Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mindent tagad a fideszes országgyűlési képviselő - ha beismerné a vádakat, elkoboznák a vagyonát


Simonka György fideszes országgyűlési képviselő Orbán Viktor miniszterelnökkel. (Forrás: Simonka György Facebook oldala. 2020. március 9.)
Simonka György fideszes országgyűlési képviselő Orbán Viktor miniszterelnökkel. (Forrás: Simonka György Facebook oldala. 2020. március 9.)

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő akár nyolc és fél évnyi börtönbüntetést is kaphat, és az ügyészség 850 millió forintos vagyonelkobzásra is javaslatot tett a bíróságnak, ha a képviselő beismerő vallomást tesz. A politikusnak és 32 társának ma kezdődött a pere a Fővárosi Törvényszéken.

Simonka György a Fidesz Békés-megyei országgyűlési képviselője harmadrendű vádlottként állt a bíróság elé abban a monstre perben, amelyben különösen nagy értékben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt kell felelnie. A politikus sem a januári előkészítő ülésen, sem pedig ma nem tett vallomást. Viszont a vádirat vonatkozásában egy másik vallomást nyújtott be, amelyben lényegében mindent tagadott.

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő szerint:

  • semmilyen bűnszervezetet nem hoztak létre, erre bizonyíték sincs,
  • a termelőszövetkezeteket a 2008-as gazdasági válság miatt hozták létre,
  • nem ő osztotta ki a pozíciókat.

Mindezek mellett Simonka György azzal is érvelt, hogy a vádiratban szereplő beruházások valóban megvalósultak, és szerinte az sem igaz, hogy a projektek után ő kapott volna visszacsorgatott 45 százalékot.

Simonka mindent tagad, a társai nem annyira

Annak ellenére, hogy a békési fideszes országgyűlési képviselő minden ellene felhozott vádpontot írásban próbálta megcáfolni a Fővárosi Törvényszéken, nyolc társa már beismerő vallomást tett. Igaz, négyet nem fogadott el a bíróság, de másik négy ember vádalkut kötött az ügyészséggel.

Az előkészítő tárgyalása óta Simonka György sokszor és sok helyen próbálta gyengíteni az ellene dolgozó ügyészek vádiratát, például azzal a kijelentésével, hogy:

"A vádirat nullás, és az azt hasraütésszerűen készítő ügyészeket azóta már kirúgták". 

Simonka György kijelentését azóta már megcáfolta az ügyészség.

Az országgyűlési képviselő ellen még 2016-ban indult nyomozás az adóhatóság feljelentése miatt. Éppen az után, hogy a Fidesz borsodi képviselője, Mengyi "Voldemort" Roland megbukott kenőpénzek elfogadása miatt. Simonka György mentelmi jogát két évvel később, 2018-ban függesztette fel az Országgyűlés.

Családi biznisz

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly nyár végén emelt vádat Simonka György és társai ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. A vádirat szerint 1,4 milliárd forintos kárt okoztak, és a bűnszervezet feje nem más mint a Fidesz országgyűlési képviselője.

Az ügyészség szerint a politikus segítségével a bűnszervezet vissza nem térítendő támogatásokat szerzett meg. A vádlottak között van Simonka György felesége és unokahúga is.

Az ügyészség nyolc és fél év letöltendő börtönbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a fideszes politikusra.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG