Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moldova kiutasította az orosz diplomaták többségét, de a chişinăui orosz követség szoros kapcsolatban maradt a kémekkel


A Szabad Európa moldovai szolgálatának vizsgálata szerint az orosz hírszerzéssel kapcsolatban álló diplomaták továbbra is a moldovai orosz nagykövetség munkatársai között vannak
A Szabad Európa moldovai szolgálatának vizsgálata szerint az orosz hírszerzéssel kapcsolatban álló diplomaták továbbra is a moldovai orosz nagykövetség munkatársai között vannak

Augusztusban Moldova 45 orosz diplomatát és nagykövetségi alkalmazottat utasított ki arra hivatkozva, hogy félnek Moszkva destabilizálási törekvéseitől. A Szabad Európa új nyomozása szerint azonban a Chişinăuban maradt diplomaták közül sokan kapcsolatban állnak az orosz hírszerző ügynökségekkel.

Augusztusban Moldova 45 orosz diplomatát és nagykövetségi alkalmazottat utasított ki arra hivatkozva, hogy félnek Moszkva destabilizálási törekvéseitől az országban, miután egy sajtónyomozás túlzott számú antennát tárt fel a nagykövetségi épületek tetején.

A Szabad Európa moldovai szolgálatának új nyomozása szerint – még a tömeges kiutasításokat követően is – az orosz hírszerzéssel kapcsolatban álló diplomaták még mindig jelen vannak a moldovai orosz nagykövetség csökkentett létszámú személyzetében.

A Szabad Európa által átnézett, kiszivárgott kormányzati adatokból álló adatbázisok szerint e diplomaták közül legalább ketten kapcsolatban állnak a Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB), Oroszország nagyhatalmú belföldi hírszerző ügynökségével, míg két másik diplomata az orosz hadsereg hírszerzési igazgatóságához kapcsolódó moszkvai címekkel hozható kapcsolatba. A GRU néven ismert szervezet Európa-szerte mérgezésekben és szabotázsakciókban volt érintett.

Ezek az adatok számos hivatalos adatbázisból származnak, amelyek az orosz adatpiacnak köszönhetően kerültek fel az internetre, és az elmúlt években számos orosz hírszerzési művelet gyanúsítottjainak leleplezéséhez járultak hozzá. Az adatbázisok több mint egy évtizedre visszamenőleg tartalmaznak orosz gépjármű-, foglalkoztatási, útlevél- és személyikölcsön-adatokat.

Az orosz nagykövetség Chișinăuban
Az orosz nagykövetség Chișinăuban

A chişinăui nagykövetségen az FSZB-vel kapcsolatban álló orosz diplomaták között van két első titkár – magas rangú tisztviselők az orosz diplomáciai ranglétrán –, míg a katonai attasé és asszisztense a GRU által használt címre van bejelentve – derül ki a kiszivárgott adatokból.

A Szabad Európa nyomozásának eredményei arra mutatnak rá, hogy Oroszország továbbra is hírszerzői háttérrel rendelkező személyzettel tölti fel európai nagykövetségeit, annak ellenére hogy az uniós államok erőfeszítéseket tettek Vlagyimir Putyin elnök 2022. februári teljes körű ukrajnai invázióját követően a diplomáciai álcával dolgozó orosz kémek számának csökkentésére.

Fellépés a destabilizálás ellensúlyozására

A Szabad Európa egy márciusi nyomozása megállapította, hogy legalább három orosz diplomata – akit az EU-tagállamok kiutasítottak vagy feketelistára tettek, és velük kapcsolatban több esetben kémkedésre hivatkoztak – akkreditált orosz diplomataként újra felbukkant Szerbiában.

Szerkesztőségünk friss megállapításai kapcsán a moldovai külügyminisztérium szeptember 5-i közleményében kijelentette, hogy a kormány „számos határozott lépést tett, amelyek szükségesek az Orosz Föderáció országunk ellen irányuló destabilizáló akcióinak ellensúlyozására”, beleértve Moszkva diplomáciai jelenlétének csökkentését, válaszul a „barátságtalan akciókra (…) az esetleges kémkedési akciókkal kapcsolatos gyanúval összefüggésben”.

A minisztérium hozzátette, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény értelmében – ez egy 1961-es szerződés, amely kodifikálta az aláíró államok közötti diplomáciai gyakorlatot és elveket – „az Orosz Föderáció nagykövetsége diplomáciai személyzetének kiválasztása az orosz hatóságok felelőssége”.

A chişinăui orosz nagykövetség a cikk közzétételig nem válaszolt a Szabad Európa-nyomozás megállapításaira vonatkozó megkeresésre.

Moldova 1991-ben függetlenné vált a Szovjetuniótól, de Moszkva továbbra is jelentős befolyást gyakorol a 2,6 millió lakosú kis országban – leginkább hagyományos orosz energiafüggőségének kihasználásával. Az Ukrajna elleni 2022-es invázió óta Moldova lépéseket tett annak érdekében, hogy gyengítse az orosz gázzal szembeni függőségét, és többször elítélte a Kreml agresszióját, miközben több mint százezer ukrán menekültet fogadott be.

Moszkva még mindig több mint ezer katonát állomásoztat Moldova szakadár Dnyeszteren túli régiójában, látszólag békefenntartóként, miután Chişinău és az Oroszország által támogatott szakadárok 1992-ben rövid, de véres háborút vívtak, amely befagyasztott konfliktussá vált, miután Oroszország beavatkozott a felkelők oldalán.

FSZB-címek és GRU-lakások

A moldovai külügyminisztérium által vezetett diplomáciai lista szerint az augusztusi kiutasításokat követően mindössze tíz akkreditált diplomata maradt a chişinăui orosz nagykövetségen.

Köztük van két első titkár, Borisz Szucsilin és Konsztantyin Zjablikov. Mindkettejüknek – a Szabad Európa által átvizsgált kiszivárgott orosz kormányzati adatbázisok szerint – van korábbi, az FSZB-hez köthető moszkvai címe.

Konsztantyin Zjablikov (középen) 2021 augusztusában Chișinăuban részt vesz a csendőrség főigazgatóságának vezetőségével folytatott megbeszélésen
Konsztantyin Zjablikov (középen) 2021 augusztusában Chișinăuban részt vesz a csendőrség főigazgatóságának vezetőségével folytatott megbeszélésen

A 2019-es járműnyilvántartásban Szucsilin címeként a Moszkva északkeleti részén található Dobroljubova Projezd 3/A szerepel. Ez az épület korábban az FSZB 93544-es számú katonai egységének volt a bejegyzett címe, jelenleg pedig az FSZB kiképzőközpontja.

Más, 2010–15 közötti kormányzati nyilvántartások szerint Zjablikov moszkvai lakcíme a Bolsaja Lubjanka 2., a hírhedt egykori szovjet KGB-székház, amely ma az FSZB főhadiszállásaként szolgál. Zjablikov munkahelyeként több kiszivárgott nyilvántartás alapján az 14057-es számú katonai egység szerepel, amely az FSZB katonai kémelhárítási igazgatósága a moszkvai katonai körzetben.

Az FSZB alkalmazottainak nyilvántartása az ügynökség létesítményeiben bevett gyakorlat Oroszországban. Maga Zjablikov is azon több száz személy között volt, akiket az ukrán katonai hírszerzési igazgatóság 2022 márciusában nyilvánosan azonosított mint az ügynökség moszkvai központjában regisztrált FSZB-alkalmazottat, akik állítólag Oroszország nevében Európában „részt vettek bűnügyi tevékenységekben”.

Zjablikovot 2021 augusztusában orosz diplomataként akkreditálták Chişinăuba. A következő hónapban találkozott a moldovai rendőrség főigazgatóságának vezetőségével. A moldovai rendőrség sajtóközleménye szerint a találkozóra azért volt szükség, mert Zjablikov „az orosz nagykövetség belső helyiségeinek biztonságáért felelős”.

Az attasé és asszisztense

Eközben a kiszivárgott kormányzati iratok a chişinăui nagykövetségen dolgozó orosz katonai attasé és asszisztense lehetséges GRU-kapcsolataira is fényt derítettek. A 2021 októberében a nagykövetségre akkreditált Andrej Lobov attaséra vonatkozó járműnyilvántartás szerint a címe a Moszkva északnyugati részén található Narodnogo Opolcsenija 48. szám.

A Lobov regisztrációjának helyszínéül szolgáló épület közüzemi szolgáltatásait végző céggel kötött szerződés szerint a létesítményben orosz katonai lakások vannak. Ugyanebben az épületben működik a 22177-es számú katonai egységhez tartozó lakáskarbantartó vállalat.

Több forrás, köztük egy orosz bírósági jegyzőkönyv, amelyet a Szabad Európa megtalált, az orosz védelmi minisztérium katonai akadémiájaként azonosította ezt az egységet, amely széles körben a GRU konzervatóriumaként ismert, és amely az orosz katonai hírszerzés ügynökeinek kiképzéséért felelős.

Az Associated Press jelentése szerint egy Hollandia által még 2018-ban kiutasított, diplomáciai fedésben dolgozó, állítólagos GRU-tiszt járműnyilvántartása azt mutatja, hogy kapcsolatban állt a 22177-es számú egységgel és egy szomszédos épülettel, amelyikben Lobovot regisztrálták.

Orosz katonai attasék az elmúlt években több európai országban, köztük Bulgáriában, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban is kémbotrányba keveredtek.

Dmitrij Kelovnak, Lobov chişinăui nagykövetségen dolgozó asszisztensének kiszivárgott járműnyilvántartása szerint korábbi lakcíme a Moszkva északnyugati részén található Marsall Birjuzov 4. szám alatt található. A Dossier Center, a Kremlt bíráló Mihail Hodorkovszkij orosz mágnás által finanszírozott oknyomozó csoport szerint ebben az épületben a GRU alkalmazottai dolgoztak, köztük Anatolij Csepiga, az orosz exkém, a Szergej Szkripal és lánya 2018-as Novicsok-mérgezésével vádolt ügynök, akit a cseh hatóságok is kerestek, hogy kihallgathassák egy 2014-es, az ország egyik fegyverraktárában történt robbanással kapcsolatban.

A Dossier Center jelentése szerint a GRU egy 2011-es utasítás alapján a Marsall Birjuzov utcai épületben élő orosz kémek gyermekeinek személyes adatait a születési időpont visszadátumozása révén titkolta el. A jelentés szerint ennek eredményeképpen egyes gyerekek több mint százévesnek lettek feltüntetve. A Szabad Európa által átvizsgált kiszivárgott orosz állami nyugdíjalap-nyilvántartás megerősítette, hogy az épület számos lakója közül több úgy szerepel, mintha egy évszázaddal ezelőtt született volna.

2021 novemberében Kelov csatlakozott a Közös Ellenőrző Bizottság orosz küldöttségéhez, amely egy háromoldalú moldovai–transzdnyeszteri–orosz testület, és amelynek feladata a békefenntartás a szakadár régióban.

A Novosztyi Pridnyesztrovja Dnyeszter-melléki hírportál által közzétett fotón Kelov Dmitrij Zelenkov, a Dnyeszter folyó bal partján állomásozó orosz csapatok műveleti csoportjának vezetője mellett látható.

Dmitrij Kelov (jobbra) Dmitrij Zelenkov, a Transznisztriában állomásozó Orosz Csapatok Operatív Csoportja parancsnoka mellett 2022. július 29-én
Dmitrij Kelov (jobbra) Dmitrij Zelenkov, a Transznisztriában állomásozó Orosz Csapatok Operatív Csoportja parancsnoka mellett 2022. július 29-én

Más, jelenleg Moldovában állomásozó orosz diplomaták is kötődnek az orosz hadsereghez, köztük a nagykövetség kereskedelmi képviselője, Vlagyiszlav Darvai, aki a Dnyeszter-melléki régió fővárosában, Tiraszpolban született. A kiszivárgott 2011-es és 2012-es kormányzati feljegyzések szerint Darvai bejelentett lakcíme a Szadovnyicseszkaja 53. szám alatti kollégium, amelyet több, az orosz hadsereg által ellenőrzött szervezet is használt, és amely az orosz állami védelmi beszerzési ügynökség, a Garnizon címeként is szerepel.

A lettországi székhelyű The Insider orosz hírportál és a moldovai Jurnal TV által az orosz nagykövetség tetején lévő antennákról szóló, júliusi oknyomozó riportban idézett orosz diplomaták egyike Vlagyimir Gorohov attasé volt, akit a minisztérium diplomáciai listája szerint 2021 júliusában akkreditált a moldovai külügyminisztérium. A nyomozás azt állította, hogy Gorohovot gyakran látták a nagykövetség épületének tetején.

Gorohov nem volt azon több tucat diplomata és nagykövetségi alkalmazott között, akik augusztusban elhagyták Moldovát, miután Chişinău elrendelte, hogy a nagykövetség csökkentse diplomáciai jelenlétét az országban. A moldovai külügyminisztérium által vezetett legfrissebb diplomáciai lista szerint továbbra is a moldovai fővárosban tartózkodik.

Miután a júliusi vizsgálatot követően beidézték a moldovai külügyminisztériumba, Oroszország moldovai nagykövete, Oleg Vasznyecov – aki a posztján maradt – azzal érvelt, hogy az antennákat a nagykövetség építése során helyezték el a kilencvenes évek végén, amikor a telefonhálózat és az internet rossz minőségű volt Moldovában.

„Ez az úgynevezett kémkedési botrány csak ürügy arra, hogy végrehajtsák a diplomáciai személyzet létszámának csökkentéséről szóló, már egy ideje meghozott döntést” – közölte akkor Vasznyecov.

Írta Denis Dermenji és Carl Schreck. A riport elkészítéséhez hozzájárult Mark Krutov a Szabad Európa orosz szolgálatától, Riin Aljas a Szabad Európa központi hírszerkesztőségétől, Maja Zivanovic a Szabad Európa balkáni szolgálatától és Andrej Szosnyikov a Szisztémától, a Szabad Európa oroszországi oknyomozó egységétől.
XS
SM
MD
LG