Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mol-INA-ügy: Kifizeti a horvát állam a Molt


Orbán Viktor miniszterelnök és Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató az új Mol Campus székházban a Mol-csoport igazgatósági ülése előtt 2022. december 8-án
Orbán Viktor miniszterelnök és Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató az új Mol Campus székházban a Mol-csoport igazgatósági ülése előtt 2022. december 8-án

A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, de a bíróság szerint Zágráb nem tudta bizonyítani a korrupciós vádakat. Davor Filipović horvát gazdasági miniszter a horvát közszolgálati televízióban beszélt arról, hogy kifizetik a Mol Nyrt.-nek a nemzetközi választottbíróság által meghatározott 235 millió dollárt.

A miniszter az MTI beszámolója szerint közölte, hogy a fizetésről az INA-val foglalkozó tanácsadói testületben hoztak végső döntést, miután megvitatták azokat a jogi jelentéseket, amelyeket horvát jogi szakértők készítettek a kormány kérésére. ​A 235 millió dollárt a horvát kormány elkülönítette a költségvetésben.

A Mol 2003-ban, az INA privatizációja során szerzett 25 százalék plusz egy részvény mértékű részesedést a horvát olajvállalatban. 2009-ben a magyar olajtársaság megállapodást kötött a horvát kormánnyal, ezzel a Mol irányítói jogokat szerzett az INA-ban, és átvette a horvát vállalat gázüzletágát. Jelenleg az INA 49,08 százeléka a Mol tulajdona és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Ehhez kapcsolódóan: Szakértő: „A Mol piaci cég, de baráti kezek által védett, kormányközeli társaság”

Davor Filipović felidézte, hogy Horvátország még 2003-ban lemondott arról, hogy a horvát bíróságok határozzanak a Mol és a horvát kormány között kötött megállapodásról. Erről csak a nemzetközi választottbíróságok dönthetnek. A Mol 2013 végén nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), azt állítva, hogy a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait.

A horvát kormány válaszul 2014 elején fordult az ENSZ égisze alatt működő UNCITRAL-hoz, mert álláspontja szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, és a Mol megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.

Ehhez kapcsolódóan: Szakértő a Hernádi-ügyről: Jó eséllyel nem megy börtönbe a Mol-vezér

Andrej Plenkovic horvát kormányfő 2016. december 24-én bejelentette, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból. Zágráb ezt követően 2022 februárjában kezdeményezte a Svájci Szövetségi Legfelsőbb Bíróságnál a 2016-ban az UNCITRAL által kihirdetett ítélet felülvizsgálatát. Tavaly júliusban az ICSID az UNCITRAL-ítélettel megegyező végkövetkeztetésre jutott: megítélése szerint Horvátország ekkor sem tudta bizonyítani a korrupciós vádakat, az ügy koronatanúját pedig hiteltelennek minősítette a választottbíróság.

A korrupció hiányának megállapításán túlmenően az ICSID a Mol javára a horvát kormány 2014-es gázpiaci intézkedéseivel összefüggésben (késedelmi kamattal együtt) 235 millió dollár kártérítést ítélt meg.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG