Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva a katonák tiltott mobilhasználatát okolta az újévi vérfürdőért


Romeltakarítás és túlélők utáni kutatás Makijivkában 2023. január 3-án
Romeltakarítás és túlélők utáni kutatás Makijivkában 2023. január 3-án

Az orosz kormány már 89 halottról számolt be a frissen besorozott, Kelet-Ukrajnába vezényelt erőket érő rakétacsapás kapcsán, illetve azt hangoztatta, hogy az ideiglenes laktanyát az ott elhelyezettek illegális telefonhasználata miatt tudta bemérni az ukrán hadsereg.

Moszkva előzőleg 63 halálos áldozatot ismert el az újév napján elkövetett támadást követően, amely azonban számos forrás szerint több száz emberéletet követelt a Donyeck városhoz közeli Makijivkában, ahol egy elfoglalt szakközépiskola épületében szállásoltak el számos orosz katonát.

A Kreml tájékoztatása szerint a rögtönzött barakkokat HIMARS típusú precíziós rakéta-sorozatvetővel vették célba, a létesítményt négy találat érte.

Habár hivatalos vizsgálatot indítottak az incidens ügyében, a védelmi tárca a katonák mobilhasználatát jelölte meg egyértelműen annak okaként, hogy miként mérhette be az ukrán haderő a laktanyát.

„Ez lehetővé tette az ellenség számára, hogy nyomon kövesse és meghatározza a katonák lokációjának koordinátáit a rakétatámadáshoz” – írták a szerdán kiadott közleményben.

Véres harcok árán haladnak előre az ukrán csapatok Luhanszkban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

Ugyanakkor az egyik legismertebb orosz háborús propagandistaként számontartott, WarGonzo néven blogoló Szemjon Pegov megkérdőjelezte a minisztérium magyarázatát.

Friss Telegram-posztjában hangsúlyozta, hogy Ukrajna drónok és hírszerzési értesülések segítségével is bemérhette a célpontot, nem volt feltétlenül szükség a telefonok által kibocsátott jelekre.

„A mobilokkal kapcsolatos sztori nem olyan meggyőző. Ritkán mondom ezt, de ez olyan helyzet, amikor talán jobb lett volna csöndben maradni, legalább a vizsgálat lezárultáig, mivel ez nyílt kísérletnek tűnik a felelősség elkenésére” – szögezte le.

Pegov emellett úgy vélekedett, hogy a halálos áldozatok száma tovább fog nőni. „Az ismertetett adatok valószínűleg azokra vonatkoztak, akiket rögtön azonosítani tudtak. Az eltűntek listája sajnos jelentősen hosszabb. Nem fedhetem fel a forrásaimat, de megbízhatónak tartom őket” – emelte ki.

Oroszországban egyre erősödik a harag a tavaly február 24. óta tartó ukrajnai invázió egyik legvéresebb csapásával kapcsolatban. Több törvényhozó és amúgy kormánypárti blogger is a veszélyeket figyelmen kívül hagyó parancsnokok megbüntetését követeli. Vlagyimir Putyin elnök felelősségét kevesen merik felvetni nyilvánosan, a hadvezetés hibát hibára halmozó tevékenységét viszont sokan ostorozzák.

Ehhez kapcsolódóan: Az oroszok egyre dühösebbek a több tucat katonájuk halálát okozó ukrán légicsapás után

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki meglehetősen ritkán kommentál konkrét katonai akciókat, a most szóban forgó csapásról sem tett említést kedd esti videóüzenetében.

Az ukrán hadsereg mindössze annyit közölt, hogy támadást mértek egy Makijivka közelében lévő célpontra, ami orosz veszteségeket eredményezett.

Jelentős offenzíva készülhet

Zelenszkij figyelmeztetett, hogy Moszkva jelentős offenzívára készülhet. „Nincsenek kétségeink afelől, hogy Oroszország jelenlegi urai mindent be fognak vetni, amijük maradt, illetve mindenkit fel fognak sorakoztatni, akit mozgósítani tudnak, hogy megpróbálják megfordítani a háború folyását, és legalább késleltetni a vereségüket” – fogalmazott.

„Meg kell zavarnunk ezt az orosz forgatókönyvet. Készülünk is erre. A terroristáknak veszteniük kell. El kell buknia minden, új offenzívára irányuló kísérletnek” – tette hozzá.

Eközben egy orosz katonaözvegyeket támogató, kevéssé ismert csoport teljes, emberek millióit érintő mozgósítás elrendelésére, valamint a határok lezárására szólította fel Putyint.

A témát Zelenszkij is érintette, aláhúzva, hogy erre készülhet az orosz kormány, noha a Kreml eddig ezt tagadta.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb precíziós fegyverekkel segítheti Ukrajnát az Egyesült Államok

Rishi Sunak brit miniszterelnök megerősítette, hogy Kijev számíthat London hosszú távú támogatására, ahogy azt a nemrég leszállított nagyjából ezer légvédelmi rakéta is mutatja.

Az ukrán fegyveres erők vezetése arról számolt be, hogy az orosz inváziós csapatok az elmúlt 24 órában hét rakétát lőttek ki, 18 légicsapást indítottak, illetve több mint 85 támadást hajtottak végre rakétavető rendszerekkel a polgári infrastruktúra ellen Kramatorszk, Zaporizzsja és Herszon városban.

„Vannak veszteségek a civil lakosság körében” – tájékoztattak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG