követ, úgy tűnik, feldühítették a hatóságokat. Márciusban beidézték kihallgatásra. Azt mondták neki, hogy „propagandát terjeszt a hatalom ellen”, ami bűncselekmény az iszlám köztársaságban.

„Valaki megölte a gyermekemet, elvették az életét, és maguk szerint hallgatnom kellene?” – emlékszik vissza arra, mit mondott a két hírszerző tisztnek, aki beidézte.

Nemrégiben Barzekar egyik közeli rokonát is beidézték kihallgatásra.

„Azt mondták, hogy sértegetem a tisztviselőket – tette hozzá. – Azt mondták, hogy van egy bírósági végzésük, és hogy letartóztathatnak, de adnak egy esélyt.”

A rá és a családjára nehezedő nyomás ellenére Barzekar azt mondja, a végsőkig elmegy, hogy igazságot szolgáltasson a fiának.

Farzaneh Barzekar
Farzaneh Barzekar
Golnaz Esfandiari írása.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG