Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva megtorolja a Kalinyingrádba tartó orosz vasúti tranzit litván korlátozását


Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára
Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára

A Kreml válaszintézkedéseket helyezett kilátásba amiatt, hogy Litvánia korábban bejelentette bizonyos orosz árucikkek vasúti szállításának korlátozását Kalinyingrád orosz exklávé irányába.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára kedden aláhúzta: „egyértelmű, hogy Oroszország választ fog adni az ilyen ellenséges cselekedetekre”. Részletekbe nem kívánt bocsátkozni egyelőre, de azt elmondta, hogy az intézkedések előkészítése folyamatban van, és azok „jelentős negatív kihatással lesznek Litvánia lakosságára nézve”.

Ezzel párhuzamosan az ügyben az orosz külügyminisztérium bekérette az Európai Unió nagykövetét, Markus Ederert, akinek az őt fogadó illetékesek kifejezték határozott tiltakozásukat. A tárca friss közleménye szerint a találkozón a „normális működés haladéktalan helyreállítását követelték”, illetve elmaradása esetére válaszintézkedéseket helyeztek kilátásba.

Litvánia döntésére Moszkva már előzőleg is dühösen reagált, példa nélkülinek és törvénytelennek nevezve azt.

A vilniusi kormány kedden leszögezte, hogy a személyek és a szankciók által nem érintett áruk tranzitja továbbra is zavartalanul fog folyni, az oroszok által kifogásolt intézkedés pedig pusztán az EU negyedik szankciós csomagjának része.

A Lengyelország és Litvánia közé ékelődött, mintegy 430 ezres lakosságú Kalinyingrád nem határos Oroszország egyéb területeivel. Az áruszállítás Belaruszon és Litvánián keresztül zajlik, de az ellátás tengeri úton is elképzelhető.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG