Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Mintha ellenzéki politikus lennék” – Kovács Gergely, a Kutya Párt elnöke


A Magyar Kétfarkú Kutya Párt már 15 éve létezik. A parlamentbe nem jutottak be, de önkormányzati képviselőik vannak. 2022-ben megint nekifutnak az országgyűlési választásnak, úgyhogy kíváncsiak voltunk arra, hogyan készülnek rá. A Kovács Gergellyel, a Kutyapárt elnökével készült interjúban részt vesznek igazi kutyák is, és persze lesznek poénok, de az ország sorsáért érzett felelősség is felüti a fejét. Egy viccpárt elnöke, aki komolyakat is mond.

Eddig tegeződtünk, de most tisztázzuk: a politikus-interjúkat magázódva szokták kitenni. Te hogy szeretnéd?

Az a baj, hogy nem tudok magázódni.

De egy komoly politikus magázódva jelenik meg a médiában.

Nem ismerem azokat a szavakat, amik ahhoz kellenek, hogy ne tegeződjünk. Csináljuk angolul, akkor nincs különbség.

Politikai művésznek, aktivistának vagy politikusnak tartod magad?

Ezt én sem tudom eldönteni. Valószínűleg minden évre mást mondanék, attól függően, hogy a Kutya Párt éppen mit jelentett. 2016-ig viszonylag kevesen csináltuk a pártot, kb. én, a haverok vagy aki épp a barátnőm volt, vagy egy albérletben laktunk. Addig egy viccpárt volt, vagy utcai művészet.

2016 tavaszától lehetett jelentkezni bárkinek a Kutya Pártba, hogy ha akarna valamit csinálni. Kiderült, hogy nem mindenki feltétlenül vicces plakátokat akar gyártani, vagy vicces cikkeket akar írni, hanem ennél talán még értelmesebbet csinálni. Akkor kezdtük el ezeket a városfelújítós dolgokat, a gerillakertészkedést stb. Onnantól kezdve valószínűleg kicsit más volt a párt.

Most, amikor bekerültünk önkormányzatokba, nagyon nehéz mit mondani ránk, mert ott tényleg olyan, basszus, mintha politikus lennék, a XII. kerületben. Mintha ellenzéki politikus lennék. Igazi politikusnak, bevallom, nem szívesen tartanám magam, de a XII. kerületben tényleg annak kell.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy amint hivatalossá válnak, a viccpárti politikusokat megunják az emberek. Az izlandi viccpárt főpolgármestere is így járt.

Igen. Amikor én bekerültem a XII. kerületi önkormányzatba, akkor, bevallom, az első félévben igazából tök hülyén éreztem magam. A testületi üléseken, amik végtelenül unalmasak és senki nem nézi őket, senkit sem érdekel, elkezdtem poénkodni, és vicceseket mondani annak a húsz embernek, akik ott ültek dögunalomban. Az valóban nem stimmelt. Utána rájöttem, hogy sokkal szórakoztatóbb a közbeszerzéseket vagy az ingatlaneladásokat nézni, vagy éppen azt, hogyan pályáztat az önkormányzat.

Nem gondolod, hogy ha ilyen pályára adtad a fejed, akkor osztoznod kell a felelősségben? Hogy akkor közpénzekről kell döntened, és komoly üléseken kell részt venned?

Erre jöttem rá fél év után az önkormányzatban, hogy itt azért valóban mást kell csinálni, mint hogy az ember vicceseket mond. Bár egyébként a mai napig a legtöbben a megígért szobromat kérik rajtam számon, és nem azt, hogy mi van a közbeszerzésekkel. De ez valóban megváltozott. Meglepődtem, hogy igazából tökre érdekel ez a dolog, ezeket átnézni, vagy jobban megismerni.

A tevékenységetek legnagyobb része lokális. Buszmegállókat újítotok fel…

(Nyílik az ajtó, a pártelnök úr két kint hagyott kutyája benyomta. Becsörtetnek egy nagy botot rángatva. Végül sikerül őket kiküldeni.)

Ő amúgy a miniszterelnök-jelöltünk, valamilyen szinten joga lenne itt lenni.

Hát azért elég durva, hogy a legközelebbi családtagokat fogjátok majd elhelyezgetni pozíciókban.

Volt honnan tanulni.

Szóval lokális tevékenységeket folytattok, kifestetek buszmegállókat, járdákat javítotok, ez szép, de ehhez nem kell parlamentbe kerülni. Miért nem alakítotok inkább városvédő egyesületeket?

Alapvetően az ember mindig azzal szokott, vagy próbál azzal foglalkozni, amivel tud, és aminek van értelme. Én tényleg úgy gondolom, hogy jelenleg mi mondhatunk bármit, hogy milyen adórendszert szeretnénk, vagy milyen külpolitikát, igazából tök mindegy, ha az ember pár százalékon áll.

Most már négyen az IDEA Intézet szerint.

Valószínűleg nem leszünk kormányon, mert mi sem az ellenzékkel, sem a Fidesszel nem szeretnénk összefogni. Valószínűleg ellenzékben fogunk maradni. Ezek a dolgok tehát egyelőre nem fontosak. A legfőbb oka, amiért be szeretnénk jutni parlamentbe, az a menza. Ott ezres alatt lehet nagyon fullos kajákat kapni. Nyitnánk egy éttermet a Kossuth téren, szerintem 2-3 ezer forintért ezeket el lehet adni. Ebből hatalmas üzletet tudnánk csinálni.

Tudtam előre, hogy ez lesz, hogy majd állandóan azt kell mondanom interjú közben, hogy ne már, most komolyan…

Ez komoly volt.

Aha, persze. Egyébként neked rendben van az az elnevezés, hogy viccpárt?

Szerintem ma ez már több. Mondom, 2016-ig nekem semmi gondom nem volt azzal, hogy viccpárt.

De akkor hova soroljalak?

Nem nagyon tudok olyan külföldi példát mondani, ami teljesen olyan lenne, mint a Kutya Párt. Egyrészt megvan ez a viccpárti jelleg, ami abból fakad, hogy háromféle probléma van.

Vannak azok a problémák, amikkel igazából nem tudunk mit kezdeni. Ezekkel szoktak a pártok foglalkozni, erről szoktak mondani dolgokat.

Vannak aztán azok a problémák, amiket mi meg tudunk oldani, mint az említett buszmegálló-építés, padfestés, virágültetés.

És vannak azok, amikkel el tudjuk érni, hogy az önkormányzat megoldja, mert az ő dolga lenne, és valami figyelemfelkeltő akcióval rávesszük. Szerintem ma már nem feltétlenül viccpárt a Kutya Párt, mert nagyon sok olyan dolgot csinálunk, ami nem is vicces, hanem van valami értelme.

Az egész igazából abból fakadt, és amiben én valamilyen felelősséget érzek azért, hogy van rengeteg ember, aki jelentkezett a Kutya Pártba, hogy akarna valamit csinálni. A melónk nagy része az, nekem is az időm nagy része azzal megy el, hogy velük együtt megtaláljuk, mik azok a dolgok, amiket ők is szívesen csinálnak. Attól jobb is lesz valami, vagy éppen viccesebb.

Ezek a pártok, akkor nem mondom viccpártnak, általában nem jutnak be a parlamentbe, de önkormányzati szinten ott vannak. Mondjuk a lengyel párt bejutott. Ti valóban be akartok kerülni a parlamentbe, vagy inkább az önkormányzati választásokra gyúrtok? És a parlamenti választáson szerzett ismertséget aztán konvertálni tudjátok majd sok-sok képviselőre az önkormányzatokban.

Igazából mindkettő. Valóban, nekem is fontosabb az önkormányzati választás, mint az országgyűlési, de értelemszerűen, ha az embernek van egy pártja, amire akarnak szavazni százezren, kétszázezren, akkor értelemszerűen megpróbál bejutni a parlamentbe.

De az önkormányzati valóban fontosabb nekünk. Utólag bánom is, hogy ilyen kevés helyen indultunk el. Ennek több oka van. Egyrészt nem gondoltuk, hogy ennyien szavaznának ránk. Mi az országgyűlésin 1,79%-ot kaptunk. Most meg például a XII. kerületben én 13%-ot. Azokban a kerületekben indultunk, ahol tök sok kompenzációs listás hely volt, és akár 3-4%-kal be lehetett volna jutni. Ezért hagytuk ki mondjuk az I., V., VI., VII., VIII. kerületet.

A másik pedig, hogy sajnos olyan hangulat volt, hogy voltak olyan városok, ahol szerettem volna, ha elindulunk, de a helyiek, látván azt a sajtózajt, ami akkor a választások körül volt bárkivel szemben, aki el mer indulni a választáson, helyben azt szavazták meg, hogy ott inkább ne induljunk.

Mi alapból azt mondtuk, hogy nyilván döntsék el ők helyben. Olyan helyeken, például Szentendrén, Pécsett, ahol tényleg marha sok mindent csinálunk, tök nagy csapat van, és így utólag azt tudom mondani, hogy biztos, hogy be is kerültek volna, végül nem indultak el a választáson.

Hány képviselőtök van?

Nem sok. Van négy önkormányzati képviselő. A legfontosabb posztot ott szereztük, ahol végül is nem indultunk. Mondjuk ez is egy tanulság így utólag, hogy lehet, hogy ha nem indulsz, akkor viszed a legtöbbre. A Suzi lett alpolgármester Ferencvárosban. Illetve Petra van még Szombathelyen, a kulturális rendezvényeket szervezi a városban.

Az indulás kapcsán mondtad, hogy azt a döntsék el helyben. Milyen a párt döntési mechanizmusa? Minden párt, 1990 előtt a Fidesz is, leszámolt a tagsága bázisdemokrata részével. Nálatok mikor lesz a Hosszú kések éjszakája?

Nálunk fordított volt a sorrend. Mi nagyon sokáig bázis-diktatórikusan működtünk. Megbeszéltük a dolgokat, én meg eldöntöttem. Ez nagyon szép időszak volt, amíg én döntöttem mindenről. De ehhez hozzá kell tennem, hogy általában nem volt miről dönteni. Csak olyanokról, hogy milyen színű legyen egy pad, vagy hova építünk buszmegállót.

De most már milliókról kell döntened. És van állami támogatásotok is.

Minden nap milliók sorsáról kell dönteni. Alapvetően a tagság dönt, ami a párt döntéshozatali szerve.

Akkor állandóan összehívtok egy kongresszust, mint az LMP?

Kb. félévente van taggyűlés, ahol szavazunk általában teljesen lényegtelen dolgokról, és akkor mindenki mindennel egyetért. Egyébként meg van egy ötfős elnökség, velük szoktuk megbeszélni a dolgokat. Amikről tényleg döntést kellett hozni, az mondjuk az, hogy ki legyen az alkalmazott, ki legyen elnökségi tag.

Ezek fizetett állások. Itt nagyon fontos, hogy kinek a pereputtya hova kerül: Kutyika, vagy a másik elnökségi tag kutyája milyen pozíciót kap.

De közben olyan dolgokról, amikről úgymond dönteni kellene, mondjuk, hogy összefogunk-e a többi ellenzéki párttal, ezekről érdemben nem is döntöttünk, mert ebben egyetért mindenki. Ebben külön nem volt szavazás.

A legfontosabb téma ma Magyarországon a járvány. Le a kalappal az új óriásplakát parafrázisotok, az Újraindítjuk a leállást előtt, de azért nem érzitek úgy, hogy valamit mondani is kellene erről a népnek?

Én úgy gondolom, hogy a legtöbb dolog igazából tök nyilvánvaló. Nekem abszolút nem szimpatikus, hogy a pártok olyan kérdésekben foglalnak állást, amelyek szakmaiak és nem politikaiak.

A politika különböző szakmák véleményét is ötvözi. Egy közgazdász és egy virológus mást fog gondolni a járványról, és neked mint politikusnak az a dolgod, hogy a kettőből szintetizálj valamit.

Igen. De én úgy gondolom, hogy az, hogy egy bizonyos vakcina például megfelelő-e, és kampányoljunk amellett, hogy ezt be lehessen-e adatni, vagy sem, szerintem tényleg nem a pártok dolga. Tök félreviszi az egészet, hogy ezen megy a vita. Szerintem mindenki látja, hogy a politikai megszólalások ebben a témában abszolút politikai érdekekből születnek. Akár az ellenzék részéről: ha nincsen lezárás, akkor az a baj, ha lezárás van, akkor az a baj, ha nincs elég oltóanyag, az a baj, ha túl sokféle van, akkor az a baj. Nem hiszem, hogy ebben a pártoknak lenne dolga.

Akkor sem engedem el ezt a fonalat. Egykulcsos, vagy többkulcsos adó?

Meg kell szavazni a pártülésen, meg a kutyával is kell egyeztetni. Nekem persze a progresszív adózás jóval szimpatikusabb, mint az egykulcsos.

Hány éves korig legyen tankötelezettség?

Mennyi volt korábban?

Most 16, korábban 18 volt.

Nyilván minél több, mondjuk szerintem nem ártana, ha az emberek 30-35 évig tanulnának.

Ennek azért lesznek költségvetési vonzatai.

Az életfogytig tartó tanulásban hiszünk. Tehát nyilván hülyeség volt levinni.

Most hatalmas a licit az ellenzéki pártok között, hogy ki fogja majd jobban megbüntetni Orbánt és a körét. Ebben hihetetlen verseny van. Ti azért nem szálltok be ebbe, mert túl kicsi párt vagytok? Vagy ti egyáltalán nem akarjátok majd őket megbüntetni, ha átveszitek a hatalmat, és erőszakszervezetek felett diszponálsz?

Nekem ez egy viszonylag furcsa dolog a magyar politikában. A pártok az idejük nagy részében a többi pártról beszélnek. Ez egy nagyon nagy változás, mert emlékszem, amikor elkezdtük a pártot 2006-ban, akkor voltak ezek a főígéreteink…Mi is volt? Örök élet, meg ingyen sör. Mert akkor a pártok ígértek dolgokat, amit persze később nem tartottak be, de mégis volt valamifajta irány, ami alapján lehetett választani.

Ma a legtöbb párt azt szeretné, hogy azért szavazzanak rá, mert egy másik pártot annyira utálnak az emberek. Biztos vagyok benne, hogy a Fidesz plakátjain Gyurcsány Ferenc fog szerepelni, az ellenzék plakátjain meg Orbán Viktor. Ennek szerintem nincs túl sok értelme. Ez nem viszi előrébb az országot.

Vagyis minden pártnak a pozitív vízióját kellene felmutatnia? Mi a tiétek?

Például az örök élet, vagy akár az ingyen sör. Az örök élettel mondjuk nem mindenki ért egyet, amiatt kaptunk kritikákat, hogy ha nem lesz örökké fiatal valaki.

Nem kell mindjárt néppártnak lenni, mindenkinek megfelelni, eleinte lehettek rétegpárt is. Nem gondolod, hogy valami víziót az emberek elé kéne tárni, ha már egy országgyűlési választáson indultok?

Én úgy gondolom, hogy sokkal fontosabb, ha az alapján mondanak valakiről véleményt, ami csinál, vagy csinált, és nem az alapján, amit mond. Mert mondani bármit lehet. Ha pedig valamit megcsináltál, az más, annak alapján lehet rólad dönteni.

A másik, hogy olyan szereplők szerintem már tök feleslegesek a magyar politikába, akik egymást szidják, és kiszolgálják azokak a százezreknek az igényét, akik azt akarják hallani, hogy miért lehet utálni valakit ebben az országban. Tényleg bőven tele van utálattal már Magyarország, szerintem ez mindent rossz irányba visz.

Szóval azt mondod, hogy a magyar politika arról szól, hogy szidják egymást a pártok.

Figyelj. Mondjuk itt van a Jobbik elnöke, Jakab Péter. Mi az, amit mindenki tud Jakab Péterről?

Jakab Péter arról híres, hogy Jakab Péter nagyon jól beszól. Ezt mindenki, minden héten meg tudja tekinteni a Facebookon, hogy Jakab Péter feláll az országgyűlésben, és nagyon jól megfogalmazott mondatokkal hat percen át Orbán Viktornak beszól. Tök kíváncsi lennék, hogy az emberek tudnak-e bármi mást Jakab Péterről. Tudnak-e bármi egyéb három mondatot mondani Jakab Péterről?

Most befutott a párizsikkal.

Igen, de azért az embereknek az első dolog, ami Jakab Péterről eszükbe jut, hogy nagyon jól beszól.

Oké, akkor ne szidják a másikat. De azért komoly víziót sem kínáltok az embereknek. A szakpolitikába pedig azért nem szóltok bele, mert ahhoz a szakemberek értenek. De akkor tulajdonképpen mi van?

Ugyanazt tudom mondani, amit az előbb. Én azt gondolom, hogy az emberek azért szavazzanak ránk, amit az elmúlt években csináltunk.

Tehát a buszmegálló-felújításért?

Elég sok mindent csináltunk. Szerintem mi voltunk az egyetlen párt, ami a százmilliós kampánypénzét nem reklámra költötte, hanem megpályáztatta, és száz különféle projektre odaadta. Nagyon könnyű ígérni. Én is megígérhetem a 7. havi nyugdíjat…

Az elég sovány lesz, ne haragudj. Most 12-t kapnak szegények. Elvennél 5-öt?

Ez a fiataloknak szóló ígéret, nem a nyugdíjasoknak szóló.

Pokorni Zoltán kerületében vagy önkormányzati képviselő, és annyira sikerült felhúznod, hogy tőle viszonylag szokatlanul még interjút is adott miattad tavaly a Magyar Nemzetnek. Ebben azt mondta, hogy „a politikai színpadon mindenki próbálja lökdösni a másikat, hogy ő kerüljön rivaldafénybe, őt fogadja el a közönség az ellenzék első számú jelöltjeként. Minket folyamatosan támadnak, de valójában egymást akarják legyőzni a küzdelemben. Kovács Gergely pártelnök magáénak követeli a Hegyvidéket.” Itt ugyanazt mondja az ellenzékről, amit te mondtál róluk, hogy egyfolytában csak szidják egymást, de ebbe már téged is belevett: abban a versenyben vagy te is, amiben szidják a Fideszt.

Amiket mi megírtunk a XII. kerületben, vagy utána jártunk a közbeszerzésekkel, az ingatlan eladásokkal kapcsolatban, vagy hogy hogyan támogatja a civil szervezeteket az önkormányzat, azok szerintem új információk voltak.

Amit a XII. kerületben csinálunk, az ahhoz hasonló, amit az Átlátszó vagy Hadházy Ákos csinál. Konkrét ügyeket feltár és nyilvánosságra hoz, aminek van tartalma és új információkat jelentenek. Ennek van értelme, mert plusz információt ad egy adott kerület, egy ország működéséről. Teljesen más, amikor pusztán ráborítasz szavakat, és mondasz nagy mondatokat arról, hogy kit kellene lecsukni.

A korábbi választásokról ismerjük a Fidesz politikai stratégiájából, hogy ha az ellenzékből valakit elkezdenek erősen ütni, akkor azzal megerősítik az ellenzéken belül. Ezzel rendszeresen élt a Fidesz. Ha a szocik már öt százalék környékén voltak, és mindjárt kiesnek, akkor kicsit elkezdték őket igazi ellenfélként kezelni, és azzal felhozták őket. Nem lehet, hogy téged ezzel az interjúval Pokorni Zoltán helyzetbe akar hozni az ellenzéken belül?

Én úgy látom, hogy inkább meglepődött. Engem úgymond kedvesen fogadtak a XII. kerületben. Látszott, hogy szívesen megszavaznak pár milliós tételeket valamilyen dologra, amit én előterjesztek. Vagy megszavazták az Ez a minimum nevű átláthatósági csomagot, amiből a mai napig nem lett semmi.

Aztán utána kicsit meglepődött, hogy lehet valamifajta ellenzék is ebben a kerületben, ami korábban nem annyira volt. Én nem hiszem, hogy helyzetbe akar hozni, szerintem inkább haragszik. Nem tudom, mert már egy éve nem beszéltünk személyesen.

Akkor hadd fokozzam ezt. Igazából egyik politológus sem értette, hogy miért fogadta el a Fidesz a Jobbikból kiszállt Volner Jánosnak azt a választójogi törvényt érintő javaslatát, hogy innentől az országos lista állításához ne 27, hanem 71 egyéni képviselő indulása legyen szükséges. Te korábban nyilvánvalóvá tetted, hogy nem szálltok be az összefogásba. Viszont mondtad azt is, hogy csak olyan helyen indítjátok azt a 27 jelöltet, ahol tuti az ellenzéki győzelem, tehát nem akadályozzátok azt. De mióta a választójogi módosítást elfogadta a parlament, azt nyilatkoztad, hogy innentől kénytelenek vagytok olyan helyen is indulni, ahol van esélye az ellenzéki összefogás jelöltjének. Magyarán, mégiscsak bekövetkezhet az, hogy a ti indulásotok miatt nyer egy egyéni körzetben a Fidesz. Nem lehet, hogy a Fidesz voltaképpen azért fogadta el ezt a módosítást, hogy ezt kihasználja? Tehát, ebben az esetben – ez természetesen nem neked szól, nyilván érted –, ezzel a Fidesz "useful idiotjai," hasznos idiótái vagytok?

Nagyon megtisztelő, ha az ember pártja miatt hoznak egy törvényt az országgyűlésben. Őszintén: én sem nagyon látom más okát ennek a 71 szükséges helynek.

Az, hogy ti induljatok rá az ellenzékre.

Az az igazság, hogy egyetlen egy felmérésünk volt, egy Medián-kutatás 2-3 hónappal ezelőtt, amiben szó volt arról, hogy a Kutya Párt szavazói mit tennének, ha a Kutya Pártra nem lehetne szavazni. Aszerint a nagy részük attól ugyanúgy nem szavazna az ellenzékre. Mivel mi tényleg 16 éve elég határozottan ezt mondjuk, ezért is mindig vicces, hogy megjelenik pár havonta hírként, hogy nem fog össze a Kutya Párt.

De én nem erről kérdeztelek, hanem hogy ez kapóra jön a Fidesznek, és ezért módosította a törvényt.

Én sem látom más okát. Ez elképzelhető, igen.

Beszéltünk az előbb az önkormányzati képviselőitekről. Teljesen rájuk van bízva, hogy hogyan szavaznak a saját településükön, vagy van valami központ iránymutatás?

Nincs. Én sem vagyok képben minden II. kerületi vagy zuglói üggyel. Nyilván ők látják azokat az előterjesztéseket. Persze, ez rájuk van bízva. Nincs az, hogy akkor semmit nem szavazunk meg, vagy mindent megszavazunk. Tényleg attól függ, hogy az adott előterjesztésben mi van.

Már a beszélgetés elején mondtad, hogy nem fogtok össze az ellenzékkel akkor sem, ha bejuttok a parlamentbe, mindenképp ellenzékben maradtok, bárki is kerül kormányra. Ugye ezt jól értettem?

Szerintem igen.

De lehetséges, hogy szüksége lesz bármelyik oldalnak a ti voksotokra a kormányalakításhoz. De még ha nincs is szükség, mert nélkületek is bármely oldal tud kormányt alakítani, akkor is lesznek olyan kérdések, amelyekben voksolnotok kell. Ebben valamilyen irányultságot látsz most?

Nyilván attól függ, hogy mi az adott kérdés, amiről éppen voksolni kell. Bevallom, én inkább egy liberális ember vagyok, mintsem konzervatív, inkább ahhoz áll közelebb a véleményem. Annak ellenére, hogy mi nem akarunk összefogni ezekkel a pártokkal, én is látom, hogy milyen szörny nőtt ennek az országnak a tetejére. Bevallom, én is drukkolok, hogy…

Hogy mások nyerjenek.

...hogy ez az ellenzék, bármilyen is, mégiscsak leváltsa ezt a mostani kormányt. Már pusztán kíváncsiságból is, hogy mit tennének.

Lehet tudni, hogy kik a párt tanácsadói?

A kutyám főleg, azért rá hallgatunk, hogy mit mond.

Úgy tudtam. Nincs senki? Őszintén.

Akik csináljuk a pártot, azokkal szoktuk megbeszélni a dolgokat. Nincs ilyen. Persze Soros György fiát leszámítva nincs ilyen hátsó ember, aki megmondja nekünk, hogy mit csináljuk.

Mögöttetek álló befolyásos gazdag ember?

Bárcsak lenne. Egyszer az egyik plakátkampányunkra valaki utalt egymillió forintot, de PayPalon keresztül, és valahogy behülyült a rendszer, és visszautalta neki. Úgyhogy majdnem lett egy oligarchánk, de sajnos a PayPal miatt elvesztettük.

Lelepleztétek egy XV. kerületi liberális párti képviselő számos kapcsolatát a NER különböző gazdasági szereplőivel. Igaz az, hogy ezt az irodát Szatmáry Kristóftól bérlitek, aki a Fidesz egyik közismert vállalkozója?

Ez durva sztori. Kivettük három éve ezt a helyet, és egy évvel később néztem meg, hogy mi ez a cég, ami kint is ki van írva, az Intertraverz Kft. Az első cikk, amit a Google-ban találtam, az Átlátszóé volt arról, hogy ez a Hujber Ottóé, aki az orosz államadósság lebontásában tevékenykedett.

Offshore bizniszeket csinált ez a cég, ahova amerikaiak tehettek be pénzt, amiről kiderült, hogy nem volt túl legális. Aztán ilyenek szerepelnek az Átlátszó cikkében, hogy a bolgár Gyilkosok nevű banda fejvadászainak ők adták a bankkártyáikat. Ezt tudtuk meg egy évvel később, miután kivettük a helyet. És igen, most pedig átkerült az egész a BVSC-hez, amit Szatmáry Kristóf képvisel. Szépen leírja Magyarországot ez az iroda.

Mivel nem mentek bele az ellenzéki összefogásba, és ha komolyan veszitek a választási indulást, akkor nem tartotok attól, hogy a Fidesz által kooptált pártnak tartanak majd benneteket?

Ezzel nem tudunk mit csinálni. Nekem teljesen szürreális, hogy ha egy országban valaki egyedül akar elindulni egy választáson, akkor az, nem is tudom, milyen jelzőket mondjak…

Lehet, hogy szürreális, de az nektek fontos, hogy mit gondolnak rólatok az emberek.

Természetesen, de nekünk ennyi. Mi sem a Fidesszel, sem az ellenzékkel nem akarunk semmit kezdeni. Nagyon foglalkozni sem akarunk velük, és mind a kettőtől külön szeretnénk indulni, és nyilván erről mindenki gondol, amit akar.

Ennél is nagyobb veszély a Kutya Pártra, amit már megélhettetek, hogy sokan mondják majd azt, ezek marha szimpatikusak, de nem adom rájuk a szavazatomat, mert elvesztegetném, és nekem most fontosabb az - és akkor itt következhet az, hogy egy Fidesz-árváról vagy egy ellenzékből jött szavazóról beszélünk. Emiatt aztán tényleg nem jutnak be az ilyen pártok. Ez a tömegérzés kicsit olyan, mint a bankpánik. Hogyan akarjátok leküzdeni ezt a bankpánikot a szimpatizánsaitok körében?

Nagyon egyszerű a megoldás, mindenkinek ránk kell szavaznia, akinek ez megfordul fejében. Akkor bőven elérjük az 5 százalékot, és az nem lesz elveszett szavazat.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG