Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két nap maradt az évből, de nincs megállapodás a jövő évi minimálbérről


Építkezés Nyírkalászon 2020. november 6-án.
Építkezés Nyírkalászon 2020. november 6-án.

A munkaadók szerint már a 3 százalékos minimálbéremelés is közgazdasági nonszensz lenne, a munkavállalók viszont 5-6,5 százalékban gondolkodnak. Ha nem lesz megállapodás, a kormánynak kell kimondani a végső szót.

A szakszervezetek januártól 5-6,5 százalékos emelést szeretnének és garanciát arra, hogy ha az infláció magasabb lesz a kormány által most előre jelzett 3 százaléknál, akkor visszamenőleg korrigálják az eltérést. A munkáltatók viszont 3 százalékos emeléssel számolnak, ha pedig annál nagyobb mértékben nő az infláció, akkor újra tárgyalnának.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a Népszavának ezt azzal indokolta, hogy egy gazdasági válság idején nem lehet automatikusan emeli a fizetéseket, még akkor sem, ha gyorsul is a drágulás üteme. Ha így lenne, akkor nem is lenne szükség a minimálbér-tárgyalásokra.

Szerinte már a 3 százalékos minimálbéremelés is nonszensz, hiszen a gazdaság teljesítménye jelentősen romlott. Ebben a helyzetben reálbérnövekedést várni abszurd.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke viszont azzal érvel, hogy a válság nem egyformán érintette a különböző ágazatokat, van, ahol növekedés van, vagyis lenne miből finanszírozni a béremelést. Több cégnél sikerült 6-8 százalékos megállapodásokat kötni.

Ha a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legközelebbi, szerdai ülésén sem születik megállapodás, akkor a kormánynak kell döntenie, mert a jogszabályok szerint a a jövő évi minimálbér összegét még ebben az évben kormányrendeletben kell kihirdetni.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.
XS
SM
MD
LG