Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moldova szerint Moszkva beleavatkozik egy helyi választásba


Választási plakát Gagauziában 2023. március 31-én
Választási plakát Gagauziában 2023. március 31-én

Maia Sandu elnök csütörtökön azzal vádolta meg Oroszországot, hogy beavatkozik Moldova belügyeibe. Azt mondta, hogy a hétvégi választás jelöltjei közül sokan orosz ügynökök Gagauziában.

Moldova a héten megtiltotta egy orosz regionális küldöttségnek, hogy a félig autonóm oroszbarát Gagauzia területre utazzon, ahol vasárnap választják meg az ottani kormányfőt.

A küldöttséget Rusztam Minnihanov, az oroszországi Tatárföld kormányzója vezette, aki szerint sajnálatos, hogy nem engedték be Moldova fővárosába, Kisinyovba.

„Nyílt beavatkozást látunk itt, Minnihanov Gagauziába tartott, hogy támogassa az egyik jelöltet a választásokon – mondta Sandu a televízióban. – Sajnos a jelöltek közül sokan Oroszország ügynökei, és nem olyan politikusok, akik a gagauz nép javára akarnak dolgozni.”

Moszkva tagadja, hogy beavatkozna Moldova ügyeibe. Egyelőre nem reagált Sandu azon vádjára, hogy a jelöltek ügynökök lennének.

Ehhez kapcsolódóan: Interjú: A több százezer orosz mozgósítása nem ad katonai előnyt

Oroszország kedden közölte, hogy kiutasít egy moldovai diplomatát, megtorlásként egy orosz diplomata múlt heti moldovai kiutasításáért. Moldova, a kis volt szovjet köztársaság, amely szomszédjával, Ukrajnával együtt tavaly jelentkezett az Európai Unióba, destabilizáció kísérletével vádolta meg Oroszországot. Moszkva tagadja a vádat.

„Oroszország nem tiszteli és soha nem is tisztelte szuverenitásunkat és függetlenségünket. Most pedig Moszkva megpróbálja destabilizálni a helyzetet Moldovában, hogy gátat vessen európai orientációnknak, hogy káoszt keltsen” – mondta Sandu a Jurnal TV-nek

Moldova elítélte Oroszország Ukrajna elleni invázióját, amely megrázta az oroszországi gázszállításoktól nagyban függő Moldova gazdaságát, amire kormányellenes tüntetések feleltek.

Sandu szerint Oroszország tiltakozásokat és különböző pártokat finanszíroz, „hogy az ellenőrzése alatt álló politikusokat visszajuttassa a hatalomba”, Kisinyov az EU támogatásával ellenzi ezeket az erőfeszítéseket.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG