Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mit tartalmaz India aggályos új állampolgársági törvénye, amely kizárja a muszlimokat?


Hidzsábot árusító muzulmán boltos Mumbai egyik utcájában 2022. április 7-én
Hidzsábot árusító muzulmán boltos Mumbai egyik utcájában 2022. április 7-én

India olyan vitatott állampolgársági törvényt vezetett be, amelyet sokan bírálnak a muszlimok kizárása miatt. A kisebbségi közösség aggodalmai egyre nőnek Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista kormánya alatt.

A törvény intézkedéseit hétfőn ismertették. Vallási teszten kell átmennie minden bevándorlónak, aki – az iszlámot kivéve – bármely nagyobb dél-ázsiai vallás híve. A kritikusok érvelése szerint a törvény újabb bizonyítéka annak, hogy Modi kormánya hindu állammá próbálja formálni az országot, és háttérbe kívánja szorítani az ott élő kétszázmillió muszlimot.

Mit tartalmaz az új állampolgársági törvény?

Az állampolgársági törvény módosítása gyors utat biztosít a honosításhoz azoknak a hinduknak, pársziknak, szikheknek, buddhistáknak, dzsainistáknak és keresztényeknek, akik 2014. december 31. előtt menekültek a hindu többségű Indiába Afganisztánból, Bangladesből és Pakisztánból. A törvény kizárja a muszlimokat, akik mindhárom országban a többséget alkotják.

Módosítja azt a régi jogszabályt is, amely megakadályozta, hogy az illegálisan érkező migránsok indiai állampolgárrá válhassanak. Ez az első alkalom, amikor India – amely hivatalosan szekuláris állam, vallási szempontból sokszínű lakossággal – vallási kritériumokhoz köti az állampolgárságot.

Az indiai kormány közölte, hogy a jogosultak egy online portálon keresztül igényelhetik az indiai állampolgárságot.

A törvény bevezetése volt Modi kormányzó Bháratíja Dzsanatá Pártjának (Indiai Néppárt) egyik legfontosabb kampányígérete a májusra kiírt általános választások előtt.

Modi kormánya visszautasította, hogy a törvény diszkriminatív volna, és humanitárius gesztusként vette védelmébe. Érvelése szerint a törvény célja mindössze annyi, hogy kiterjessze az állampolgárságot az üldöztetés elől menekülő vallási kisebbségekre, a jogszabályt nem fogják felhasználni indiai állampolgárok ellen.

Mitől olyan ellentmondásos ez a törvény?

A törvényt az indiai parlament 2019-ben hagyta jóvá, de Modi kormánya elhalasztotta a bevezetését, miután halálos tiltakozások törtek ki Újdelhiben és máshol. Rengeteg ember halt meg a napokig tartó összecsapásokban.

A 2019-es országos tüntetéseken minden vallásból képviseltették magukat azok, akik szerint a törvény aláássa India szekuláris alapját. A muszlimok különösen aggódtak amiatt, hogy a kormány az állampolgárok javasolt nemzeti nyilvántartásba vételével kombinálva arra használhatja fel a törvényt, hogy háttérbe szorítsa őket.

Az állampolgárok nemzeti nyilvántartása a Modi-kormány azon törekvéséhez kapcsolódik, hogy azonosítsa és kiszűrje mindazokat, akik állítása szerint illegálisan érkeztek Indiába. A nyilvántartást csak az északkeleti Asszám államban vezették be, de Modi pártja megígérte, hogy országszerte elindít egy hasonló, állampolgárságot igazoló programot.

A kormány bírálói és muzulmán csoportok szerint az új állampolgársági törvény segít megvédeni azokat a nem muszlimokat, akiket kizártak a nyilvántartásból, ám a muszlimokat a deportálás vagy az internálás veszélyének teszi ki.

Miért aggódnak az indiai muszlimok?

A törvény ellenzői – köztük muszlimok, ellenzéki pártok és jogvédő csoportok – szerint a jogszabály kirekesztő, és sérti az alkotmányban rögzített világi elveket. Azt mondják, a hitet nem lehet az állampolgárság feltételévé tenni.

Hétfőn az Amnesty India emberi jogi felügyelőszervezet annak a véleményének adott hangot, hogy a törvény „legitimálja a vallási alapú megkülönböztetést”.

Vannak, akik azzal is érvelnek, hogy ha a törvény az üldözött kisebbségek védelmét célozza, akkor ki kellene terjednie a saját országukban üldöztetésnek kitett muszlim vallási kisebbségekre, így a pakisztáni ahmadikra és a mianmari rohingyákra is.

Ehhez kapcsolódóan: Bangladesi kivándorlásuk ötödik évfordulójára emlékeznek a rohingyák

Kritikusai szerint Modi egy hindu nacionalista programot szorgalmaz, amely azzal fenyeget, hogy erodálja az ország világi alapjait, szűkíti a vallási kisebbségek, különösen a muzulmánok mozgásterét, és közelebb viszi az országot ahhoz, hogy hindu nemzet legyen.

Indiában kétszázmillió muszlim él, akik nagy kisebbségi csoportot alkotnak a több mint 1,4 milliárd lakosú országban. India szinte minden részén ott vannak. Támadások sorozata érte őket, amióta Modi 2014-ben átvette a hatalmat.

A hindu tömeg rengeteg muszlimot lincselt meg marhahús fogyasztásának vagy a hinduk körében szent állatnak számító tehenek csempészésének vádjával. Muzulmán vállalkozásokat bojkottáltak, muszlim környékeket romboltak le buldózerrel, és imahelyeket gyújtottak fel. Többen nyíltan a muszlimok kiirtására szólítottak fel.

Bírálói szerint Modi feltűnő hallgatása a muszlimellenes erőszakkal kapcsolatban felbátorította legszélsőségesebb támogatóit, és elősegítette a gyűlöletbeszéd terjedését a muszlimok ellen.

Modi egyre inkább keveri a vallást a politikával, és ez sokaknak tetszik India többségi hindu lakosságának körében. Januárban hindu templomot avatott fel egy lerombolt mecset helyén az ország északi részén, Ajodhja városában, eleget téve pártja régi hindu nacionalista ígéretének.

Afganisztánban a vallásuk, Indiában a származásuk miatt kivetettek az afgán szikhek és hinduk
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00
Készült az AP összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG