Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

​​​​​​​Mit ajánl a szavazatokért cserébe Márki-Zay Péter referense a romáknak?


"Én azt mondom azoknak az embereknek, akik eddig úgy érezték, hogy a Fidesz lesz a befutó, hogy gondolják át, mi lesz a családjuknak a legjobb. Ha csak a tíz százalékuk nem oda szavaz, hanem az ellenzékre, akkor máris nyerő pozícióban vagyunk" - mondta Lakatos Béla
"Én azt mondom azoknak az embereknek, akik eddig úgy érezték, hogy a Fidesz lesz a befutó, hogy gondolják át, mi lesz a családjuknak a legjobb. Ha csak a tíz százalékuk nem oda szavaz, hanem az ellenzékre, akkor máris nyerő pozícióban vagyunk" - mondta Lakatos Béla

Minőségi oktatási rendszert, telepfelszámolási, illetve -fejlesztési programot, valamint romakvótarendszert ígér a hazai cigányságnak Márki-Zay Péter romaügyekért felelős referense. Lakatos Béla szerint nehéz a Fidesszel versenyezni a romák ikszeiért, de azért megpróbálja. Nemrég dolgozta ki az összellenzék romastratégiáját, amelyet el is fogadtak a pártok a Jobbiktól a DK-ig. A szakember még csak néhány hónapja kezdett el vidéki aktivistahálózatot építeni, de szerinte van még ideje, hiszen a választás csak áprilisban lesz. Interjú a Mindenki Magyarországa Mozgalom romaügyekért felelős referensével, aki azt ígérte: ha azt látja, hogy ellenzéki oldalról is csak humbug a romapolitika, otthagyja őket.

A 2018-as országgyűlési választásokon a Momentum színeiben indult, akkor már rég nem volt Ács polgármestere, de a négy évvel ezelőtti választásokon nem ért el komolyabb sikert. Egy hónappal később már Márki-Zay Péterrel kezdett el együtt dolgozni. Ki keresett meg kit, és mivel?

2018-ban, a választás után, ami nem sikerült igazán jól, mert én arra számítottam, hogy megegyeznek a pártok, és egyedüli induló leszek a Komárom 3-asban. Természetesen nem egyeztek meg, így nem is volt nagyon esélyem a Momentum színeiben, ami akkortájt új párt volt, aminek vidéken én voltam szinte a legismertebb arca. Ezt a momentumos kalandozást eléggé megsínylettem, keményen belém állt a Fidesz. Mindenesetre a választások után munkanélküli lettem.

Hat évig volt iskolaigazgató, majd utána nyolc évig Ács polgármestere. A ’18-as választási vereség után mégis azon gondolkodott, hogy elmegy gépkocsivezetőnek, mert nem kapott munkát. Tanárként milyen indokkal utasították el a tankerületek?

A választások után hiába jelentkeztem tanári állásra, nem vettek fel. Képzelje, iskolaigazgatóból lettem anno polgármester. Amikor vissza akartam menni 2018 őszén az iskolámba, azt mondta a tankerület, hogy ne haragudjak, de nem vesznek vissza.

Mire hivatkoztak?

Azt mondták, hogy egyszer kiabáltam egy kollégámmal, ezért. Néhány hónappal később még az Ácstól háromszáz kilométerre lévő Fábiánsebestyénre is beadtam a pályázatomat. Nagyon örült az igazgató, azt mondta, hogy szuper, mert már egy éve nincs az iskolájukban történelem szakos tanár. Másnap már mást mondott.

Lakatos Béla hat évig volt iskolaigazgató, ezt követően, 2010 és 2018 között Ács város polgármestere
Lakatos Béla hat évig volt iskolaigazgató, ezt követően, 2010 és 2018 között Ács város polgármestere

Mit?

Azt, hogy ne haragudjak, de mégsem ő dönt ebben a kérdésben. De azt az állást sem kaptam meg. Ezután még négy vagy öt helyen próbálkoztam Győrtől kezdve Komárom megyéig mindenhol, de sehova nem vettek fel.

Politikai okokból?

Feketelistán voltam a tankerületnél. Ezt igazgatók mondták meg nekem; olyan igazgatók, akik ismertek, mondták, hogy ne haragudj, Béla, nem vehetünk fel. De ezt bebizonyítani csak a szavam van. Szakmailag nem sok kifogásolnivalójuk lehetett velem kapcsolatban, mert amíg iskolaigazgató voltam, egy olyan példaértékű programot indítottunk be Ácson, hogy fél Európa odajárt körülnézni. Vegytiszta politikai indok volt az, hogy nem vettek fel sehova.

Végül nem ment el furgont vezetni, hogy megéljen, hanem Márki-Zay Péter romaügyekért felelős referense lett. Hogy találtak egymásra?

Az az igazság, hogy a választások után majdnem utcára kerültem. Márki-Zay Péterrel úgy találkoztunk, hogy Hadházy Ákosnak mondtam, hogy munkanélküli vagyok, mert sajnos a Momentum teljesen elfeledkezett rólam a választások után. Hadházy Ákos hozott össze Pécs polgármesterével, Péterffy Attilával és Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely frissen megválasztott polgármesterével. Ők mindketten az első találkozásunk után rám bízták a város romaprojektjeit. Ha ők nincsenek, akkor valószínűleg azóta már sofőr lennék.

Mi volt akkoriban a munkája?

A TOP-os romaprogramokat kellett mederbe terelnem Pécsett és Hódmezővásárhelyen is, illetve vinni ezeket a programokat. Azt gondolom, mind a két helyen példaértékű romaprojekteket hajtanak végre. Ez nemcsak nekem köszönhető, hanem az ott lévő embereknek is, akik tényleg áldozatkészséggel, szakértelemmel fordulnak a romaügy felé.

Azóta viszont a Mindenki Magyarországa Mozgalom romaügyekért felelős koordinátora is. Az ön feladata volt a mozgalom romaprogramjának kidolgozása. Négyévente általában készül egy-egy ilyen…

Azért gondolom, hogy ez most más lesz, mert civil a miniszterelnök-jelölt. Egy olyan civil, akinek elhiszem, hogy akar valamit tenni. Egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy az elmúlt harminc évben nem történt semmi a hazai cigánysággal, és azokkal is, akik szerint az elmúlt tizenkét évben végképp a lenyúlás, a megvesztegetés és a nyomorban tartás dominált ezen a területen. Márki-Zay Péterben látok potenciált, engedi, hogy legyen romapolitika. Hiszek a szavában, hogy kiáll a három roma képviselőjelölt mellett és kiáll a romaprogram mellett. Azok mellett az alapvetések mellett, amelyek nélkül ez a romaprogram nem fog jól működni. Kiáll például egy olyan dolog mellett, hogy legyen egy, a miniszterelnök alá tartozó Roma Esélyegyenlőségi Államtitkárság. Ne a különböző minisztériumok, különböző pártok befolyása alatt menjen ez a történet. Legyenek ott is roma szereplők. De alapvetően ez legyen prioritás. Mert eddig nem volt az.

Apropó, roma ellenzéki képviselőjelöltek. Márki-Zay Péter ragaszkodott korábban is hozzá, hogy három roma jelölt befutó helyen legyen az összellenzéki listán, de most az a hír járja, hogy csak a 46–50. helyek jutnának nekik. Kik a legnagyobb kerékkötői annak, hogy megvalósuljon a három befutó hely?

Ezt azért nem akarom pártokra lebontani, mert vannak emberek, akiknek nem tetszik a dolog. Érdekekről és ellenérdekekről van szó. Természetesen vannak, akik kicsit úgy állnak hozzá, mint ahogy a Párbeszéd Magyarországért, akik megtették azt a gesztust, hogy a negyedik helyen roma politikust indítanak. De nagyon reménykedem benne, hogy az LMP vagy a Momentum vagy akár a DK megteszi ezt, és persze az MSZP is. Azt is tudom, hogy Péter emiatt is küzd. De azt is el tudom képzelni – hogy is mondjam –, hogy ha ez a hajó elmegy, akkor a választások után legalább Márki-Zay Péter alá tartozzon a romaügy, és az általa felügyelt államtitkárság vigye ezeket a dolgokat. Ha ez sem lesz meg, akkor én azt gondolom, hogy befejeztem.

„Ha a romák megnyerik a választást a Fidesznek, akkor a maguk számára elveszítik a jövőt. Ha a Fidesz nyeri ezt a választást, akkor a cigányságnak szolgaszerep jut, amiben valamit majd juttatnak nekik, talán csirke far-hátat” – mondta Lakatos Béla
„Ha a romák megnyerik a választást a Fidesznek, akkor a maguk számára elveszítik a jövőt. Ha a Fidesz nyeri ezt a választást, akkor a cigányságnak szolgaszerep jut, amiben valamit majd juttatnak nekik, talán csirke far-hátat” – mondta Lakatos Béla

Akkor lemond, és slussz-passz?

Igen, akkor nem fogom tovább adni a nevemet szakmai vezetőként ehhez. Azt gondolom, hogy akkor ugyanabban a hajóban fogunk evezni, mint amiben mindig is. Lesznek majd olyan roma emberek, akik nagyon értékesek, beteszik őket az oktatási tárcába, ide-oda, amoda. Amikor valamit kitalálnak, hogy meg akarják csinálni, akkor az oktatási államtitkár vagy a politikai államtitkár behívatja, hogy ezt most ne csináljuk. És ennyi. Én ezt végigéltem, ezt tapasztalatból mondom. Nem csak a Fidesz alatt tapasztaltam ezt. Dolgoztam a Fidesz alatt is pozícióban, dolgoztam az MSZP–SZDSZ alatt is. Ezeket a dolgokat el kell felejteni. Lehet, hogy már annyival erősödött a dolog, hogy most már talán többen látják, hogy milyen áldatlan állapotok vannak az ország különféle leszakadó térségeiben, és talán az emberek azt is látják, hogy az egész országot visszafogja ez a szintű szegénység.

Mennyiben lesz más az MMM romaprogramja, mint az eddigiek? A Fidesz–KDNP-nek is van. Többen is említették már, hogy az ön által kidolgozott programnak néhány eleme nagyon hasonlít a Fideszére.

A romaprogramoknak eddig sem az volt a bajuk, hogy rosszak voltak, hanem az, hogy nem hajtották végre őket, egyszerűen nem csinálták meg. Volt, aki megtámadott azzal, hogy én a Fidesztől loptam dolgokat. A Fidesznek a Roma Integráció Évtizede Programban megfogalmazott célkitűzései nem hülyeségek. Vannak nagyon jó dolgok benne. Csak semmi nem teljesült belőle.

Na de hogy a kérdésére is válaszoljak: pénteken fejeztük be a szakmai programot. Olyan szerencsés helyzetben voltam, hogy az ellenzéki miniszterelnökjelölt-állítás után is engem kértek fel a szakmai program koordinációjára. A programra pénteken áment mondtak a pártok, és el kell hogy mondjam, nem volt könnyű dolgunk, mert ezt mindenkinek egyöntetűen – nemcsak a Jobbiktól a DK-ig, hanem természetesen a romaszervezeteknek is – el kellett fogadnia. Ez egy olyan program, amelyben tényleg előremutató lépéseket tudunk tenni.

Két alappillére van. Az első – ami sokak számára meglepő lehet – nem az oktatás, hanem a megélhetés, a munka, a megfelelő bér. Ez nem egyszerű. Nem úgy megy, hogy fogom a romákat, beteszem valahova őket, és kapnak rendes bért. Ez nagyon összetett történet, de el kell kezdeni végre. Rengeteg roma a fekete-, szürkegazdaságban dolgozik. Meggyőződésem, hogy a romák ötven százaléka legalább BAR-listás, és emiatt nem megy hivatalos munkahelyre, mert a bérének a harminc százalékát levonnák végrehajtás címszó alatt. Dobrev Klára is említette már, hogy ezt a problémakört orvosolni kell. Ezt bevettük a romaprogramba is. Lépni kell végre ebben a dologban.

Hogyan?

Tudja, mennyi pénzt vesznek fel a családgondozók ezekből a TOP-os pályázati pénzekből?

Nem akarok tippelni.

Majdnem ugyanannyit, mint amennyi a fizetésük. Az lenne az első és legfontosabb dolguk, hogy elkezdjék rendbe rakni a családok adósságcsapdáit. A bankokkal tárgyalva, a tartozások megfizetésével megpróbálni rendezni ezeket. Mondok erre a helyzetre egy példát. Ha lemegyek Pécsre a romatelepre, onnan háromból két roma Pestre és a környékére jár feketén maszekolni naponta 1500 forintért. Kérdezem tőlük, miért nem mennek bejelentve máshova több pénzért. Az a válaszuk, hogy mert levonják a fizetésük felét, és akkor miből élnek. A lényeg, hogy ezt kellene első körben rendezni, amellett hogy olyan képzéseket kell nekik szervezni, amivel a munkaerőpiacon is tudnak érvényesülni. Tudja, hány milliárd forint megy el munkaerőpiaci paktumokra? El sem tudja képzelni, megyénként meg városonként mennyi. Több milliárd forint. Na és mi lesz ezeknek a programoknak az eredménye? Osztanak támogatást meg szerveznek irodai képzéseket. Ennyi. De nem készül semmiféle felmérés arról, hogy a helyi, környékbeli cégeknek mi kell, milyen munkaerőre van szükségük.

Az oktatás a programjuk második pillére. Miért nem az első?

Az oktatás a második helyre szorult. Mindjárt mondom, hogy miért. Vidéken nagyon sok iskolában, ahol legalább két-három osztály van, abból az egyik mindenképp roma. A magyar társadalom megadta ezeknek a gyerekeknek azt a lehetőséget, hogy más jövőjük legyen, mint a szüleiknek? Nem adta meg. Hatéves gyerekeket teszünk tönkre azzal, hogy már iskolakezdéskor nem kapnak minőségi oktatást. Ez a másik alappillér, hogy legyen már végre rendes oktatás ebben az országban. Azt szeretnénk, hogy a Cserehátban is olyan oktatást kaphassanak a gyerekek, mint Budapest II. kerületében. Menjen be valaki egy borsodi iskolába, majd utána egy rózsadombiba, és utána mondja azt, hogy ugyanazzal az eséllyel indulnak az életben mindkét iskola tanulói.

De az oktatás nem hoz rövid időn belül eredményt. Legalább nyolc-tíz év, mire láthatjuk ezeknek a részeredményeit. De ha valakinek van munkája, akkor a családnak van önbecsülése, mert pénzt tudnak keresni, és ez azonnal látszódik.

Vannak programok, amelyek még mindig ott tartanak Magyarországon, hogy felnőtt embereket kompetenciatesztelnek, és ezekre milliárdok mennek el. Ezek olyan történetek, amelyek arról szólnak, hogyan megy el felesleges dolgokra őrült mennyiségű pénz. Ez a Fidesz a hibája, meg azoké a szakembereké, akiket odatettek. De ez nem azért van, mert azok a szakemberek hülyék, hanem mert azért vannak ott, hogy kiszolgáljanak bizonyos érdekcsoportokat, akik ezekből a projektekből milliárdokat keresnek a szegény embereken. Miközben a romáknak nem kompetenciateszt kell, hanem targonca- vagy nehézgépkezelői állás. Vagy egy jogosítvány, amivel felülhet az autóra, és mehet pénzt keresni.

Márki-Zay Péter megtartaná a közmunkát hatalomváltás esetén. Mit gondol erről? Amikor 2011-ben a jelenlegi kormány bevezette, akkor olyan rendszerét alakította ki a közfoglalkoztatásnak és a munkanélküli-támogatásoknak, amely gyakorlatilag foglyul ejtette az oda bekerülőket, hiszen minden más, a munkaerőpiacra visszasegítő eszközt eltörölt. A közfoglalkoztatás rendszere ma is százezreket érint. Ezzel mit kezdenének?

A közmunkát megtartanánk, de felmenő rendszerben azért megpróbálnánk átalakítani, például szociális gazdaságokba juttatni a romákat. Mintaprojektekben gondolkodunk, az állami nagyvállalatoknál valamilyen kvótarendszert alakítanánk ki a romák számára. Gondolok itt például a MÁV-ra. És persze valamilyen szinten kezelni kell azt, hogy jelenleg Ukrajnából, Törökországból, Indiából, egyéb helyekről hoznak be munkásokat, a romák meg nem tudnak elhelyezkedni. Munkahely van, csak végig kéne nézni, hogy miért nem jutnak be ezek az emberek ezekre a munkahelyekre.

Ez a fideszes közmunka valójában csak arra jó, hogy megmutassák, hogy milyen jók az ország mutatói. Aki volt közmunkán, az már nem munkanélküli. Megélni nem lehet belőle. A Fidesz elvett egy csomó segélyt és támogatási lehetőséget az önkormányzatoktól. Gondolok itt például a rendkívüli segélyezésre. Ezeket az ellenzéki hatpárti együttműködés és Márki-Zay Péter szeretné visszaadni. És ha már a családtámogatási rendszert említettem: amikor Novák Katalin elmondja, hogy ő családbarát, azon mindig csak nevetni tudok, hiszen ő a gazdag családok barátja csak. Nincs semmi bajom a gazdagokkal, csak terjesszük már ki ezeket az állami programokat a legszegényebbekre is. Hogy tud felvenni az lakásfelújítási támogatást, akinek nincs munkája? Sehogy. Hogy tudja felvenni a csokot? Sehogy. Hiába van hat gyereke, akkor sem fog hozzájutni. Itt, a mai Magyarországon a tolerancia, a szolidaritás – ha magyarul mondanám, azt mondanám, hogy – a béka segge alatt van a kormányzat részéről.

Akár százezer ember is élhet Magyarországon szegregált körülmények között, és ez nagyon óvatos becslés. Ha hatalomra kerülnének, lenne telepfelszámolási program?

Igen, a telepfelszámolás benne van a programunkban. Egyet tudunk ígérni: Márki-Zay Péter is csatlakozott az Idetartozunk Egyesület minimumprogramjához, ami azt jelenti, hogy szem előtt fogjuk tartani. Benne van a telepek korszerűsítése, felszámolása. De inkább korszerűsítése, hiszen egy háromezres lélekszámú telepet nem lehet felszámolni, hogy gyerünk, ugorjunk neki, így még egy háromszáz lakosút sem lehet. De azt igen, hogy élhető körülményeket teremtsünk. Hollandiában például 25 év alatt megoldották olyan telepek rendbetételét, amelyek ugyanúgy néztek ki, mint itt. Természetesen az élhetetlen telepeken mindenképpen lépéseket kell tenni.

Ezek a telepfelszámolási programok mindig kormányokon átívelő projektek szoktak lenni, de a pártok csak négyéves ciklusokban gondolkodnak, ezért nem is volt ez soha átütő léptékű. Ha önökön múlna, mitől lenne az?

Ezzel egyetértek, de most már, remélem, érdeke lesz a politikusoknak foglalkozni ezzel a problémakörrel, mert most már az ország kárára megy az egész. Nem fogunk továbblépni, hiszen ez a tarthatatlan állapot már a gazdasági és az életszínvonal növekedését húzza vissza, olyan nagy tömegeket érint. Ha nyer az ellenzék, nem teheti meg, hogy nem ül le minden párttal és fogad el egy olyan nyilatkozatot, amelyben alapelveket fogad el – gondolok itt a Fideszre is. A Fidesznél véget kell annak vetni, hogy az a politika megy, hogy előveszünk jól képzett romákat, azok majd megveszik azokat, akik nem annyira jól képzettek, őket meg nagyon megfizetjük meg pozicionáljuk.

Hétvégén Márki-Zay Péterrel a gyöngyösi Duranda romatelepen jártak, ahol az elmúlt harminc évben szintén nem történt semmi. Miért mentek el a miniszterelnök-jelölttel a Durandára?

Teleplátogatásra mentünk ki. De ez nem egy előre leszervezett PR-esemény volt, ahol mielőtt megérkeztünk, a romákat sorba állították volna, majd amikor megérkezik Péter, akkor az emberek jönnek sorban mosolyogva, bólogatva a miniszterelnök-jelölt minden szavára. Megmondom őszintén, volt is bennem félsz, de azt gondoltam, hogy ne kirakatvalóságot mutogassunk már Magyarországon a romatelepeken. Szörnyű volt a helyzet a Durandán. Felszínre tört az ott élők gondolkodásában a teljes kilátástalanság, a teljes becsapottság érzése. De szerintem most egy olyan politikussal találkozhattak, akiről láthatták, hogy rendes ember. Itt ezt kell megmutatni, hogy Magyarországon ilyen helyzet van: az emberek középkori körülmények között élnek Budapesttől nyolcvan kilométerre. Ez az igazság. Én azonnal leváltanám ezeknek a településeknek a polgármesterét. Polgármesterként szégyellném magam, ha az én városomban ilyen körülmények között kellene embereknek élniük. És nekem ne hivatkozzon a polgármester pénzhiányra, mert tudom, hogy körülbelül hogyan működik egy önkormányzat, még akkor is, ha nincs pénz.

Az MSZP-s Hiesz György idestova húsz éve vezeti Gyöngyös városát. Őt is leváltaná?

Ezekben az ügyekben biztos, hogy megbuktak. Itt mondom azt, hogy Márki-Zay Péter új színt hozhat. A pártok az elmúlt tizenkét év előtt sem tették meg azokat a lépéseket, amelyeket meg kellett volna tenni.

Még csak néhány hónappal ezelőtt kezdte el kiépíteni vidéken a romaaktivistákból álló hálózatát. Nincs ehhez késő?

Nem mondom, hogy időben vagyok…

Van 74 nap a választásokig.

Pár hónapja kezdtük, de kétségtelen, hogy minden ott van a Fidesznél, pénz, paripa, fegyver. Ott könnyű hálózatot építeni. De nem elkötelezett hálózatot lehet ott építeni. Nálunk egy dolog nincs, pénz. Arra nem tudok senkinek pénzt adni, hogy jöttem, gyerekek, itt van, mindenki ezt fogja kapni, ha hozza a roma szavazatokat. Ilyen nincs. Márki-Zay Péter első ilyen mondatom után rúgna ki.

Akkor a pénz helyett mit ajánl nekik?

Azt mondom nekik, hogy az önbecsülésünknek adjunk annyit, hogy kicsit végignézzük, hogy mi volt a helyzet az elmúlt években. Ezt egyre többen veszik észre. Most, az interjú után Tiszaújvárosba megyek, ahol már várnak olyan emberek, akik ugyan nem akarnak velünk PR-fotókon szerepelni, de tudják, hogy ebből elég volt.

Hogyan tud versenyben maradni az ön szava a közmunka ígéretével vagy az ötezer forintos választási ikszekkel szemben?

Nem versenyezni akarok velük. Én azt mondom azoknak az embereknek, akik eddig úgy érezték, hogy a Fidesz lesz a befutó, hogy gondolják át, mi lesz a családjuknak a legjobb. Mi lesz gyermekeiknek a jó? És ha csak a tíz százalékuk azt mondja, hogy nem oda szavazok, hanem az ellenzékre, akkor máris nyerő pozícióban van az ellenzék és Márki-Zay Péter.

Ez volt a deal? A romák tíz százalékának a szavazata?

Mit mondjak, ez már nagyon nagy deal. Az országban harminc olyan körzet van, ahol romák fogják eldönteni a választást. Nem kevés ám az.

Mit gondol, a mostani politikai helyzet alapján kinek fogják megnyerni a magyarországi romák a választást? A Fidesznek vagy az ellenzéknek?

Ha megnyerik a Fidesznek, akkor a maguk számára elveszítik a jövőt. Ha a Fidesz nyeri ezt a választást, akkor a cigányságnak szolgaszerep jut, amiben valamit majd juttatnak nekik, talán csirke far-hátat. És ennyi. Ha az ellenzék nyeri meg, akkor, remélem, Márki-Zay Péter vezetésével tudunk alternatívát mutatni egy jobb életre. Egyet tudok ígérni. Ha úgy jövünk ki ebből a történetből, hogy azt látom, ez is csak humbug, én fel fogok állni.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG