Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiknek hozhat busás hasznot és kiknek fog nagyon fájni a Mol hulladékkoncessziója?


Az Mol új budapesti székháza. Amikor kiírták a hulladékgazdálkodásra a koncessziós pályázatot, az olajipari társaságon kívül nem jelentkezett senki az alulfinanszírozott terület működtetésére. A Molnak vajon miért éri meg?
Az Mol új budapesti székháza. Amikor kiírták a hulladékgazdálkodásra a koncessziós pályázatot, az olajipari társaságon kívül nem jelentkezett senki az alulfinanszírozott terület működtetésére. A Molnak vajon miért éri meg?

Július elsején indul Magyarországon az új hulladékgazdálkodási rendszer, amelynek főszereplője a Mol. A kormány koncessziós szerződést kötött az olajipari céggel, nem kevesebb mint 35 évre. A Mol leánycége, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. fogja koordinálni a lakossági szemétszállítást és szinte az összes iparihulladék-feldolgozást, -kezelést. Nemcsak a koncessziós rendszer indul el, hanem új jogszabályok is életbe lépnek. A változásokkal és lehetséges hatásaikkal több cikkben is foglalkozott Wiedemann Tamás, a Szabad Európa gazdasági újságírója. Ő volt a Sztoriban vendége.

A Mol gőzerővel készül arra, hogy júliustól szinte egyeduralkodóként átvegye a hazai hulladékkezelést. Több száz, egyes számítások szerint több ezer cég megélhetését nullázta le a kormány a 35 éves koncesszióval. Ha valaki ugyanis az elmúlt években felépített egy hulladékos céget, ezután már csak a Mol alvállalkozója lehet, és az olajipari cégnek nem kötelező szerződnie ezekkel a vállalkozásokkal.

Ehhez kapcsolódóan: Kormányrendelet fogja megmondani, mennyit fizethet a Mol a hulladékért

Az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal és az Európai Bizottság belső piaci főigazgatósága is vizsgálódik. Utóbbi nemcsak ezt, hanem az autópálya-koncessziót is vizsgálja, miután Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségei kapták meg 35 évre a hazai autópályák üzemeltetését. Ezzel szintén több cikkben foglalkozott a Szabad Európa, sőt bírósághoz is fordult szerkesztőségünk, mert a Nemzeti Koncessziós Iroda üzleti titokra hivatkozva nem volt hajlandó elárulni, milyen feltételekkel adta koncesszióba a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. A bíróság első fokon a Szabad Európának adott igazat.

Ehhez kapcsolódóan: A bíróság szerint nem titkosak az autópálya-koncessziós szerződés mellékletei

A Mol hulladékkoncessziójának esetében egy civil szervezet próbálja perrel elérni, hogy tegyék nyilvánossá a szerződés részleteit. Minderről részletesen is hallhatnak podcastunkban:

Ki az, aki jól jár és kiknek fog nagyon sokba kerülni a Mol hulladékkoncessziója?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:13:47 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG