Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mintegy 2700 embert szabadítottak ki kiberbűnözők fogságából a Fülöp-szigeteken


A rendőrség által közzétett fényképek egyike a razziáról
A rendőrség által közzétett fényképek egyike a razziáról

A rendőrség több helyszínen is nagyszabású razziát tartott Manilában. Az akció során több mint 2700, emberkereskedők hálójába került személyt azonosítottak, akiket különböző kiberbűnözői csoportok kényszeríthettek munkára.

A kommandósok hét belvárosi épületen ütöttek rajta kedd éjszaka, ez volt az eddigi legnagyszabásúbb rendőri művelet idén az országban.

Sydney Hernia, a rendőrség kiberbűnözés elleni osztályának vezetője arról számolt be, hogy 1534 helyi, illetve 1190 külföldi állampolgárt szabadítottak ki a házkutatások során. Utóbbiak között 604 kínai, 183 vietnámi, 137 indonéz, 134 maláj és 81 thai volt, de érintettek voltak mianmari, pakisztáni, szomáliai, jemeni, szudáni, nigériai és tajvani emberek is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a szervezetnek hány vezetőjét tartóztatták le.

A dolgozók állítólag magas fizetéssel kecsegtető állásra jelentkeztek Facebookon. Hamar kiderült, hogy üres ígéretről van szó, végül az volt a fő feladatuk, hogy online átverésekben vegyenek részt.

A Fülöp-szigetek az utóbbi években fontos központjává vált a különböző kiberbűnözői szervezeteknek. Ázsiában egyre nagyobb probléma, hogy hamis álláshirdetéssel megtévesztett embereket taszítanak virtuális rabszolgaságba, arra kényszerítve őket, hogy vegyenek részt mindenféle internetes csalásban.

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) májusi csúcstalálkozóján megállapodás született a határellenőrzés és a bűnüldöző szervek fellépésének megszigorításáról, illetve a társadalmi tudatosság erősítését célzó intézkedésekről.

A Fülöp-szigeteki rendőrség májusban Mabalacatban razziázott egy hasonló kiberbűnözői központnál, ahol csaknem 1400, munkára kényszerített emberre bukkantak.

Egyes érintettek közölték, hogy amikor megpróbáltak kilépni, óriási összeget követeltek tőlük, valamint attól féltek, hogy más bűnözőknek fogják őket eladni, ahol még rosszabb lesz a sorsuk.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG