Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Molotov-koktélokat dobtak Kuba párizsi nagykövetségére


Szakértők vizsgálják az épületben esett károkat az éjszakai támadás után, 2021. július 27-én
Szakértők vizsgálják az épületben esett károkat az éjszakai támadás után, 2021. július 27-én

Kuba párizsi nagykövetsége kedden közölte, hogy az éjjel ismeretlenek benzinnel töltött palackokat dobtak a képviselet épületére. Ezek némi kárt okoztak, de a személyzetből senki sem sérült meg. A francia hatóságok megerősítik a biztonságot a nagykövetség körül.

Összesen három Molotov-koktélt hajított el két meg nem nevezett személy, ezzel tüzet okoztak az épület homlokzatán és bejáratán – áll a nagykövetség közleményében.

A kubai diplomaták eloltották a lángokat, mire a francia tűzoltók és a rendőrök a helyszínre érkeztek.

Kubát tüntetések rázták meg a mély gazdasági válság, a koronavírus-járvány kezelése és a polgári szabadságjogok megfékezése miatt, és ezek arra késztették a kommunista vezetésű országot, hogy korlátozza a hozzáférést a közösségi médiához.

Korlátozták a közösségi médiát, de a Twitteren üzennek

A kubai külügyminisztérium közzétette a benzinespalackok fotóit hivatalos Twitter-csatornáján.

„Azok, akik közvetlenül felelősek ezekért a cselekményekért, ugyanazok, mint akik erőszakot és gyűlöletet gerjesztenek hazánk ellen” – áll a képek alatt.

A párizsi nagykövetség az Egyesült Államokra mutogat, mondván, hogy az ilyen cselekedetekre „az amerikai kormány hazánk elleni kampányai bátorították fel a tetteseket”.

Az Egyesült Államok és további húsz ország külügyminisztere hétfőn elítélte a tömeges letartóztatásokat Kubában, és az internet-hozzáférés teljes helyreállítására szólították fel Havannát.

Franciaország külügyminisztériuma elítélte a kubai nagykövetség elleni támadást. Hozzátette: vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, ki áll mögötte. A párizsi külügy megerősítette, hogy voltak anyagi károk, de sérülés nem.

"Megvertek, mert sétáltunk az utcán" - tüntetés Kubában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:22 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG