Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Mol-vezér Hernádi Zsolt megszólalt a Corvinus-botrány ügyében


Hernádi Zsolt, a MOL, a Magyar Olaj- és Gázipari Társaság elnök-vezérigazgatója a Budapesti Gazdasági Fórumon 2022. október 19-én
Hernádi Zsolt, a MOL, a Magyar Olaj- és Gázipari Társaság elnök-vezérigazgatója a Budapesti Gazdasági Fórumon 2022. október 19-én

Hernádi Zsolt azt mondta, hogy nem az ő lánya miatt indult vizsgálat az egyetemen. A Mol-vezér az elbocsátott docens, Ádám Zoltán felelősségéről beszélt, amiért találkozott az érintett diák édesanyjával.

Hernádi Zsolt az ATV-ben egyebek között arról beszélt, hogy előfordulhat, hogy egy hallgaztó nem teljesít bizonyos feltételeket, és hibáztatta a docenst, amiért szóba állt a hallgató édesanyjával.

Mint azt a 444 idézi, a Mol-vezér szerint azért az egészből azért lett ügy, mert a tanár írt egy levelet egy zárt Fb-csoportba, ahonnan „befújta a szél egy újság szerkesztőségébe, ahol megjelentették”.

Hernádi Zsolt a műsorban hangsúlyozta, hogy nem az ő lányáról van szó, ismeri az érintett hallgató szüleit, egyikükkel évekkel ezelőtt találkozott egyszer egy focimeccsen.

Az üggyel a Szabad Európa is foglalkozott, nyilatkozott szerkesztőségünknek Ádám Zoltán docens, erről itt olvashat.

Mint azt megírtuk több etikai vizsgálat is indult a Corvinuson, az előzmény, hogy az egyik hallgatónak nem volt meg a vizsgára bocsátás feltételeként előírt mennyiségű kvíz, nem volt elég idő arra, hogy pótolja a hiányt, ezért Ádám Zoltán egyik kollégája közölte vele, hogy nem tehet vizsgát ebből a tárgyból. A hallgató édesanyja, majd az egyetem egyes vezetői is elkezdtek lobbizni a diákért, a szülők a dékánnak és a rektornak is írtak e-mailt, az édesanya az egyetemre is bement, hogy gyermeke mégis vizsgázhasson.

Az egyetemvezetés szerette volna elérni, hogy a hallgató átmehessen a vizsgán, ennek érdekében nyomást gyakoroltak a tárgy oktatóira. Az egyik egyetemi vezető személyesen próbálta meggyőzni erről Ádám Zoltánt. Miután az oktatók nem fogadták el, a dékán az egyetem oktatási rektorhelyettesével és az érintett intézet vezetőjével együtt úgy döntött, hogy ő maga vizsgáztatja le. Ez meg is történt a többi hallgatóval egy időben, de tőlük fizikailag elkülönítve, eltérő feladatsor alapján, ami ellentmond a megkülönböztetésmentes vizsgáztatás követelményének.

Ádám Zoltán etikai vizsgálatot kezdeményezett három egyetemi vezető – az ügyben érintett két dékán és a rektor – ellen. Ugyanakkor belső szabálytalansági vizsgálatokat is lefolytattak, és végül a szabálytalanságra figyelmeztető docenst bocsátották el. Ádám Zoltánt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseli az etikai vizsgálatok bírósági felülvizsgálatában és várhatóan a munkaügyi perben is.

XS
SM
MD
LG