Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Montenegró gyászol, 11 halálos áldozata van a cetinjei vérengzésnek


Nyomozók dolgoznak a cetinjei lövöldözés helyszínén 2022. augusztus 12-én
Nyomozók dolgoznak a cetinjei lövöldözés helyszínén 2022. augusztus 12-én

Montenegró kormánya háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, miután egy helybeli férfi ámokfutásba kezdett a városban. Tizenegy halálos áldozata van a vérengzésnek, köztük két gyermek. A támadó is meghalt. Hat ember megsebesült, közülük hárman életveszélyesen.

A rendőrség szerint továbbra sem világos, mi motiválta a támadást. Az első hírek családi vitáról szóltak. Az eddigi információk szerint egy 34 éves cetinjei férfi augusztus 12-én pénteken, délután lelőtt a házában egy 8 és egy 11 éves gyermeket, valamint az anyjukat. Ezután lövöldözni kezdett az utcán. Még hét embert megölt és hatot megsebesített, mielőtt agyonlőtték.

A rendfenntartókkal is tűzpárbajba keveredett a férfi, a kommandósok pedig legalább hússzor lőttek rá, és súlyosan megsebesítették. Még vizsgálják, hogy az ámokfutó a rendőrség lövései okozta sérüléseibe halt bele, vagy abba, hogy egy járókelő is rálőtt.

A nyomozást vezető ügyész, Andrijana Nastic azt mondta, hogy a fegyverest egy járókelő ölte meg, és a sebesültek között van egy rendőr is.

Tűzoltók egy holttest mellett állnak a támadás helyszínén a montenegrói Podgoricától mintegy 30 km-re nyugatra, Cetinjében, 2022. augusztus 12-én.
Tűzoltók egy holttest mellett állnak a támadás helyszínén a montenegrói Podgoricától mintegy 30 km-re nyugatra, Cetinjében, 2022. augusztus 12-én.

Montenegró közintézményein félárbócra eresztették a nemzeti szászlót, elmaradnak a zenés, szórakoztató rendezvények, és a hétfőig tartó nemzeti gyász miatt elhalasztották Porfirije pátriárka, a szerb ortodox egyház fejének egy másik montenegrói városba, Herceg Noviba tervezett látogatását.

Kövér László házelnök részvéttáviratot küldött a Montenegrói Nemzetgyűlés elnökének.

Az AFP és az AP jelentése alapján.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG