Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újraindulhat az orosz kőolajszállítás Magyarország felé


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A Mol közölte, hogy kifizette Ukrajnának a Barátság vezeték tranzitdíját az oroszok helyett. Az olcsó orosz olaj nélkül nem lehetne tartani a 480 forintos, kedvezményes benzinárat.

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

„A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le” – áll a cég közleményében.

Ukrajna augusztus 4-én felfüggesztette a nyersolaj szállítását a Barátság vezeték déli ágán, miután a nemzetközi szankciók miatt Oroszország nem tudta megfizetni a tranzitdíjakat.

A fizetést intéző Gazprombank szerint a pénz az európai uniós szankciók miatt nem ment át.

Oroszország normális körülmények között naponta mintegy 250 ezer hordónyi olajat szállít a Barátság nevű vezeték déli ágán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba.

A Mol tájékoztatása szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: bár a Molnak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.

XS
SM
MD
LG