Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Mol nem cáfolta, hogy átvenné a teljes magyar hulladékgazdálkodást


Az ITM államosítani tervez egy százmilliárdos iparágat, a megkérdeztük a Molt, hogy ők vennék-e át a hulladékgazdálkodást.

Ezen a héten kedd éjfél előtt két perccel, különösebb bejelentés nélkül beadtak egy törvényjavaslatot, ami lényegében államosítaná a százmilliárdos hulladékgazdálkodási iparágat. Erről alább olvashat bővebben.

Ezt a kaszinókhoz hasonlóan koncesszióval oldaná meg Palkovics László minisztériuma. Azaz egy új, mesterséges monopóliumot hoznának létre az országban, ami megkapná egész Magyarország hulladékgazdálkodásának megszervezését. Az állam döntené el, hogy hosszú távra ki kapja ezt lehetőséget.

Mivel elég kevés cég akkora Magyarországon, hogy egy ekkora feladatot rövid felkészüléssel el tudjon vállalni, ezért megkérdeztük a Molt, hogy ők gondolkoznak-e az iparág átvételében, és tárgyaltak-e már kormány tisztségviselőivel erről.

Ezekre nem válaszoltak, de nem is cáfoltak semmi ilyesmit. Alább a teljes válaszuk:

"A MOL támogatja az Európai Uniónak azt a törekvését, hogy a következő 10 évben jelentősen megnövelje az újrafeldolgozásából származó anyagok felhasználását. Egyetértünk azzal a kormányzati szándékkal, amely ezt a célt szolgálva hatékonyabbá tenné a hazai hulladékgazdálkodás rendszerét. A MOL jelenleg 100-120 000 tonna saját hulladék sorsáról gondoskodik, és emellett jelentős mennyiségű külső hulladék kezelésére is képes, illetve belépett a műanyagújrahasznosítás területére is. A MOLé az egyik legnagyobb hulladékgazdálkodási rendszer Magyarországon, és folyamatosan keresi a bővítési lehetőségeket. Vizsgáljuk a Parlament elé benyújtott törvényjavaslatot."

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG