Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vannak orvosok, akik óránként 1300 forintért ügyelnek


Egy orvos adminisztrál a koronavírusosok intenzív osztályán, a budapesti Szent László Kórházban 2021. április 12-én
Egy orvos adminisztrál a koronavírusosok intenzív osztályán, a budapesti Szent László Kórházban 2021. április 12-én

A kamara szerint lényegében csak az orvosok jóindulatából működnek még a kórházak most karácsonykor. Nagyon törékennyé vált az ügyeleti rendszer, muszáj lenne rendezni szerintük az ügyelet díjak kérdését.

Idén módosította az állam úgy az orvosok bérét, hogy még a hétköznapi bérüket sem kapják meg az éjszakai és hétvégi ügyelet idejére.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint pedig így kifejezetten nehéz orvost találni ezekre az egyébként megterhelőbb ügyletekre.

„Csupán az óradíj hetven százaléka garantált, ami még munkaszüneti vagy ünnepnapon is csak nyolcvan-kilencven százalékra megy fel. Egy fiatal kolléga esetében ez 1300 forintos nettó órabért jelent”

jelezte a kamara a honlapjára kitett cikkben.

A MOK szerint már most karácsonykor is recseg-ropog a rendszer, és „csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek még a kórházak”.

A kamara szerint mindez jelenleg is veszélyezteti a biztonságos betegellátást, ezért az ügyeleti díjak mielőbbi rendezését kérte a kormánytól. A problémáról videót is készítettek.

Az orvosi kamara egyébként egy hónapja is emlékeztetett az ügyeleti díjak kérdésére, illetve arra, hogy a szakdolgozói béremelés a kamara szerint messze elmaradt mind az elvégzett munka társadalmi jelentőségétől, mind az orvosokétól.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy például a járvány idején csökkent a kritikus intenzív osztályos dolgozók száma is.

„Megbetegedtek és meghaltak, kiégtek és kiléptek. Megfelelő számú szakszemélyzet nélkül pedig nincs valódi intenzív terápia.”

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG