Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moldova szankciókat fontolgat Oroszország oldalán harcoló polgárai ellen


A szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság katonái egy parádén Tiraszpolban 2012. szeptember 2-án
A szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság katonái egy parádén Tiraszpolban 2012. szeptember 2-án

Moldova visszavonhatja az állampolgárságot azoktól, akik Oroszország oldalán mennek harcolni Ukrajnába, miután behívták őket, mert orosz útlevélük is van – közölte az ország Nyugat-barát elnöke, Maia Sandu hétfőn.

Oroszország a múlt héten „részleges” mozgósításba kezdett, hogy megerősítse hadseregét Ukrajnában. Kétszázezer moldovai–orosz kettős állampolgárságú ember él a szakadár moldovai Transznisztria régióban, a Dnyeszter Menti Köztársaságban.

Sandu szerint fennáll annak a veszélye, hogy egy részüket Oroszország behívja harcolni. „Hogy ezt megelőzzük, elemezzük a lehetőségét, hogy a moldovai állampolgárság megvonását alkalmazzuk azon, orosz útlevéllel rendelkező emberek esetében, akik az agresszor oldalán harcolnak” – mondta Sandu.

„Megvizsgáljuk annak a lehetőségét is, hogy szigorítsuk azoknak az orosz útlevéllel nem rendelkező moldovai állampolgároknak a büntetését, akik ott vannak az agresszor fegyveres erőinek soraiban” – mondta.

Közölte, hogy Moldova konzultációt folytat Moszkvával, hogy megakadályozza állampolgárai behívását.

Oroszország a kilencvenes évek eleje óta állomásoztat békefenntartó csapatokat a Dnyeszteren túl, azóta, hogy egy fegyveres konfliktusban az oroszbarát szakadárok kivonták a térség nagy részét Moldova ellenőrzése alól.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG